№18

Оплата праці, вересень, 2021/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Рік на карантині: розраховуємо відпускну компенсацію Працівника прийнято на роботу 01.07.2020 р. Йому встановлено посадовий оклад у розмірі 8000 грн. Тривалість щорічної основної відпустки, встановлена на підприємстві, — 24 календарних дні. Він звільняється 10.09.2021 р. Як розрахувати дні, що підлягають компенсації, і суму такої відпускної компенсації, якщо з 01.09.2020 р. по день звільнення працівник був у карантинній відпустці?
  • Держбюджет-2022: розміри МЗП і ПМПО Кабмін схвалив проєкт закону про Державний бюджет на 2022 рік державний бюджет і передав його на розгляд ВРУ (законопроєкт від 15.09.2021 р. № 6000).
  • КМУ затвердив нові карантинні норми Кабмін постановою від 13.09.2021 р. № 954 підкоригував карантинні норми.
  • Інспекційні відвідування знову поза законом 14 вересня 2021 року постановою Шостого апеляційного адмінсуду у справі № 640/17424/19 від 14.09.2021 р. було визнано протиправною і скасовано постанову КМУ «Про порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» від 21.08.2019 р. № 823.
  • Середня за Порядком № 100: зміни в пошуках досконалості Зміни до Порядку № 100, які набрали чинності в грудні минулого року, викликали шквал критики з боку роботодавців. І це зрозуміло, адже новий механізм включення премій та інших заохочувальних виплат до розрахунку середньої зарплати значно його ускладнював. Урядовці вирішили піти назустріч роботодавцям, та … ні, не повернути все, як було раніше, а запропонувати нові правила «гри в середню».
  • ЄТСники & допомога на соцпобут Бюджетники мають право отримати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Можливість виплати матдопомоги передбачена нормативно-правовими документами, але не є обов’язковою. Зараз розповімо, кому, скільки, на яких підставах та за яких умов вона може бути виплачена.
  • ЄСВ з МЗП у місяці звільнення Працівник за основним місцем роботи (без інвалідності) звільняється. Сума його доходу за місяць звільнення виявилася менше мінімальної зарплати. Чи треба цього місяця виконувати вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати?
  • Така різна середня: матдопомога та відпустка новачку Особливості розрахунку відпускних, компенсації за невикористану відпустку, матдопомоги та інших виплат, що обчислюються виходячи із середньої зарплати, регулює Порядок № 100. Але деякі з них розраховуються виходячи з розрахункового періоду 12 календарних місяців, а інші — виходячи з розрахункового періоду 2 календарні місяці. Тому правила розрахунку у них різні, попри те, що обчислення цих виплат регламентує один документ. У цій статті нагадаємо, як розрахувати за середнім заробітком матдопомогу на соцпобут і відпускні працівнику. При цьому закцентуємо увагу на розрахунку цих виплат новачку, який відпрацював менше одного місяця.
  • Допомога на соцпобут у держслужбі Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань є одним з видів фінансової підтримки працівників. Для працівників бюджетної сфери можливість її виплати передбачена нормативно-правовими документами. Які правила отримання такої допомоги передбачені для держслужбовців і працівників, що обслуговують держоргани, розглянемо в статті.
  • Допомога на соцпобут в ОМС Працівникам ОМС так само, як і іншим бюджетникам, можна виплачувати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Кому, як, за яких умов та скільки можна виплатити, розглянемо у статті.
  • Як працюватимемо у 2022 році: рекомендації Мінекономіки та Кабміну Якщо замислитися — до 2022 року, начебто, ой як далеко! Хоча, імовірно, це ілюзія: час минає невблаганно. Тому нам варто уважно придивитися до норм робочого часу на 2022 рік ще зараз. І допоможуть нам у цьому роз’яснення Мінекономіки від 19.08.2021 р. і розпорядження КМУ від 26.08.2021 р. № 1004-р.
  • Календар робочого часу для шестиденки — 2022: годину втісі, а праці час Традиційно Мінекономіки наводить норми тривалості робочого часу на майбутній рік задовго до його початку. Такі норми для 2022 року представлені в роз’ясненні Міністерства від 19.08.2021 р.* Скористатися ними зможуть виключно ті установи, які працюють за графіком п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю при однаковій тривалості щоденної роботи протягом робочого тижня. А як бути установам, що працюють за шестиденним графіком? На жаль, їх кадровикам доведеться самостійно розрахувати норми тривалості робочого часу. Допоможе вам у цьому наша стаття.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у вересні 2021 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі