23.09.2021

Така різна середня: матдопомога та відпустка новачку

Особливості розрахунку відпускних, компенсації за невикористану відпустку, матдопомоги та інших виплат, що обчислюються виходячи із середньої зарплати, регулює Порядок № 100. Але деякі з них розраховуються виходячи з розрахункового періоду 12 календарних місяців, а інші — виходячи з розрахункового періоду 2 календарні місяці. Тому правила розрахунку у них різні, попри те, що обчислення цих виплат регламентує один документ. У цій статті нагадаємо, як розрахувати за середнім заробітком матдопомогу на соцпобут і відпускні працівнику. При цьому закцентуємо увагу на розрахунку цих виплат новачку, який відпрацював менше одного місяця.

Почнемо з прикладу, на якому пояснимо принцип та нюанси розрахунку середньої зарплати для двох різних випадків працівнику-новачку.

Приклад. Працівник прийнятий на роботу в міську раду 17 серпня 2021 року інспектором з окладом 4300 грн (зайнятість — повна, графік роботи — стандартна п’ятиденка). За його заявою розпорядженням керівника від 22 вересня 2021 року йому надана допомога на соцпобут у розмірі середньомісячного заробітку. З 29 вересня по 1 жовтня 2021 року він іде на 3 дні у щорічну основну відпустку. За 10 робочих днів серпня йому нарахована зарплата у сумі 3071,43 грн. Як розрахувати матдопомогу і відпускні?

Матдопомога на соцпобут

Матдопомога новачку. Нагадаємо, що матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань може надаватися один раз на рік за рішенням керівника (шляхом видання наказу або розпорядження) за наявності коштів на її виплату та на підставі особистої заяви працівника, в якій зазначені обставини, які обумовили необхідність отримання матеріальної допомоги (наприклад, скрутне матеріальне становище). Розмір такої допомоги не має перевищувати середньомісячної зарплати*.

* Правила і нюанси виплати допомоги на соцпобут в ОМС ви можете знайти у статті «Допомога на соцпобут в ОМС» цього номера.

За умов наведеного прикладу матдопомога на соцпобут виплачується працівнику у максимальному розмірі — середньомісячна зарплата.

Зауважте: законодавство не містить вимог щодо стажу роботи для її виплати. Тому якщо внутрішніми локальними документами не передбачене обмеження щодо виплати матдопомоги новачкам, то за рішенням керівника і наявності на таку виплату коштів допомога на соцпобут може бути виплачена працівнику-новачку за його заявою.

Середньоденна зарплата. Середньоденна зарплата для обчислення матдопомоги розраховується з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Для розрахунку суми матдопомоги середньоденну зарплату визначаємо за такою формулою:

ЗПсд = ЗПф : РДф,

де ЗПсд — середньоденна (середньогодинна) заробітна плата;

ЗПф — сума зарплати за фактично відпрацьовані працівником робочі дні (години) протягом розрахункового періоду;

РДф — кількість робочих днів (годин), фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

Як бачите, у цьому розрахунку беруть участь фактично нарахований заробіток і фактично відпрацьовані робочі дні (години) розрахункового періоду. Та щоб їх підрахувати, необхідно визначити розрахунковий період.

Розрахунковий період. Визначимо розрахунковий період у два кроки.

1. Знайдемо «точку відліку». Тобто визначимося з місяцем (датою), в якому відбулася подія (дата затвердження розпорядження керівника). За умовами прикладу — це 22 вересня 2021 року. Отже, місяць від якого відштовхуємося, — вересень 2021 року.

2. Визначимо місяці розрахункового періоду, що передують вересню. Це повинні бути 2 місяці — липень і серпень 2021 року. Але працівник (прийняття на роботу — 17 серпня) відпрацював лише 10 робочих днів у серпні. Тобто в розрахунковому періоді в нього відсутні повністю відпрацьовані місяці.

Саме тут дехто з бухгалтерів «обпікається» і рахує середню зарплату виходячи з окладу. Це неправильно! І ось чому.

Увага!

Для випадку з розрахунком за 2 календарних місяці вимога про повністю відпрацьовані місяці в Порядку № 100 відсутня.

Це також наголошували фахівці Мінекономіки у роз’ясненні від 24.12.2020 р. на своєму сайті me.gov.ua.

Тобто ми повинні розрахувати середню виходячи з виплат за фактично відпрацьовані дні у двомісячному періоді, що передують вересню 2021 року, а саме з виплат за 10 відпрацьованих днів серпня.

Розрахунок середньоденного заробітку буде такий:

3071,43 : 10 = 307,14 (грн).

Тепер перейдемо до розрахунку матдопомоги на соцпобут, яка надається в розмірі середньомісячного заробітку.

Середньомісячний заробіток. Середньомісячна зарплата для нарахування допомоги обчислюється за формулою.

ЗПсм = ЗПсд x РДсм,

де ЗПсм — середньомісячна зарплата;

РДсм — середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

У свою чергу, середньомісячне число робочих днів обчислюється так.

РДсм = РД : 2,

де РД — кількість робочих днів за графіком роботи у розрахунковому періоді.

Виходячи з умов наведеного прикладу, умовним розрахунковим періодом є липень — серпень 2021 року, норма яких за стандартною п’ятиденкою становить 43 робочих дня (22 дні липня + 21 день серпня). Знайдемо середньомісячне число робочих днів:

43 : 2 = 21,5 (роб. дн.).

Тепер, маючи суму середньоденної зарплати і середньомісячне число робочих днів, розрахуємо суму матдопомоги:

307,14 х 21,5 = 6603,51 (грн).

Отже, працівнику буде надана матдопомога на соцпобут у сумі 6603,51 грн. Тепер перейдемо до розрахунку відпускних.

Відпускні

Відпустка новачку. За загальними правилами права на основну щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи працівник набуває після відпрацювання безперервно шести місяців у конкретного роботодавця (ч. 5 ст. 10 Закону про відпустки).

А до такого відпрацювання відпустка може бути надана тривалістю, визначеною пропорційно до відпрацьованого часу (див. лист Мінсоцполітики від 20.08.2015 р. № 507/13/133-15). Утім, із дозволу керівника працівнику може бути надано відпустку «авансом».

За умовами наведеного прикладу працівник не має безперервної роботи 6 місяців, але термін роботи дозволяє йому використати 3 дні відпустки (пропорційно до відпрацьованого часу). Відпустка йому надана, тепер перейдемо до розрахунку відпускних.

Середньоденна зарплата. Обчислення середньої зарплати для оплати часу відпустки/відпускної компенсації проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки / відпускної компенсації.

А якщо працівник пропрацював менше року перед місяцем надання відпустки, то середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка (абз. 2 п. 2 Порядку № 100).

Увага!

До розрахункового періоду при обчисленні відпускних включаються повні (!) місяці роботи, які передують місяцю надання відпустки.

Але за умовами наведеного прикладу повних місяців роботи у працівника немає. Тому норма абз. 2 п. 2 Порядку № 100 до наведеного у прикладі випадку не може бути застосована, оскільки у працівника відсутній розрахунковий період.

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня зарплата обчислюється з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу, але не менше ніж МЗП, і пропорційно до зайнятості працівника.

Розрахунок середньої зарплати від окладу (МЗП) здійснюємо за такою формулою:

ЗПсд = ПО х 12 : КДрп,

де ПО — посадовий оклад (МЗП) пропорційно зайнятості;

КДрп — календарні дні умовного розрахункового періоду зменшені на кількість святкових і неробочих днів.

Тобто знаходимо умовну зарплату умовного розрахункового періоду і ділимо її на кількість календарних днів умовного розрахункового періоду зменшену на святкові і неробочі дні.

Виходячи з умов наведеного прикладу посадовий оклад працівника при повній зайнятості виявляється меншим за МЗП. Оскільки зайнятість працівника повна, то у розрахунку фігурувати МЗП у розмірі 6000 грн.

В умовному розрахунковому періоді 365 календарних днів зменшуємо на 11 святкових і неробочих і в результаті отримуємо 354 календарних дні, які й беремо до розрахунку.
Розрахунок середньоденної зарплати для обчислення відпускних буде такий:

6000 х 12 : 354 = 203,39 (грн).

Перейдемо до обчислення відпускних.

Сума відпускних. Відпускні знаходимо множенням середньоденної зарплати на кількість днів відпустки. За умовами прикладу працівнику надано 3 дні основної щорічної відпустки. Розрахунок відпускних буде такий:

203,39 х 3 = 610,17 (грн).

Нагадаємо: відпускні виплачуйте працівнику не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Дні рахуємо календарні. Як правильно визначити граничну дату виплати? Ось дивіться. Дата виходу працівника у відпустку — 29 вересня. Відраховуємо три дні до цієї дати — 26, 27 та 28 вересня. Оскільки день виплати припадає на вихідний (25 вересня), то відпускні потрібно виплатити напередодні — 24 вересня (п’ятниця).

Запам’ятайте: між датами виходу у відпустку і виплати відпускних мають «сидіти» не менше ніж три календарних дні.