10.02.2022

«Санаторний» лікарняний: як оплачувати?

Працівник важко хворів (більше 4 місяців). Після перенесеного захворювання йому був відкритий лікарняний лист — медична реабілітація в санаторії. Що це за лікарняний і як його оплачувати?

Усі страхові випадки, при настанні яких застрахованій особі може бути виплачена допомога по тимчасовій непрацездатності, перелічені в ст. 22 Закону про соцстрахування.

Серед них — перебування застрахованої особи в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм (п. 8 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування).

Такий страховий випадок має свої особливості:

• на лікування та/або для надання реабілітаційної допомоги у відділення санаторно-курортного закладу застрахована особа направляється безпосередньо зі стаціонару закладу охорони здоров’я (тобто реабілітаційне лікування є продовженням стаціонарного);

• для проходження курсу реабілітаційного лікування застрахована особа повинна мати медичні показання. Їх наявність визначає лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) лікарні, де перебуває пацієнт.

Висновок ЛКК дає підставу медустанові проінформувати ФСС про необхідність подальшого лікування застрахованої особи в реабілітаційному відділенні санаторію. ФСС, у свою чергу, на підставі заяви пацієнта про забезпечення реабілітаційним лікуванням, ініціює укладення тристороннього договору між відділенням ФСС, пацієнтом і санаторно-курортним закладом. Після чого хворий направляється в санаторій.

На весь період перебування пацієнта в санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд і назад) йому видається лікарняний лист.

Такий листок непрацездатності:

• формується на підставі медвисновку категорії «Лікування в санаторно-курортному закладі». Його створює лікар санаторно-курортного закладу на підставі медичного запису про пацієнта і висновку його лікаря (п. 13 розд. II Порядку № 1066*);

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

• повністю оплачується за рахунок ФСС.

Увага!

«Санаторний» е-лікарняний є продовженням «стаціонарного» е-лікарняного.

Тому в такому е-лікарняному будуть зазначені:

• номер випадку тимчасової непрацездатності, що збігається з номером випадку тимчасової непрацездатності «стаціонарного» лікарняного;

• причина непрацездатності «Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу».

Відомості про направлення працівника до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу зі стаціонару із зазначенням дат початку та закінчення лікування, дати і номера договору, назви закладу (за наявності) в Електронний реєстр листків непрацездатності направить ФСС (п.п. 2 п. 8 Порядку № 328**).

** Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.