24.02.2022

Середня зарплата після відпустки для догляду до 3 років

Після відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця (працівник) може піти у відпустку або ж захворіти чи доглядати за хворою дитиною (піти на лікарняний). У цих випадках бухгалтеру доводиться розраховувати середню зарплату. Нюанси розрахунку середньої розглянемо у статті.

Відпустки в різних місяцях

Якщо після виходу із «доглядової» відпустки працівниця йде у щорічну відпустку, для розрахунку середньої зарплати важливо не тільки те, скільки вона пропрацювала між ними, а й те, коли закінчуються одна відпустка і починається інша.

Розглянемо ситуацію, коли після відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця приступила до роботи, відпрацювала один день і пішла у щорічну відпустку.

Основним критерієм при розрахунку середньої у цій ситуації є факт того, припадають цей відпрацьований день і початок щорічної відпустки на один місяць чи на різні. Продемонструємо це на прикладах.

Приклад 1. Працівниця 31 січня 2022 року приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

З 1 лютого 2022 року пішла в основну щорічну відпустку на 10 днів.

За 1 робочий день січня 2022 року їй нарахована зарплата 342,11 грн.

Оскільки трудові відносини з працівницею на період відпустки для догляду не переривались, то розрахунковим періодом для обчислення відпускних буде лютий 2021 року — січень 2022 року.

Але за умовами прикладу 1 працівниця відпрацювала лише один день. Зверніть увагу: у цьому випадку не має значення, відпрацьовані повністю місяці розрахункового періоду чи ні. Орієнтуємося на повні місяці перебування у трудових відносинах.

Ідемо далі. З розрахунку відпускної середньоденної зарплати виключаємо дні, в які працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Відпустка для догляду за дитиною до 3 років якраз належить до поважних причин відсутності на роботі, передбачених законодавством.

Таким чином, у розрахунковому періоді залишається 1 календарний день, оскільки решта днів виключена з розрахунку як невідпрацьований час згідно із законодавством.

Середньоденну зарплату знаходимо, поділивши суму зарплати на кількість календарних днів у розрахунковому періоді:

342,11 : 1 = 342,11 (грн).

Сума відпускних становитиме:

342,11 x 10 = 3421,10 (грн).

«Доглядова» і щорічна відпустки припали на один місяць

Приклад 2. Працівниця 9 лютого 2022 року приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 3 років (зайнятість повна). З 10 лютого 2022 року пішла в основну щорічну відпустку на 10 днів. Її оклад — 4745 грн.

Розрахунковим періодом у цьому випадку буде лютий 2021 року — січень 2022 року.

У місяцях розрахункового періоду немає жодних нарахувань. Тоді діємо за правилами абз. 21 — 23 Порядку № 100.

Середню зарплату для оплати днів щорічної відпустки розраховуємо виходячи з посадового окладу працівниці, встановленого їй на день виходу у відпустку. Якщо він виявився меншим за мінімалку, то середня зарплата розраховується з установленого розміру МЗП на час розрахунку.

Отже, середню зарплату рахуємо з МЗП, що встановлена на лютий 2022 року — з розміру 6500 грн, оскільки оклад (4745 грн) виявився меншим.

Оскільки розрахунок середньої зарплати проводимо виходячи з МЗП, то її нарахування здійснюється шляхом множення мінзарплати на кількість місяців розрахункового періоду. Тобто визначаємо умовну суму виплат розрахункового періоду. А потім ділимо її на кількість календарних днів розрахункового періоду, зменшену на святкові і неробочі дні.

Тож середньоденна зарплата для визначення суми відпускних складе:

6500,00 х 12 : (365 - 11) = 220,34 (грн),

де 12 — кількість місяців умовного розрахункового періоду;

365 — кількість календарних днів в умовному розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів у цьому періоді.

Сума відпускних становитиме:

220,34 x 10 = 2203,40 (грн).

Отже, як бачите, наведені ситуації ідентичні: між відпустками один відпрацьований день, але розрахунок середньої зарплати зовсім різний. Адже у першій ситуації відпрацьований день і початок відпустки припали на різні місяці, а у другій — на один.

Нижче у таблиці 1 наведемо узагальнений порядок розрахунку середньоденної зарплати після догляду за дитиною до 3 років.

Таблиця 1. Особливості розрахунку середньоденної зарплати для відпустки

Ситуація

Розрахунковий період

Розрахунок середньоденної

Закінчення «доглядової» відпустки до 3 років та початок щорічної відпустки у різних місяцях

12 календарних місяців, що передують місяцю відпустки. З них виключаємо кількість календарних днів «доглядової» відпустки до 3 років

Розрахунок робимо з нарахованої зарплати за розрахунковий період.

ВРП : (КДРП - СВДРП)*

Початок щорічної відпустки у тому ж місяці, що і закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років

12 календарних місяців, що передують місяцю відпустки

Заробітку у розрахунковому періоду немає. Розрахунок середньоденної робимо з посадового окладу, але не менше за МЗП.

Оклад (МЗП) x 12 : (365 - 11)

* ВРП — виплати розрахункового періоду; КДРП — кількість календарних днів розрахункового періоду; СВДРП — кількість святкових і неробочих днів розрахункового періоду.

Далі розглянемо нюанси нарахування лікарняних після «доглядової» відпустки до 3 років.

Відпустка для догляду до 3 років і страховий стаж

При розрахунку лікарняних керуємося нормами Закону про соцстрахування і правилами Порядку № 1266. До страхового стажу зараховується період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний ЄСВ (ч. 1 ст. 21 Закону про соцстрахування).

ВАЖЛИВО!

До страхового стажу зараховується відпустка для догляду за дитиною до 3 років (ч. 2 ст. 21 Закону про соцстрахування).

У зв’язку з цим перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності не впливає. Тобто спеціальні обмеження щодо розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності не більше ніж з розрахунку МЗП у цьому випадку не застосовуються.

Тепер проаналізуємо, як один відпрацьований день між відпусткою для догляду за дитиною до 3 років і початком лікарняного позначиться на розрахунку лікарняного. Як і в ситуації з відпусткою, тут криється аналогічний нюанс, але порядок розрахунку дещо інший. Покажемо на прикладах.

«Доглядова» відпустка і лікарняний припали на різні місяці

Приклад 3. Працівниця 31 січня 2022 року приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 3 років. З 1 по 8 лютого 2022 року в неї хворіла дитина (е-лікарняний готовий до сплати). За 1 робочий день січня 2022 року їй нараховано 451,90 грн. Страховий стаж працівниці на момент хвороби становить 6 років 8 місяців.

Розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних є 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з 1-го до 1-го числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 25 Порядку № 1266).

Оскільки трудові відносини на період «доглядової» відпустки з працівницею не переривались і працівниця перебувала у трудових відносинах 12 місяців перед місяцем настання страхового випадку, то розрахунковим періодом для обчислення лікарняних буде лютий 2021 року — січень 2022 року.

Разом із тим місяці розрахункового періоду (з 1-го до 1-го числа), в яких працівник не працював з поважних причин, виключаються з такого періоду (абз. 2 п. 3 Порядку № 1266).

Оскільки відпустка для догляду за дитиною до 3 років Порядком № 1266 визначена як поважна причина, то повні місяці перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років виключаються з розрахункового періоду. Отже, в розрахунковому періоді залишиться тільки січень 2022 року. Тоді розрахунок лікарняних потрібно провести на підставі даних одного місяця розрахункового періоду — січня 2022 року.

При цьому календарні дні, протягом яких працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, у січні 2022 року також виключаються із загальної кількості календарних днів за цей місяць при розрахунку лікарняних (абз. 1 п. 3 Порядку № 1266). Тобто із 31 календарного дня січня виключаємо 30 календарних днів «доглядової» відпустки (з 1 по 30 січня). У розрахунковому періоді маємо 1 календарний день (31 - 30).

Середньоденну зарплату розраховуємо діленням виплат розрахункового періоду, на які нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів у ньому:

451,90 : 1 = 451,90 (грн).

Страховий стаж працівниці становить 6 років 8 місяців. Тоді оплата лікарняного листа проводиться в розмірі 70 % середньої зарплати (ч. 1 ст. 24 Закону № 1105). Для цього розрахуємо денну виплату.

451,90 х 70 % = 316,33 (грн).

Оскільки протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку працівниця має страховий стаж більше шести місяців (відпустка для догляду за дитиною до 3 років зараховується у страховий стаж), то спеціальне обмеження за розміром допомоги (ч. 4 ст. 19 Закону про соцстрахування) не застосовується.

У працівниці хворіла дитина, а лікарняний з причиною непрацездатності «догляд за хворою дитиною» з першого дня фінансується за рахунок ФСС.

Сума допомоги за рахунок ФСС (з 1 по 8 лютого 2022 року) становить:

316,33 х 8 = 2530,64 (грн).

Розглянемо ситуацію, коли відпрацьований день після «доглядової» відпустки і початок лікарняного припали на один місяць.

«Доглядова» відпустка і початок лікарняного припали на один місяць

Приклад 4. Працівниця після відпустки для догляду за дитиною до 3 років вийшла на роботу з 1 лютого 2022 року.

З 9 по 18 лютого 2022 року в неї хворіла дитина (е-лікарняний готовий до сплати). Загальний страховий стаж працівниці становить 6 років 8 місяців. Посадовий оклад — 7001 грн.

У прикладі 4, як і в прикладі 3, розрахунковим періодом для обчислення лікарняних будуть 12 місяців, що передують місяцю початку непрацездатності (лютий 2021 року — січень 2022 року). Але потім ми повинні виключити з розрахункового періоду повні місяці, які невідпрацьовані у зв’язку з перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У результаті виходить, що розрахункового періоду немає.

У такому випадку середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Механізм обчислення середнього заробітку виходячи з посадового окладу встановлений п. 5 Порядку № 1266 (ср. ). Середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Розрахунок середньоденної зарплати буде таким:

7001,00 : 30,44 = 229,99 (грн).

Обчислимо денну виплату з урахуванням стажу 6 років 8 місяців, що дає право на виплату у розмірі 70 %:

229,99 х 70 % = 160,99 (грн).

Стаж працівниці за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку більше 6 місяців. Тому спецобмеження не застосовуємо.

Допомога за 10 календарних днів по «дитячому» лікарняному (з 9 по 18 лютого 2022 року) за рахунок ФСС становитиме:

160,99 х 10 = 1609,90 (грн).

Для наочності зведемо особливості розрахунку середньої зарплати для лікарняних після «доглядової» відпустки до 3 років у табл. 2.

Таблиця 2. Особливості розрахунку середньоденної зарплати для лікарняних

Ситуація

Розрахунковий період

Розрахунок середньоденної

Закінчення «доглядової» відпустки до 3 років та початок хвороби у різних місяцях

12 календарних місяців, що передують місяцю початку хвороби. З них виключаємо кількість календарних днів «доглядової» відпустки до 3 років

Розрахунок робимо з нарахованої зарплати за розрахунковий період.

ВРП : КДРП

Закінчення «доглядової» відпустки до 3 років та початок хвороби у тому ж місяці

Немає місяців у розрахунковому періоду, адже з 12 календарних місяців, що передують місяцю початку хвороби, виключаються усі місяці «доглядової» відпустки

Розрахунок середньоденної робимо з посадового окладу.

Оклад : 30,44