№4

Оплата праці, лютий, 2022/№ 4 Інші номери журналу ›
  • ПСП «на себе»: важливі моменти Право на податкову соціальну пільгу (ПСП) мають не лише працівники з дітьми (див. «ОП», 2022, № 2, с. 3 і 40). Претендувати на неї може кожен співробітник. Застосувати пільгу можна до доходу у вигляді зарплати, але для цього повинні виконуватися спеціальні ПСП-умови. Що це за умови і як їх застосовувати, розповімо в сьогоднішній статті.
  • З 1 березня зміниться структура органів ФСС У 2020 році в ході адміністративно-територіальної реформи було ліквідовано 490 старих і створено 136 нових районів (згідно з постановою ВРУ від 17.07.2020 № 807-IX).
  • Скорочення термінів лікування COVID-19 МОЗ своїм наказом від 04.02.2022 № 230 внесло зміни в Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» (затверджені наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722).
  • Номер е-лікарняного сумісника Працівники, які працюють у декількох роботодавців, мають право на отримання лікарняних за кожним місцем роботи.
  • Середня зарплата після відпустки для догляду до 3 років Після відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця (працівник) може піти у відпустку або ж захворіти чи доглядати за хворою дитиною (піти на лікарняний). У цих випадках бухгалтеру доводиться розраховувати середню зарплату. Нюанси розрахунку середньої розглянемо у статті.
  • Розраховуємо середню зарплату після відпустки для догляду до 6 років Чимало запитань виникає при розрахунку відпускних і лікарняних працівниць після відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. І тут дійсно є багато нюансів. Про них ви зараз дізнаєтесь.
  • Відпускна компенсація: чи потрібно утримувати аліменти? Працівник-аліментник працює на підприємстві з жовтня 2020 року. За весь час роботи в щорічну відпустку він не ходив. У лютому 2022 року чоловік звільняється. Чи утримувати аліменти із суми компенсації за невикористану відпустку?
  • Соцвідпустка на дітей: життєві ситуації та перспективи змін Не встигли роботодавці розібратись із проблемами, які виникли у зв’язку з минулорічним оновленням порядку надання соцвідпустки на дітей, як Мінекономіки знову пропонує внести свої корективи. Тож у цьому матеріалі розглянемо найпопулярніші запитання читачів та поговоримо про те, як пропонується покращити порядок надання соцвідпусток на дітей.
  • ПСП «на себе»: практичні приклади У статті на с. 3 цього номера ми з’ясували, хто з працівників може розраховувати на отримання ПСП «на себе», у якому розмірі і на яких умовах. Також визначили правила застосування пільги. Тепер давайте розберемо, як усе сказане застосувати на практиці.
  • Електронний лікарняний не сформувався: шукаємо причину Нині кількість хворих, у тому числі й на COVID-19, на жаль, велика. Звернення в медустанови за лікуванням усе не припиняються. Хворим працівникам, звісно, потрібні сформовані е-лікарняні. А ось тут, як показує практика, справи йдуть як у лотереї: е-лікарняний може сформуватися, а може й ні. Що робити і куди бігти в цій ситуації — давайте розбиратися.
  • Внутрішній сумісник і вимога про сплату ЄСВ з МЗП Працівник (без інвалідності) працює в одного роботодавця за основним місцем роботи (повна зайнятість) і за внутрішнім сумісництвом (неповна зайнятість — 0,25 штатної одиниці). З 17 по 28 лютого він перебував у відпустці без збереження зарплати за обома трудовими договорами. Його зарплата за основним місцем роботи становить 4073,58 грн, за сумісництвом — 975,00 грн. Чи потрібно загальний заробіток (основне місце роботи та внутрішнє сумісництво) порівнювати з МЗП і сплачувати ЄСВ з мінімалки?
  • Нарахування ЄСВ: основний працівник став сумісником Працівник (без інвалідності) 21 лютого звільнився з основного місяця роботи і 22 лютого прийнятий на роботу за сумісництвом до того ж роботодавця. Його зарплата за лютий за основним місцем роботи становить 5281,10 грн, а за зовнішнім сумісництвом — 812,50 грн. Чи порівнювати загальний заробіток (основне місце роботи та сумісництво) у цілому за місяць з МЗП і сплачувати ЄСВ з мінімалки?
  • ЄСВ із заробітку у місяці звільнення Працівник (основне місце роботи, без інвалідності) звільняється 28 лютого 2022 року за власним бажанням. З 1 лютого він був відсторонений від роботи і у цьому місяці не відпрацював жодного дня. Компенсація за 5 календарних днів невикористаної відпустки становить 1396,20 грн. ЄСВ сплачувати з фактичної суми заробітку лютого чи з МЗП?
  • Премія у відпустці «за свій рахунок»: бути minЄСВ чи не бути? Працівник (основний, без інвалідності) увесь місяць перебував у «карантинній» відпустці без збереження зарплати. У цьому ж місяці йому була нарахована і виплачена премія до професійного свята у розмірі 1500 грн. В якому розмірі сплачувати за цей місяць ЄСВ: з фактичної бази оподаткування (суми премії) чи з мінімальної зарплати?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у лютому 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Розміри окладів держслужбовців — 2022
  • Документи для застосування ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі