24.02.2022

Премія у відпустці «за свій рахунок»: бути minЄСВ чи не бути?

Працівник (основний, без інвалідності) увесь місяць перебував у «карантинній» відпустці без збереження зарплати. У цьому ж місяці йому була нарахована і виплачена премія до професійного свята у розмірі 1500 грн. В якому розмірі сплачувати за цей місяць ЄСВ: з фактичної бази оподаткування (суми премії) чи з мінімальної зарплати?

У ситуації, що розглядається, головний орієнтир для нас ― Закон про ЄСВ. Він визначає, що звичайні роботодавці сплачують ЄСВ за ставкою 22 % від бази нарахування ЄСВ. При цьому якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (далі ― МЗП), встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, і ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Порядок застосування цієї норми Закону про ЄСВ роз’яснений в Інструкції № 449*. Зокрема, в п.п. 6 п. 2 розд. III цієї Інструкції прописано, що вказаний алгоритм розрахунку ЄСВ (виходячи з МЗП) застосовується за умови перебування працівника в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацьованих усіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності згідно із законодавством.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Там же (у п.п. 6 п. 2 розд. III Інструкції № 449) наведено вичерпний перелік ситуацій, коли вимога про сплату ЄСВ з МЗП не застосовується. Так, мінЄСВшна вимога не працює, якщо:

• ЄСВ нараховують на зарплату, отриману не за основним місцем роботи (тобто за зовнішнім сумісництвом);

• до заробітної плати (доходу) працівника застосовують пільгові ставки ЄСВ (8,41 %; 5,3 %; 5,5 %);

• база нарахування ЄСВ визначена за працівником, якому надана відпустка без збереження заробітної плати відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (на період проведення антитерористичної операції у відповідному населеному пункті Донецької та Луганської областей).

Таким чином, у випадку якщо працівник увесь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати і йому цього місяця взагалі не нараховувалися доходи (відсутня база нарахування ЄСВ), вимогу про сплату ЄСВ з МЗП застосовувати не потрібно.

У нас інша ситуація ― у місяці перебування у відпустці «за свій рахунок» працівникові була нарахована премія до професійного свята. Ця виплата входить до фонду оплати праці і підлягає оподаткуванню ЄСВ. Тому у випадку якщо сума премії як єдина оподатковувана ЄСВ виплата за звітний місяць менше МЗП, ЄСВ потрібно сплачувати з мінімальної зарплати.

Приклад. Працівник увесь січень 2022 року перебував у відпустці без збереження зарплати. При цьому в січні йому нарахована премія в сумі 1500 грн.

Визначимо суму ЄСВ, нараховану по працівникові за січень:

• на суму січневої премії: 1500 грн х 22 % = 330 грн;

• на додаткову базу ЄСВ: (6500 грн - 1500 грн.) х 22 % = 1100 грн.