13.04.2023

Допомога по безробіттю: як звільнитися, щоб одразу отримати

Чи є різниця, за якою статтею КЗпП звільнятися (за згодою сторін чи за власним бажанням), для того щоб одразу отримувати виплати від центру зайнятості?

Порядок призначення допомоги по безробіттю регламентує Закон № 1533*. За останній час цей документ зазнав багато змін.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III.

Загальні правила

На сьогодні у Законі № 1533 зазначено, що допомога по безробіттю виплачується за такими правилами.

1. У загальному випадкуз 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в службі зайнятості (ч. 5 ст. 22 Закону № 1533).

2. Особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін*— починаючи з 31-го календарного дня (ч. 4 ст. 23 Закону № 1533).

* Зауважимо, що ще у 2009 році слова «за угодою сторін», які також були зазначені у ч. 4 ст. 23 Закону № 1533, визнані неконституційними (див. рішення Конституційного Суду України від 28.04.2009 № 9-рп/2009). Після цього їх прибрали з вказаної норми. Проте після коректив, внесених Законом України від 21.09.2022 № 2622-IX, ця фраза знову з’явилася у ч. 4 ст. 23 Закону № 1533.

Зауважте, якщо особа звільнилася за власним бажанням, але з поважних причин* (ст. 38 КЗпП), то допомога з безробіття виплачується з 8-го дня після реєстрації.

* Поважними причинами вважаються переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом тощо.

3. Особам, яких було звільнено з останнього місця роботи (служби) з підстав, передбачених пп. 3 (систематичне невиконання трудових обов’язків), 4 (прогул), 7 (поява на роботі у нетверезому стані) і 8 (крадіжка) ч. 1 ст. 40, ст. 41 (за ініціативою роботодавця) і ст. 45 (звільнення керівника за вимогою профспілки) КЗпП — починаючи з 61-го календарного дня.

Спеціальні правила

На період карантину. Період карантину вніс свої зміни. У розд. VIII «Прикінцеві положення» Закону № 1533 з’явилася нова норма (п. 32), згідно з якою на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

Що це означає? Що особи, які звільнились з останнього місця роботи в період карантину (з 12.03.2020) за власним бажанням (через поважні причини або без них) і стали на облік в службі зайнятості, мають отримувати допомогу по безробіттю з першого дня набуття статусу безробітного.

Тобто на період карантину правило про відкладення виплати допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням не застосовується (див. роз’яснення Управління Держпраці у Рівненській обл).

Нагадаємо, що карантин діє й сьогодні (його дію було продовжено до 30.04.2023). Тому й зараз на отримання допомоги по безробіттю не впливає те, за якою підставою особа була звільнена з останнього місця роботи. Допомога буде призначена з першого дня набуття статусу безробітного.

На період дії воєнного стану. З початком дії воєнного стану (а якщо точніше, то з 07.05.2022) розд. VIII «Прикінцеві положення» Закону № 1533 був доповнений ще однією нормою — п. 33. Відповідно до неї під час дії воєнного стану допомога по безробіттю також призначається з першого дня надання статусу безробітного.

Тому навіть якщо карантин, протягом якого затримка у виплаті допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням не застосовується, закінчиться, буде діяти «воєнний» п. 33 розд. VIII Закону № 1533 (ср. ).

А отже, особи, звільнені в цей час за власним бажанням без поважних причин, зможуть розраховувати на виплати від центру зайнятості з першого дня набуття статусу безробітного.

Висновки

  • У загальному випадку допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в службі зайнятості.
  • Особам, які звільнилися за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін, допомога по безробіттю виплачується починаючи з 31-го календарного дня.
  • У період карантину та під час дії воєнного стану діють спеціальні правила — допомога по безробіттю в цей час призначається з першого дня надання статусу безробітного. Незалежно від підстави, за якою особу звільнено.