№7

Оплата праці, квітень, 2023/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Лунає повітряна тривога: чи можна продовжувати працювати В Україні йде війна. Тому не дивно, що майже кожен день лунає сигнал повітряної тривоги. На жаль, до цього поступово звикаєш, продовжуєш займатися своїми справами, працювати. А дехто з роботодавців навіть вимагає від своїх працівників продовжувати працювати під час повітряної тривоги (адже не бачать у цьому реальної загрози). Чи це законно? Давайте розбиратися.
  • Допомога по безробіттю: як звільнитися, щоб одразу отримати Чи є різниця, за якою статтею КЗпП звільнятися (за згодою сторін чи за власним бажанням), для того щоб одразу отримувати виплати від центру зайнятості?
  • Військова служба у додатку Д1 Податкового розрахунку Війна, на жаль, триває. Багато працівників пішли на військову службу і боронять нашу Батьківщину. Завдання роботодавців — правильно оформити період перебування працівника на службі, а також відобразити це в Об’єднаній звітності. При цьому найскладнішим є заповнення додатка Д1 до Податкового розрахунку. Тому зосередимось саме на ньому.
  • Норма робочого часу для квітня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у квітні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Тренер-викладач ДЮСШ: установлюємо надбавку за вислугу років Тренера-викладача дитячо-юнацької спортивної школи (далі — ДЮСШ) прийняли на роботу 16.03.2023. Він має стаж роботи близько 2 років на посаді викладача фізичної культури у коледжі. Чи зараховується робота на цій посаді до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років тренеру-викладачу ДЮСШ?
  • Призупинили трудовий договір: заповнюємо Д1 Багато підприємств скористалися опцією призупинення трудових договорів із працівниками. Деякі з них відновили роботу після такого призупинення, деякі ще не мають змоги цього зробити. Але так чи інакше кожне підприємство, яке має найманих працівників має подавати Об’днану звітність. У цій статті розглянемо які існують нюанси у складанні Д1 Податкового розрахунку при наявності призупинення трудових договорів.
  • Відпустки без збереження зарплати: показуємо в Д1 На період дії воєнного стану працівники мають більше підстав для надання відпусток за свій рахунок. І цими відпустками користується багато працівників. Розглянемо, як час відпусток без збереження зарплати роботодавець відображатиме в Д1 Податкового розрахунку.
  • Неявки на роботу: чи показувати в Д1? Наразі поменшало випадків, коли роботодавець фіксує неявки працівників з нез’ясованих причин. Але вони ще трапляються. Поряд із цим актуальним залишається питання про відображення неявок в Д1 Податкового розрахунку. Саме про це зараз і піде мова.
  • Класність водія держоргану: від присвоєння до збереження До штату держоргану 23.03.2023 прийнято водія легкового автомобіля, якому був установлений II клас за попереднім місцем роботи. Чи зберігається за ним раніше присвоєний клас? Чи можемо ми виплачувати такому водію надбавку за класність?
  • Попередили про скорочення: чи можна виплачувати премію? Працівника наприкінці березня 2023 року попередили про те, що з ним розривають трудовий договір через скорочення штату. Чи має він право на отримання премії протягом двомісячного строку попередження?
  • Необґрунтований лікарняний: що робити роботодавцю В оновленій редакції Закону про соцстрахування* з’явилася додаткова підстава для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності — якщо лікарняний лист визнаний необґрунтованим. Коли це може статися і що в такому випадку робити роботодавцю, розкажемо далі.
  • Чи зберігається педнавантаження після доглядової відпустки? Вчителька перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У квітні 2023 року вона має вийти на роботу у зв’язку із закінченням цієї відпустки. До відпустки вчителька мала 23 години тижневого педагогічного навантаження. Чи зберігається обсяг педнавантаження у зазначеній ситуації?
  • Проводимо заміну посади у штаті закладу позашкільної освіти Для організації навчального процесу Центру дитячої і юнацької творчості потрібен педагог-організатор. У штатному розписі закладу немає такої посади. Натомість є вакантна посада методиста. Чи можна посаду методиста замінити посадою педагога-організатора?
  • Зміни до ЄСВ-інструкції: звичайним роботодавцям не хвилюватися Мінфін своїм наказом від 08.02.2023 № 71 підкоригував Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджену наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449 (далі — Інструкція № 449). Скажемо одразу, кардинальних змін не відбулося. Проте вони все одно заслуговують на увагу. Про них розкажемо далі.
  • Відпускні у Д1: теорія + практика Суми відпускних обов’язково треба відображати в Об’єднаній звітності. Сьогодні нагадаємо, як це зробити у Д1 Податкового розрахунку. Розглянемо нюанси і трохи попрактикуємося.
  • Перехідні відпускні: визначаємо додаткову базу нарахування ЄСВ у Д1 З огляду на те, що перехідні відпускні нараховують наперед, визначення додаткової бази ЄСВ за місяці, на які припадають такі відпускні, має «підводні камені». Тому нагадаємо, коли маємо визначати додаткову базу нарахування внеску та як відображати її в Д1.
  • Відпустка частинами: як надавати під час воєнного стану Чи може працівник підприємства використати 2 календарних дні (далі — к. дн.) щорічної основної відпустки, не використавши попередньо 14 к. дн. такої відпустки. Чи може роботодавець у цьому йому відмовити? Чи встановлені якісь обмеження щодо поділу щорічної відпустки у період дії воєнного стану?
  • Заповнюємо платіжки по-новому: першоквітневий жарт чи ні? Мінфін оновив правила заповнення платіжки. А якщо точніше, то найцікавішого реквізиту — «Призначення платежу». Що за нові правила і чи треба беззаперечно грати за ними? Давайте розбиратися.
  • Невикористані відпустки під час війни: топ-5 запитань Під час війни навіть ті працівники, які раніше справно ходили у відпустки, часто відкладають свої відпускні плани до кращих часів. Відповідно побільшало роботодавців, у яких виникла проблема невикористаних відпусток. Чи буде за це штраф, чи можна і скільки можна надавати відпусток за минулі періоди, а також як примусити працівника ходити у відпустки? Про це — далі.
  • Відпускна компенсація: коли можна без звільнення? Тренер-викладач дитячо-юнацької спортивної школи (далі — ДЮСШ) має право на щорічну додаткову відпустку тривалістю 18 к. дн. З 17.04.2023 він іде у щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дн. Чи можна за дні щорічної додаткової відпустки йому виплатити компенсацію без звільнення?
  • Відпускна середня після відпустки без збереження: як урахувати матдопомогу та річну винагороду Працівник іде у щорічну відпустку. У розрахунковому періоді була відпустка без збереження зарплати, матдопомога та винагорода за підсумками роботи за рік. Як розрахувати відпускні?
  • Компенсація за затримку виплати зарплати: пригадуємо основні правила На початку війни більшість роботодавців не знали: чи продовжить працювати підприємство, що робити з працівниками, звідки взагалі брати гроші. Почалися затримки у виплаті зарплати. Але час минув. Роботодавці трішки оговталися. А отже, потрібно повертати зарплатні борги та ще й з невеликим «додатком» (компенсацією за затримку). Як розрахувати таку виплату, нарахувати й виплатити — розкажемо далі.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у квітні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Відпустка і звільнення під час простою: розраховуємо середню зарплату Ситуація: працівник, перебуваючи у тривалому (більше року) простої з оплатою 2/3 окладу, іде у щорічну відпустку, в останній день якої звільняється за власним бажанням. Початок відпустки і звільнення — у різних місяцях. Як розрахувати середню зарплату для відпускних та для відпускної компенсації в такому випадку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі