13.04.2023

Проводимо заміну посади у штаті закладу позашкільної освіти

Для організації навчального процесу Центру дитячої і юнацької творчості потрібен педагог-організатор. У штатному розписі закладу немає такої посади. Натомість є вакантна посада методиста. Чи можна посаду методиста замінити посадою педагога-організатора?

Штатні нормативи

Центри дитячої і юнацької творчості (далі — ЦДЮТ) належать до комплексних закладів позашкільної освіти (далі — ЗПО). Це випливає із абз. 2 ч. 4 ст. 12 Закону № 1841*. Також ЦДЮТ зазначені у Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженому постановою № 433**.

* Закон України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 № 1841-III.

** Постанова КМУ «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад» від 06.05.2001 № 433.

Штатний розпис — це документ, що встановлює для цієї установи, закладу структуру, штати і посадові оклади працівників. Штатний розпис містить назви посад, чисельність персоналу й оклади за кожною посадою (див. лист Мінсоцполітики від 22.03.2012 № 42/06/186-12).

Профільними міністерствами затверджено типові штатні нормативи, на підставі яких бюджетні установи складають свої штатні розписи

Так, правомірність уведення тієї чи іншої посади до штату ЗПО підтверджується Типовими штатами № 1230*. Відповідно до п. 2 цього документа штатний розпис ЗПО розробляється:

— у межах затвердженого центральними, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати;

— з урахуванням типу закладу, контингенту вихованців, учнів, слухачів, кількості груп;

— згідно з режимом роботи закладу, станом його приміщень, будівель і споруд;

— враховуючи наявність філій, структурних підрозділів, технічних засобів навчання, обладнання та спорядження.

* Типові штатні нормативи позашкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 31.10.2012 № 1230.

Умови для заміни

Типовими штатами № 1230 не передбачено введення до штатного розпису ЗПО посади педагога-організатора. Але якщо для організації навчального процесу у ЦДЮТ потрібен такий фахівець, то керівник закладу може скористатися умовами, визначеними у п. 2 наказу Міносвіти від 31.10.2012 № 1230, яким затверджені Типові штати № 1230.

Так, керівникам ЗПО надано право в разі потреби змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (окрім керівних), не передбачені штатними нормативами для цього закладу, у межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

Заміна посад може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу

Тож за потреби керівник ЦДЮТ може ввести до штатного розпису посаду педагога-організатора замість іншої посади. При цьому ще раз підкреслимо, що замінювати можна посади:

1) які вже введені до штатного розпису;

2) у межах однієї категорії персоналу.

Посада методиста вводиться в кількості не більше 25 % від загальної кількості ставок керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи в закладі (п. 4.28 Типових штатів № 1230). Водночас і ця посада, і посада педагога-організатора належать до педагогічних. Про це свідчать норми Переліку № 963*.

* Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Фахівці МОН у листі від 11.06.2021 № 1/10-2454 зазначають, що категорія посад визначається згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010*. Відповідно до розд. 2 цього документа обидві посади (як методист ЗПО, так і педагог-організатор) належать до однієї категорії «Інші професіонали в галузі навчання» (код КП 2359.2). Тому керівник ЦДЮТ має право у разі потреби замінити посаду методиста на посаду педагога-організатора.

* Класифікатор України «Класифікатор професій» ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Тарифні розряди

Тарифні розряди за ЄТС для посади педагога-організатора наведені у додатку 6 до наказу № 557*. Вони встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог (кваліфікаційних категорій). Педагогу-організатору вищої кваліфікаційної категорії встановлюється 14-й тарифний розряд, першої — 13-й тарифний розряд, другої — 12-й тарифний розряд, без категорії — 10 — 11-й тарифні розряди. До речі, така сама категорійність і розміри тарифних розрядів передбачені для посади методиста.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Також нагадаємо, що посадові оклади педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів, підвищуються на 10 % згідно із постановою № 22*. Зазначене підвищення стосується й педпрацівників ЗПО. Тому при визначенні окладу педагогу-організатору слід враховувати 10-відсоткове підвищення.

* Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Висновки

  • Правомірність уведення тієї чи іншої посади до штату ЦДЮТ підтверджується типовими штатними нормативами.
  • Заміна посад у штатному розписі може здійснюватися тільки в межах однієї категорії персоналу (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо).
  • Посаду методиста ЗПО можна замінити на посаду педагога-організатора, адже обидві посади належать до педагогічних.