13.04.2023

Невикористані відпустки під час війни: топ-5 запитань

Під час війни навіть ті працівники, які раніше справно ходили у відпустки, часто відкладають свої відпускні плани до кращих часів. Відповідно побільшало роботодавців, у яких виникла проблема невикористаних відпусток. Чи буде за це штраф, чи можна і скільки можна надавати відпусток за минулі періоди, а також як примусити працівника ходити у відпустки? Про це — далі.

Штраф за невикористані відпустки

У працівника є багато накопичених днів щорічної відпустки: чи буде штраф?

У період воєнного стану ніякого штрафу за це не буде.

Річ у тім, що завдяки Закону № 2352* у воєнний період не діють норми:

ч. 7 ст. 79 КЗпП та ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки — невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

ч. 5 ст. 80 КЗпП і ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки — заборона ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль і ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Простіше кажучи,

зараз немає норми, яка би забороняла накопичення відпускного запасу працівникам

Тому фактично і порушувати немає чого, відповідно і немає підстав для виписування штрафу.

Проте зауважую, що ці норми діятимуть тільки на період воєнного стану.

Використання відпускного запасу під час війни

Працівник хоче використати відпустки за минулі роки. Чи можна їх надати під час воєнного стану?

Так, якщо роботодавець не проти.

Річ у тім, що у період дії воєнного стану роботодавець може, як погодити, так і відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки (абз. 3 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). Як бачите, це його право, а не обов’язок.

З цим погоджуються і Держпраці у своєму роз’ясненні.

На наш погляд, таке обмеження стосується саме невикористаних днів щорічної відпустки за минулі робочі роки. При цьому роботодавець може відмовити в наданні накопичених невикористаних днів як основної, так і додаткових щорічних відпусток.

Тож якщо роботодавець вирішив надати працівнику відпустки за минулі роки, то зробити це можна, ніякої заборони на це немає.

При цьому, навіть якщо роботодавець відмовить у наданні цих днів відпустки, це не означає, що ці дні працівник втрачає. Ні. Право на накопичені відпустки у працівника залишається, вони не «згорають» та не мають строку давності. Тож він зможе їх використати або вже після війни, або в період воєнного стану, але за погодженням з роботодавцем. Ця думка знаходить своє підтвердження у листі Мінпраці від 22.02.2008 № 33/13/116-08.

Обмеження кількості днів відпусток

Чи є якісь обмеження у кількості днів невикористаної відпустки, які можна надати одним махом? Наприклад, лише 59 к. дн.?

Працівник може відпочити хоч 100 днів підряд, якщо на це погоджується роботодавець.

По-перше, обмеження в 59 (69) календарних днів, яке існує в законодавстві, стосується тривалості щорічної відпустки за один робочий рік. Якщо працівник використовує щорічні відпустки за декілька років, то він може відпочивати більше 59 (69) днів (див. лист Мінсоцполітики від 08.07.2019 № 793/0/204-19).

По-друге, можливість обмеження відпустки тільки 24 календарними днями, яка діє на період воєнного стану, стосується лише тієї відпустки, що надається за поточний робочий рік. На невикористані відпустки працівника за попередні робочі роки не поширюються обмеження, передбачені ч. 1 ст. 12 Закону № 2136. Саме так роз’яснює цю норму Мінекономіки.

Відповідно ніякого обмеження у кількості днів відпусток, яку можна надати, законодавством не встановлено. Роботодавець же може обмежити їх тривалість лише у зв’язку з тим, що відсутність працівника протягом такого часу може негативно вплинути на виробничий процес. Тож як домовляться працівник і роботодавець, так і буде.

Порядок використання відпусток

Чи обов’язково використовувати відпустки за минулі року у хронологічному порядку?

Ні в КЗпП, ні в Законі про відпустки, ні в воєнно-трудовому Законі № 2136 не встановлено вимоги щодо послідовності використання накопичених відпусток. Згадує про це лише Мінсоцполітики у своєму листі від 24.12.2013 № 152/13/82-13. У ньому вказано, що для послідовного та точного обліку використання щорічних відпусток доцільно надавати працівнику спочатку невикористану щорічну відпустку за попередній рік, а потім за наступний.

Зазвичай, саме такий підхід і використовується на практиці. Адже, по-перше, це зручно, а по-друге, у мирні часи все ж діяли норми, які забороняли накопичення значного відпускного запасу працівником.

Тому зрозуміти роботодавців можна, адже для них вигідно, щоб працівник спочатку використав всі накопичені ним запаси, а вже потім йшов у свою поточну відпустку за цей рік.

Хоча, заради справедливості, відмітимо, що лист Мінсоцполітики все ж є рекомендаційним, а не обов’язковим до виконання. Ще один аргумент — чинне законодавство не містить заборони використати працівнику щорічну відпустку за поточний рік, якщо він не використав їх за попередні роки. Та й норми, що забороняли накопичувати значний відпускний запас, зараз не діють. Тому

працівник має повне право спочатку використати відпустку за поточний робочий рік, а вже потім — накопичені хвости

Втім, усі невикористані відпустки мають бути внесені до графіка відпусток на поточний рік. Тому саме на етапі складання та затвердження цього графіка працівник і роботодавець домовляються, як використовувати дні відпустки і в якому порядку.

Хоча, звісно, задля порядку та дотримання норм, які діятимуть в мирні часи, краще йти по порядку та вибирати спочатку відпустки за попередні періоди, а потім за поточний рік.

Працівник не хоче у відпустку

Що робити, якщо працівник не хоче використовувати відпускний запас? Чи можна його відправити у відпустку наказом?

Так, дійсно, за мирних часів це питання стояло дуже гостро, адже за невиконання цієї норми роботодавцю загрожує штраф як за порушення інших вимог трудового законодавства в розмірі 1 МЗП. На це звертає увагу Держпраці в листі від 25.01.2017 № 828/4.3/4.1-ДП-17 (ср. ).

Щоб не допускати ситуацій з відпускними «хвостами», Мінсоцполітики у своєму листі від 21.06.2012 № 207/13/116-12 пропонує діяти так. Якщо працівник відмовляється використати надане йому право на відпочинок (щорічну відпустку),

враховуючи те, що роботодавець несе відповідальність за ненадання відпустки, він має право у межах, установлених графіком, без заяви працівника видавати наказ про надання співробітникові відпустки

Є і судові рішення, в яких представники Феміди підтримують роботодавця, адже це його безальтернативний обов’язок — надати таку відпустку (постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 12.05.2020 у справі № 1.380.2019.003130).

Водночас ми вважаємо, що примушувати працівника йти у відпустку не можна, адже це його право, а не обов’язок. Тому радимо підстраховуватись і включити всіх працівників з їх відпускними «хвостами» до графіка відпусток. Адже забороняється саме «ненадання щорічних відпусток». Таким чином, фактично роботодавець надаватиме можливість працівникам реалізувати право на відпустку, а отже, і не нестиме відповідальність за ненадання щорічних відпусток. Схожу позицію підтримують і представники Феміди (наприклад, постанова Житомирського окружного адміністративного суду від 09.11.2016 у справі № 806/1561/16, постанова ВС від 25.07.2018 у справі № 823/1265/16, постанова Третього апеляційного адміністративного суду від 11.08.2020 у справі № 340/3394/19).