09.02.2023

Працівник пів місяця не працював: скільки разів платити зарплату?

Працівник бюджетної установи з 02.01.2023 по 13.01.2023 перебував у відпустці без збереження зарплати. Зарплата йому буде виплачена лише один раз на місяць 30.01.2023 (без авансу). Чи є це порушенням ч. 1 ст. 115 КЗпП?

Порядок виплати зарплати

Вимоги до строків та періодичності виплати зарплати встановлені в ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці*. Згідно із зазначеними нормами виплата зарплати має здійснюватись:

1) не рідше 2 разів на місяць (це мінімальна кількість виплат зарплати на місяць, ніщо не заважає роботодавцеві виплачувати зарплату своїм працівникам частіше);

2) через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

3) не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (тобто зарплату за першу половину місяця виплачують не пізніше 22-го числа поточного місяця, а зарплата за місяць — не пізніше 7-го числа місяця, що настає за місяцем її нарахування).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Проте чимало бюджетних установ датою виплати авансу та зарплати встановлюють останній день періоду, за який проводиться виплата. Тобто 15-го числа поточного місяця виплачують аванс. А зарплату за другу половину місяця виплачують в останній день місяця — 30-го або 31-го числа. Звичайно, що це не є порушенням трудового законодавства. Адже проводити виплату слід не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який вона здійснюється. Тобто пізніше встановленого строку — не можна. А раніше — не заборонено.

Утім у будь-якому випадку порядок виплати зарплати (періоди, строки, розмір тощо) має бути прописаний у колективному договорі або іншому нормативному акті роботодавця (наприклад, у Положенні про оплату праці), погодженому з профкомом.

ВАЖЛИВО!

Виплата зарплати щонайменше двічі на місяць — це обов’язок, а не право роботодавця.

Він підлягає безумовному виконанню незалежно від згоди працівника отримувати зарплату один раз на місяць. І навіть на підставі заяви працівника виплачувати зарплату один раз на місяць не можна.

Також пам’ятайте, що виплачувати зарплату потрібно у робочі дні за графіком роботи установи. Якщо день виплати авансу або зарплати припадає на вихідний, святковий (неробочий) день, то проводити виплату потрібно напередодні — у найближчий робочий день. (див. лист Мінсоцполітики від 06.09.2019 № 1268/0/206-19).

Усі вищезазначені вимоги не зупинено на період дії воєнного стану. Так, у ч. 1 ст. 10 Закону № 2136* зазначено, що зарплата виплачується працівникам на умовах, визначених трудовим договором. Тож під час воєнного стану роботодавці мають виплачувати зарплату в строки, встановлені в колективному договорі або іншому внутрішньому акті.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Виплата авансу

Аванс — це зарплата за першу половину місяця, тобто за період з 1-го по 15-те число (див. лист Мінсоцполітики від 23.07.2018 № 1305/0/101-18/28). Розмір авансу має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку окладу або тарифної ставки працівника (ч. 3 ст. 115 КЗпП). Зверніть увагу на два важливих моменти.

По-перше, при розрахунку авансу премії, доплати (у тому числі і доплата до МЗП), надбавки та інші заохочувальні та компенсаційні виплати не враховують. Тобто працюємо з «голим» окладом працівника. А ось премії, доплати надбавки тощо ви нарахуєте працівникові наприкінці місяця й виплатите у складі зарплати за другу половину місяця.

По-друге, сума авансу залежить від фактично відпрацьованого працівником часу в періоді, за який його виплачуєте. Як правило, для розрахунку суми авансу відповідальні за ведення Табеля обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) працівники подають його до бухгалтерії за першу половину місяця.

Тож якщо працівник з 02.01.2023 по 13.03.2023 перебував у відпустці без збереження зарплати, то зарплата йому буде виплачена лише один раз на місяць (без виплату авансу). І це не є порушенням. Адже розмір авансу прив’язаний до відпрацьованого часу, а у працівника за першу половину місяця не було жодного відпрацьованого дня:

— з 2 по 13 січня — відпустка за свій рахунок;

— 1, 14 та 15 січня — вихідні дні.

До речі, це ж саме стосується і того випадку, коли працівника прийнято на роботу після 15-го числа місяця, але до дати виплати авансу. Оскільки в першій половині місяця такий працівник не працював, то й аванс йому не виплачують.