26.01.2023

Відпускний стаж VS розрахунковий період для середньої

У попередніх статтях цього номера «Відпускний стаж: періоди, які «заробляють» відпустку», «Відпускна компенсація: тонкощі розрахунку під час війни», «Відпускна компенсація: періоди, які не врахуємо при розрахунку середньої» ми нагадали теорію визначення основних показників для розрахунку відпускної компенсації. Проаналізували нормативку щодо обчислення відпускного стажу, а також врахування окремих періодів при розрахунку відпускної середньої зарплати.

Для зручності використання у роботі ми зібрали для вас в одну табличку інформацію про періоди, які включаються / не включаються у відпускний стаж та у розрахунковий період для середньої зарплати.

Календарні дні

Відпускний

стаж

Розрахунковий

період

для середньої

зарплати

Вихідні дні

+

+

Святкові і неробочі дні (ст. 73 КЗпП)*

-/+*

-/+*

Відрядження, оплачені за середнім заробітком та як звичайний робочий день

+

+

Тимчасова непрацездатність (звичайні випадки, оплачувана)

+

+

Тимчасова непрацездатність без оплати (наприклад, при алкогольному сп’янінні)

-

-

Оплачувані відпустки всіх видів

+

+

Відпустка по вагітності та пологах

+

+

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років, до 6, 16, 18 років (за меддовідкою)

-

-

Відпустки без збереження зарплати згідно зі ст. 25 і 26 Закону про відпустки. Наприклад, карантинна або під час дії воєнного стану

+

-

Відпустка без збереження зарплати згідно з ч. 4 ст. 12 Закону № 2136 (ВПО або працівникам за кордоном)

-

-

Відпустки без збереження зарплати, не врегульовані законодавством

-

+

Призупинення дії трудового договору (ст. 13 Закону № 2136)

-

-

Військова служба до 19.07.2022 з обов’язковим збереженням середнього заробітку (ч. 3 ст. 119 КЗпП в редакції до 19.07.2022)

+

+

Військова служба з 19.07.2022 без оплати (ч. 3 ст. 119 КЗпП)

-

-

Військова служба з 19.07.2022 з оплатою за середнім заробітком відповідно до Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII або за рішенням роботодавця у розмірі середньої зарплати чи більше

-

+

Військова служба з 19.07.2022 з оплатою (за рішенням роботодавця у формі матдопомоги або як інша виплата, менша за оплату середнім заробітком)

-

-

Невідпрацьований час, оплачений за середнім заробітком працівнику — добровольцю тероборони (ч. 1 ст. 119 КЗпП)

+

+

Невідпрацьований час, оплачений за середнім заробітком працівнику, який був на військових зборах, або у зв’язку з відвідуванням працівником ТЦК, або проходженням призовником медкомісії тощо (ч. 2 ст. 119 КЗпП)

+

+

Простій не з вини працівника, оплачений за середнім заробітком

+

+

Простій не з вини працівника, оплачений нижче за середній заробіток (наприклад, з розрахунку 2/3 окладу або у розмірі окладу)

+

-

Неповний робочий тиждень за ініціативою роботодавця

+

-**

Неповний робочий тиждень за ініціативою працівника

+

+

Період відсторонення невакцинованого працівника

-

-

Неявки з нез’ясованих причин («НЗ» в табелі) або із з’ясованих, визнаних поважними роботодавцем, але не оформлених згідно із законодавством («І» у табелі)

-

+

Прогул

-

+

* З 24.03.2022 під час дії воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не застосовуються, тому з цієї дати і на період воєнного стану ці дні не виключаються при визначенні відпускного стажу та середньої зарплати.

** Виключаються дні, вільні від роботи. Наприклад, якщо роботодавець встановив для працівника неповний робочий тиждень з робочими днями з понеділка по четвер (при п’ятиденці за графіком роботи підприємства), то кожну неробочу п’ятницю маємо викинути з розрахунку.