№2

Оплата праці, січень, 2023/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Призначаємо лікарняні-2023: хто замінить комісію із соцстрахування З 1 січня 2023 року функції страховика від ФСС перейшли до Пенсійного фонду України (ПФУ). Щоб так сталося, до низки нормативних документів були внесені відповідні зміни. Зокрема, викладено у новій редакції Закон про соцстрахування*. І що цікаво, після таких коректив у цьому документі зникла згадка про комісію із соцстрахування. Хто в такому разі призначатиме лікарняні у 2023 році? Зараз розкажемо.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у січні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Перевірки Держпраці у воєнний час У цій статті нагадаємо про перевірки трудового законодавства у період дії воєнного стану. А також наведемо перелік питань, які зараз можуть перевіряти контролери.
  • Порушення трудового законодавства: війна «не спише»… Деякі роботодавці вважають, що під час війни дотримуватись вимог трудового законодавства не обов’язково, а тому їм «зійдуть з рук» всі допущені ними порушення. Але це не так. Тож нагадаємо про відповідальність за найпоширеніші трудові порушення, які роботодавці часто допускають під час воєнного стану.
  • Оклади держслужбовців — 2023: аналізуємо підвищення від Кабміну Кабмін з 01.01.2023 підвищив розміри окладів для деяких посад державних службовців. Про те, кого саме стосується зазначене підвищення, поговоримо у цій статті.
  • Соцстипендії для дітей-сиріт: визначаємо розмір у 2023 році Який розмір соціальних стипендій встановлено для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 2023 році? Чи оподатковуються такі стипендії ПДФО та ВЗ?
  • Відпускна компенсація: тонкощі розрахунку під час війни Останнім часом побільшала кількість запитань щодо обчислення днів невикористаної працівником щорічної відпустки при звільненні. Тож нагадаємо, як обчислити кількість днів відпустки, що підлягає компенсації, з урахуванням воєнних особливостей і стажу роботи. Ну і, звичайно ж, попрактикуємося.
  • Відпускний стаж: періоди, які «заробляють» відпустку Періоди роботи, які зараховуються до відпускного стажу для надання щорічної основної відпустки, чітко визначені на законодавчому рівні. У цій статті наведемо їх перелік з урахуванням останніх змін.
  • Відпускна компенсація: періоди, які не враховуємо при розрахунку середньої У попередній статті ми розглянули, як обчислити кількість днів відпускної компенсації з урахуванням періодів, які зараховуються до відпускного стажу. Поступово продовжуємо цю тему і розглянемо, як різні періоди у трудових відносинах працівника впливають на розрахунок відпускної середньоденної зарплати для визначення суми компенсації.
  • Відпускний стаж VS розрахунковий період для середньої У попередніх статтях цього номера «Відпускний стаж: періоди, які «заробляють» відпустку», «Відпускна компенсація: тонкощі розрахунку під час війни», «Відпускна компенсація: періоди, які не врахуємо при розрахунку середньої» ми нагадали теорію визначення основних показників для розрахунку відпускної компенсації. Проаналізували нормативку щодо обчислення відпускного стажу, а також врахування окремих періодів при розрахунку відпускної середньої зарплати.
  • Уповноважені з призначення страхових виплат: як заохотити до роботи З 01.01.2023 замість комісії (уповноваженого) із соцстрахування рішення про призначення страхових виплат приймає сам страхувальник або уповноважені ним особи. Ба більше, сам страхувальник визначає склад таких уповноважених осіб, їх функції, а також питання щодо оплати їх роботи. Які тут можуть бути варіанти? Розкажемо далі.
  • «ПСП-нюанси» для роботодавців: відповідаємо на ваші запитання Порядок застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП) завжди викликає багато запитань у бухгалтерів. Відповісти на них — мета цієї статті.
  • Доплата за вчене звання: встановлюємо професору вишу Чи має право науково-педагогічний працівник, який займає посаду професора кафедри закладу вищої освіти, на доплату за вчене звання старшого наукового співробітника?
  • Період «НЗ» при розрахунку відпускної компенсації Працівник відсутній на роботі понад чотири місяці поспіль. Інформації про причини такої відсутності немає. Його звільняємо 19.01.2023. Чи треба йому виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як розрахувати кількість днів цієї компенсації? Чи виключати з розрахунку період нероботи з нез’ясованих причин?
  • Військовий облік по-новому: що змінилося? На початку 2023 року набрав чинності новий Порядок війcькового обліку № 1487*. Він навів чимало шороху серед роботодавців: з’явилося багато запитань про нові списки, які треба встигнути подати до 25 січня, про нові обов’язки роботодавців і, звісно ж, про відповідальність за невиконання цього порядку. Тож давайте розбиратися.
  • Директор терцентру: оклад та «вислужна» надбавка 24.01.2023 на посаду директора територіального центру надання соціальних послуг (далі — терцентр) призначено працівника, який має стаж роботи у цьому ж терцентрі на посадах: — соціального працівника (з 03.02.2021 по 25.01.2022); — завідувача відділення соціальної допомоги вдома (з 26.01.2022 по 23.01.2023). Також зазначений працівник працював на посаді провідного спеціаліста сектору компенсаційних виплат управління соціального захисту населення з 16.12.2009 по 31.12.2020 (державна служба). Який тарифний розряд слід установити директору терцентру, якщо річна чисельність осіб, які обслуговуються, становить 1365? Чи включається до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років такому працівнику наявний у нього стаж держслужби?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі