08.06.2023

Вихователь став магістром: чи підвищувати тарифний розряд?

Виховательці закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО) при прийнятті на роботу було встановлено 10-й тарифний розряд, адже працівниця не мала диплома спеціаліста чи магістра. У травні 2023 вона завершила навчання і отримала диплом магістра. Чи можна їй установити оклад на рівні 11-го тарифного розряду? Чи потрібно для цього проводити атестацію?

Як визначити тарифний розряд?

Посадовий оклад вихователя ЗДО без категорії встановлюється на рівні 10 — 11-го тарифного розряду. Про це зазначено у додатку 9 до наказу № 557*. Водночас приміткою до цього додатка передбачено, що фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра, установлюється 11-й тарифний розряд.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Тому особам, які приймаються на роботу у ЗДО на посади вихователів та не мають освітнього ступеня магістра або спеціаліста, встановлюється посадовий оклад як спеціалісту без категорії на рівні 10-го тарифного розряду.

У свою чергу, зміна розмірів ставок заробітної плати й посадових окладів протягом року провадиться при здобутті освіти або поновленні документа про освіту — з дня подання відповідного документа (п.п. б) п. 5 Інструкції № 102*). Зазначена позиція також відображена у листі МОН від 30.06.2021 № 4.5/1882-21.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Чи потрібна атестація?

Атестація щодо вихователів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра (повна вища освіта), проводиться на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій. Така умова встановлена у п. 4.1 Типового положення № 930*.

* Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930.

Кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, присвоєні педагогічним працівникам за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії

Тому при підвищенні тарифного розряду до 11-го в межах кваліфікації «без категорії» проводити атестацію не потрібно, оскільки кваліфікаційна категорія працівнику не присвоюється, а тарифний розрад вихователя залишається на рівні спеціаліста без категорії.

Отже, вихователю ЗДО, який отримав освітній ступень магістра, має бути встановлено посадовий оклад на рівні 11-го тарифного розряду за рішенням керівника закладу освіти, без проведення атестації.

Відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) закладів освіти (п. 6 Інструкції № 102).

Також слід зазначити, що п. 4.8 Типового положення № 930 передбачено, що педагогічні працівники, які не мають повної вищої освіти і працюють на педпосадах, після отримання відповідної повної вищої освіти атестуються на присвоєння кваліфкатегорії:

— «спеціаліст другої категорії» за наявності стажу роботи на педагогічній посаді не менше двох років;

— «спеціаліст першої категорії» — не менше п’яти років;

— «спеціаліст вищої категорії» — не менше восьми років.

Висновки

  • Під час прийняття на посаду вихователя особі, яка не має диплома спеціаліста або магістра, потрібно встановлювати 10-й тарифний розряд.
  • Якщо вихователь отримав диплом магістра, то зміна тарифного розряду з 10-го на 11-й відбувається без проведення атестації.