№11

Оплата праці, червень, 2023/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Скорочення штату під час війни Треба скоротити штат або чисельність працівників. Чи є якісь особливості під час воєнного стану? Є, але незначні. Деталі у нашій статті.
  • Скорочення під час війни: кого не чіпати? Треба скоротити штат або чисельність працівників. Кого залишити, а кого звільнити? Пам’ятайте, що декого від скорочення захищає законодавство. Про це сьогодні і поговоримо.
  • Держоргани на території бойових дій: кому та за яких умов підвищуються оклади? Постановою № 391* визначено порядок підвищення окладів працівників держорганів, які безпосередньо здійснюють свої повноваження на територіях активних та можливих бойових дій. У сьогоднішньому матеріалі проаналізуємо, кому саме та за яких умов установлюється таке підвищення.
  • Норма робочого часу для червня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у червні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Річна винагорода у розрахунку відпускних Роботодавці, які надають своїм працівникам винагороду за підсумками роботи за рік, мають правильно її враховувати в подальшому при розрахунку середньої зарплати. У цій статті нагадаємо, як включати таку виплату в розрахунок відпускної середньої зарплати.
  • Місячні премії та відрядження: рахуємо відпускні Працівники часто їздять у одноденні відрядження. Також їм нараховують щомісячні премії у поточному місяці за попередній. Як правильно розрахувати середню зарплату для відпускних? Чи потрібно виключати якісь дні відрядження та частину премії?
  • Розмір ставки ЄСВ після закінчення строку дії довідки МСЕК Під час дії воєнного стану бюджетні виплати особам з інвалідністю продовжуються без перекомісії. Тому у багатьох роботодавців з’явились працівники з нечинною довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) про встановлення інвалідності. Яку ставку ЄСВ у такому випадку застосовувати роботодавцю до зарплати таких працівників?
  • Додаткова відпустка за стаж: чи продовжувати на час хвороби? Спеціаліст сільради з 15.05.2023 перебуває у додатковій відпустці за стаж служби в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС) тривалістю 15 календарних днів. Під час цієї відпустки працівник захворів (22.05.2023 відкрито е-лікарняний). Чи продовжується додаткова відпустка за стаж на період хвороби?
  • Особливості розрахункового періоду при обчисленні відпускних Пропонуємо до вашої уваги підказки, які будуть помічником для обчислення відпускних та відпускної компенсації. Адже правильно визначений розрахунковий період є першим важливим кроком при розрахунку відпускної середньої зарплати.
  • Обчислюємо відпускні: неповна зайнятість + «нульовий» розрахунковий період У цій статті розглянемо, як розрахувати відпускні працівнику з неповною зайнятістю, якщо у розрахунковому періоді у нього не було зарплати.
  • Тривала відсутність на роботі: обчислюємо лікарняні Працівник з 01.05.2022 по 31.03.2023 перебував у відпустці без збереження зарплати на час воєнного стану. З 01.04.2023 він приступив до роботи. За квітень йому нараховано зарплату у розмірі 9900 грн. З 17.05.2023 по 23.05.2023 працівник хворів. Його загальний страховий стаж становить 6 років. Як у цій ситуації правильно обчислити суму лікарняних?
  • Відпустка за свій рахунок: яку зараз краще обрати? Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19. Чи вплине це на «карантинну» відпустку без збереження зарплати? Та яку відпустку за свій рахунок зараз краще оформити? Відповіді — далі у статті.
  • Відпустка для біженців «обрізає» щорічну відпустку Працівниця має 24 дні щорічної основної відпустки за поточний рік. За графіком її поділено на 10 і 14 днів. Після використання 10 днів відпустки працівниця пішла в неоплачувану відпустку, як особа, яка перебуває за кордоном. Внаслідок того, що перебування у цій безоплатній відпустці не дає стажу для щорічної основної відпустки, працівниця має право на другу частину тривалістю лише 13 днів. Чи буде вважатись порушенням трудового законодавства фактичний поділ щорічної відпустки на 10 та 13 календарних днів?
  • Вихователь став магістром: чи підвищувати тарифний розряд? Виховательці закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО) при прийнятті на роботу було встановлено 10-й тарифний розряд, адже працівниця не мала диплома спеціаліста чи магістра. У травні 2023 вона завершила навчання і отримала диплом магістра. Чи можна їй установити оклад на рівні 11-го тарифного розряду? Чи потрібно для цього проводити атестацію?
  • Донарахували індексацію: чи подавати уточнюючий звіт? Працівнику підприємства у грудні 2022 року не нарахували індексацію у сумі 542,17 грн. Помилку помітили у червні та провели донарахування. Чи правильно ми вчинили? Чи потрібно подавати Податковий розрахунок за 4 квартал 2022 року з типом «Уточнюючий»?
  • Обчислюємо відпускні: у розрахунковому періоді тільки відпустки Працівник іде у відпустку. У розрахунковому періоді тільки відпустка без збереження зарплати і щорічна відпустка. Як обчислити відпускні? Давайте розбиратись.
  • Лікарняні в Дія Сіті & МЗП-обмеження: роз’яснює ПФУ Лікарняні у Дія Сіті треба обрізати мінзарплатою. Та чи завжди? Адже є перехідні ситуації зі стажем сплати ЄСВ за загальними правилами. Ми запитали у ПФУ. І вже маємо відповідь.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі