09.03.2023

Звільнення у доглядовій відпустці: відображаємо у додатку Д5

У статті «Доглядова відпустка до 3 років: надаємо, перериваємо, показуємо у Д5» цього випуску ми розповіли про відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Але часто доводиться пристосовувати загальні правила до певних нюансів. Розглянемо ситуацію, коли працівниця, перебуваючи у доглядовій відпустці, звільняється за власним бажанням.

Як оформити звільнення під час доглядової відпустки

Ситуація, коли працівниця звільняється за власним бажанням, перебуваючи у доглядовій відпустці, трапляється досить часто. Свій намір звільнитися працівниця висловлює у заяві на звільнення з роботи. При цьому вона не зобов’язана писати 2 заяви (на переривання відпустки і на звільнення). Вона надає роботодавцю тільки заяву на звільнення. І на підставі неї роботодавець видає наказ на звільнення. Отже, окремим наказом доглядову відпустку переривати не треба.

За всіма правилами роботодавець має здійснити остаточний розрахунок з працівницею, видати їй копію наказу на звільнення, відомість про нараховані їй суми зарплати, внести запис у трудову книжку і отримати від неї підпис у кадрових і бухгалтерських документах. Звісно ж, таке звільнення роботодавець має показати в Податковому розрахунку і його додатках (Д1, Д4 (якщо було нарахування доходу) і у Д5). У цій статті розглянемо деталі такого звільнення саме в Д5.

Відображаємо в Д5

У додатку Д5 роботодавець має показувати, зокрема, такі події, як прийняття/звільнення з роботи та відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Тобто у відповідних звітних періодах відобразити початок і закінчення такої відпустки. У ситуації зі звільненням у доглядовій відпустці маємо показати у Д5 не тільки звільнення, але й закінчення доглядової відпустки. Зауважте, автоматичне закінчення цієї відпустки в персоніфіковану інформацію по цій працівниці в ПФУ не потрапить.

Отже, у Д5 будемо відображати одразу дві події. Як це відбувається і які має нюанси, розглянемо на прикладі.

Приклад. Куценко М. В. (основне місце роботи) звільнилася 07.03.2023 за власним бажанням у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (наказ від 03.03.2023 № 34-ос). Савчук І. С. (основне місце роботи) звільнилася 16.03.2023 (наказ від 16.03.2023 № 42-ос) в останній день доглядової відпустки. Така відпустка була надана на підставі наказу від 12.05.2020 № 70-ос.

Щодо працівниці, яка звільнилася не в останній день доглядової відпустки. У цьому випадку в Д5 на неї формуємо два рядки:

— один — із датою закінчення відпустки для догляду. У цьому рядку зазначаємо у графі 07 — категорію особи «6», у графі 10 — дату «07032023» (закінчення відпустки збігається з датою звільнення), у графі 16 — наказ від 03.03.2023 № 34-ос (реквізити наказу про припинення трудового договору);

— другий — із датою припинення трудових відносин і підставою звільнення, в графі 16 якого зазначаємо реквізити наказу про звільнення.

Щодо працівниці, яка звільнилася в останній день доглядової відпустки, то в Д5 також формуємо два рядки:

— один — із датою закінчення відпустки для догляду. При цьому у графі 07 також вписуємо категорію «6», у графі 10 — дату «16032023», у графі 16 — наказ від 12.05.2020 № 70-ос (оскільки відповідно до цього наказу 16.03.2023 є останнім днем відпустки);

— другий — із датою припинення трудових відносин. У ньому, серед іншого, зазначаємо дату припинення у графі 10 і реквізити наказу про звільнення у графі 16 (див. рисунок).

завантажити файл

Звільнення у доглядовій відпустці в Д5

Висновки

  • Звільнення і закінчення доглядової відпустки у Д5 показуємо в окремих рядках.
  • Якщо доглядова відпустка закінчується в день звільнення, то у Д5 треба зазначати реквізити наказу про її надання.
  • Якщо звільнення перериває доглядову відпустку, то у Д5 треба зазначати реквізити наказу про звільнення.