№5

Оплата праці, березень, 2023/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Неповний робочий тиждень: обчислюємо вихідну допомогу Працівника підприємства з 01.12.2022 згідно з його заявою перевели на неповний робочий тиждень. Робочі дні: понеділок, середа та п’ятниця. Графік роботи підприємства — 5-денний робочий тиждень із вихідними в суботу та неділю. Працівника звільняють за скороченням штату 01.03.2023. За останні два місяці він відпрацював усі дні. Зарплата за цей час становить 14200 грн. Як визначити розмір вихідної допомоги?
  • Безоплатні обіди від роботодавця: як оформити та оподаткувати Чимало роботодавців забезпечують своїх працівників безоплатним харчуванням: або в обов’язковому порядку, виконуючи вимоги трудового законодавства (ст. 166 КЗпП), або з власної ініціативи (зокрема, надаючи безоплатні обіди). Як правильно оформити надання працівникам таких безоплатних обідів та на які податкові наслідки очікувати, розкажемо в цій статті.
  • Норма робочого часу для березня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у березні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденку з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Відпустка без збереження та «НЗ»: обчислюємо відпускну компенсацію Працівник з 01.03.2022 по 31.08.2022 перебував у відпустці без збереження зарплати на час воєнного стану. З 01.09.2022 він не приступив до роботи. У табелі обліку робочого часу з цієї дати зазначали «НЗ». Працівника звільняємо 01.03.2023 на підставі п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Як обчислити суму компенсації за невикористану щорічну відпустку?
  • Декретна відпустка: як оформити і відобразити у Д5 Хоч війна триває, життя продовжується, діти народжуються, а їх мами йдуть у відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тож нагадаємо, як їх оформити та відобразити у додатку Д5 Об’єднаного звіту.
  • Доглядова відпустка до 3 років: надаємо, перериваємо, показуємо у Д5 Як правило, після декретної відпустки працівниці йдуть у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Роботодавець має правильно оформити і відобразити таку відпустку у Д5 Податкового розрахунку. Які можуть виникати цікавинки із доглядовою відпусткою, зараз розглянемо.
  • Звільнення у доглядовій відпустці: відображаємо у додатку Д5 У статті «Доглядова відпустка до 3 років: надаємо, перериваємо, показуємо у Д5» цього випуску ми розповіли про відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Але часто доводиться пристосовувати загальні правила до певних нюансів. Розглянемо ситуацію, коли працівниця, перебуваючи у доглядовій відпустці, звільняється за власним бажанням.
  • Доглядова відпустка від 3 до 6: за яких умов надаємо і як показуємо в Д5 За яких умов надають відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років? Як роботодавцю її оформити та відобразити у додатку Д5? Ці питання у центрі уваги у статті.
  • Заміна вчителя інформатики: як організувати та оплатити? У закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) клас поділено на дві групи для вивчення інформатики. В обох групах викладає один і той самий вчитель. З 01.03.2023 він захворів. Як оплачувати заміну вчителя у зазначеному випадку?
  • Нещасний випадок на підприємстві: розслідуємо під час війни Ситуація. Через ракетні удари стався нещасний випадок на підприємстві: пошкоджено будівлю, сторож, який знаходився в цей час на робочому місці, госпіталізований у стані середньої тяжкості. Такий нещасний випадок стався під час воєнних дій, проте він все одно потребує розслідування. Але в якому порядку? Зараз розкажемо.
  • Ненормований робочий день: оплачуємо та обліковуємо Водію легкового автомобіля міської ради встановлено ненормований робочий день. Як компенсується і табелюється така робота?
  • Не показали призупинення у Д1: як виправити ситуацію? Із працівниками підприємства було призупинено дію трудового договору з 01.09.2022. У березні 2023 року виявили, що у Д1 Об’єднаного звіту за вересень 2022 року не відобразили одну із працівниць. Як виправити цю помилку?
  • Працівник відсутній 4 місяці: як правильно звільнити? Давно не бачили працівника на роботі? Не знаєте, де він і чому не виходить на зв’язок? Зараз така ситуація не рідкість. Тоді його можна звільнити. Проте робити це потрібно обережно. Інакше — поновлення на роботі. Як не наробити помилок — підкаже свіжа судова практика.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі