09.03.2023

Ненормований робочий день: оплачуємо та обліковуємо

Водію легкового автомобіля міської ради встановлено ненормований робочий день. Як компенсується і табелюється така робота?

Умови встановлення ненормованого робочого дня

За потреби водіям легкових автомобілів може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу (абз. 1 п. 2.9 Положення № 340).

* Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затверджене наказом Мінтрансзв’язку від 07.06.2010 № 340.

Але це не означає, що водіям інших типів автомобілів (наприклад, вантажних або автобусів) не можна встановити ненормований робочий день. Адже роботодавець в колективному договорі самостійно визначає перелік професій і посад, до яких він може застосовуватися (див. лист Мінсоцполітики від 24.09.2013 № 825/13/156-13).

ВАЖЛИВО!

Чинне законодавство не містить вимог щодо підтвердження «ненормованості» робочого часу працівників.

Якщо працівник за потреби виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу і такі ситуації виникають неодноразово, працівнику встановлюють ненормований робочий день.

При встановленні ненормованого робочого дня зазвичай керуються Рекомендаціями № 7*. Нагадаємо основні ознаки цього режиму роботи:

1) виконувати роботу на умовах ненормованого робочого дня можуть тільки окремі працівники, для яких неможливо нормувати час трудового процесу (час роботи не можна вирахувати точно);

2) ненормований робочий день означає вихід за межі нормальної тривалості робочого часу, але таку роботу не вважають надурочною;

3) ненормований робочий день не може бути встановлено працівникам з підсумованим обліком робочого часу.

* Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінпраці від 10.10.97 № 7.

На водіїв органів місцевого самоврядування (далі — ОМС), які працюють на умовах ненормованого робочого дня, поширюється встановлений роботодавцем режим робочого часу. Тому керівник ОМС не має права систематично залучати працівників, які працюють у такому режимі, до роботи понад установлену тривалість робочого часу (п. 4 Рекомендацій № 7).

«Бонуси» за ненормовану роботу

Години, відпрацьовані водієм ОМС понад нормальну тривалість робочого часу (в режимі ненормованого робочого дня), не оплачують. Їх компенсують шляхом:

1) встановлення доплати за ненормований робочий день у розмірі 25 % тарифної ставки за відпрацьований час (примітка 2 додатка 6 до наказу № 609*). Таку доплату встановлюють у фіксованому розмірі і нараховують на оклад (місячну тарифну ставку) без урахування інших доплат і надбавок;

2) надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки (абз. 2 п. 2.9 Положення № 340). Її максимальна тривалість становить 7 календарних днів (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки**). Детальніше про порядок надання такої відпустки читайте у статті «Відпустка «за ненормованість»: визначаємо фактичну тривалість» // «Оплата праці», 2022, № 17).

* Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 № 609.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Водій ОМС із ненормованим робочим днем має право на отримання додаткової відпустки незалежно від встановленої доплати за роботу в таких умовах (див. лист Мінпраці від 04.06.2008 № 143/13/116-08). Пояснюється це тим, що чинним законодавством не визначено обмежень на одночасне встановлення водію доплати за «ненормованість» та щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (за роботу з ненормованим робочим днем).

Табельні нюанси

Оскільки години, перепрацьовані в режимі ненормованого робочого дня, не оплачують, то і в Табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель) їх не відображають.

УВАГА!

У Табелі на працівника з ненормованим робочим днем зазначають тривалість робочого дня відповідно до встановленої для нього норми.

Наприклад, водій працює за 8-годинним робочим днем. У такому разі в Табелі ставлять 8 відпрацьованих годин навіть за умови, що працівник працював «ненормовано» цього дня.

Так само фахівці Держпраці у своїх роз’ясненнях зазначають, що табелювання роботи працівників, які працюють в умовах ненормованого робочого дня, відбувається в загальному порядку. Окремо години, відпрацьовані в режимі ненормованого робочого часу у Табелі не зазначаються (kr.dsp.gov.ua/index.php/2262-oplata-praci140317).

Висновки

  • Роботодавець самостійно в колдоговорі визначає перелік посад (професій), до яких застосовується ненормований робочий день.
  • Водій ОМС з ненормованим робочим днем має право на одночасне встановлення доплати за «ненормованість» та отримання додаткової відпустки.
  • У Табелі години, перепрацьовані в режимі ненормованого робочого дня, не відображають.