23.03.2023

Декрет у відпустці до 3 років: підстави для оплати

Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (надала роботодавцю листок непрацездатності). Чи оплачувати такий лікарняний?

Так, оплачувати. Зараз пояснимо чому.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону про соцстрахування*, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Але працівниця, перебуваючи у відпустці до 3 років, не втрачає заробітку (його просто немає). Тож оплачувати декретний лікарняний у такому разі не потрібно?

Потрібно. Оскільки за вимогами ч. 3 ст. 18 Закону про соцстрахування допомога по вагітності та пологах виплачується за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою до 3 років. Причому незалежно від допомоги, що надається при народженні дитини.

Ба більше, допомога по вагітності та пологах виплачується з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, навіть якщо воно виникло у період:

— простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи (див. також лист ПФУ від 22.02.2023 № 2800-030401-8/9101);

— щорічної (основної чи додаткової) відпустки;

— відпустки без збереження заробітної плати;

— додаткової відпустки у зв’язку з навчанням;

— творчої відпустки.

Тобто

Важливо

листок по вагітності та пологах має пріоритет і повинен бути оплачений роботодавцем незважаючи на те, в який період був виписаний такий лікарняний.

Через це допомога по вагітності та пологах виплачується, навіть якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами збігається з:

— періодом призупинення трудового договору;

— періодом відсторонення через відмову від вакцинації тощо.