11.05.2023

ЄСВ у Дія Сіті: відпрацьовано неповний місяць

Резидентство Дія Сіті стає все більш привабливим для суб’єктів господарювання. Але бухгалтери часом за голову хапаються, розбираючись в особливостях роботи. Наприклад, виникло запитання: якщо працівник трудився неповний місяць, як правильно сплатити ЄСВ? Давайте разом знайдемо відповідь.

Загальні умови сплати ЄСВ У Дія Сіті

З 01.01.2022 запрацювали положення п. 141 ч. 14 ст. 8 Закону про ЄСВ*. Вони надали право резиденту Дія Сіті нараховувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску на суму:

— нарахованої найманим працівникам зарплати. До заробітної плати слід відносити основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці**;

— винагороди гіг-спеціалістам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Простими словами, резиденти Дія Сіті сплачують ЄСВ з доходів своїх працівників і гіг-спеціалістів не з усієї зарплати, а з МЗП. Якщо у цифрах, то на сьогодні це 1474 грн (6700 х 22 %).

Однак скористатися таким правом можна за умови, якщо дотримуватись трьох критеріїв:

1) середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістам має бути не менше 1200 євро;

2) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів — не менше 9 осіб;

3) сам резидент Дія Сіті не має податкового боргу, загальна сума якого протягом більш як 30 днів становить понад 10 МЗП (виходячи з розміру мінімалки, встановленої на 1 січня поточного календарного року).

Тонкощі розрахунку зазначених показників наведено у статті «Дія Сіті: розрахунок чисельності та середньої винагороди» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16 (ср. ).

Резидентство неповний місяць

Звісно, ідеальний варіант, коли статус резидента Дія Сіті набуто з першого числа місяця. Тоді всілякі перехідні моменти відпадають. Але от ситуація: Дія-статус присвоєно не з початку місяця, а припустимо, з 18.04.2023. Як тоді сплачувати ЄСВ із зарплати працівників і винагороди гіг-спеціалістів?

Податківці в консультації з підкатегорії 201.04.01 ЗІР ДПС роз’яснюють:

— якщо юрособа отримала статус резидента Дія Сіті не з початку місяця, то за весь цей місяць (набуття статусу) ЄСВ слід нараховувати на загальних підставах із дотриманням вимог ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ. Тобто у наведеному нами варіанті за квітень ЄСВ ще платимо за загальними правилами;

— сплачувати ЄСВ за спецправилами для резидентів Дія Сіті, встановлених пп. «а» та «б» п. 141 ч. 14 ст. 8 Закону про ЄСВ, слід з наступного за календарним місяця, в якому юрособа набула Дія-статусу. Тобто за травень уже платимо ЄСВ за спецправилами (з МЗП).

Прийняли нового працівника

Статус резидента Дія Сіті вже є давно (з початку поточного місяця). А от нового працівника прийняли не з початку місяця. Як сплатити ЄСВ з доходу такого працівника?

Відповідь надали податківці у тій же згаданій вище консультації з підкатегорії 201.04.01 ЗІР ДПС: якщо юрособа у період перебування у статусі резидента Дія Сіті залучає нових працівників, то сплачувати ЄСВ за них слід у порядку, визначеному пп. «а» та «б» п. 141 ч. 14 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Перекладаємо із нормативної мови на людську: прийняли нового працівника посеред місяця — ЄСВ з його доходу платіть за спецправилами для Дія-резидентів, тобто з МЗП. Звісно, це має силу, якщо дотримані вимоги перебування у статусі Дія-резидента.

Причому тут не має значення розмір зарплати нового працівника: чи вона менша за МЗП, чи перевищила її розмір. ЄСВ все одно сплачуємо з мінімалки.

Працівник звільняється

Ситуація схожа на попередню: також місяць відпрацьовано неповністю і працівник звільняється.

І знову ж таки правила гри пояснюють фахівці ДПС у консультації з підкатегорії 201.04.01 ЗІР ДПС. У місяці звільнення працівнику Дія Сіті виплачено зарплату в розмір меншому за МЗП — ЄСВ нараховуємо у розмірі мінімалки. Звісно, також за умови дотримання критеріїв перебування у Дія-статусі.

Підсумуємо: правила сплати ЄСВ при первинному отриманні Дія-статусу юрособою відрізняються від правил при прийнятті/звільненні працівників. Але добре хоча б те, що у випадках із прийняттям і звільненням працівників маємо єдиний підхід податківців: ЄСВ слід сплатити з МЗП за спецправилами для резидентів Дія Сіті.

Висновки

  • Статус резидента Дія Сіті набуто не з початку місяця: у цьому місяці ЄСВ із зарплати платимо за загальними правилами, а з МЗП — з наступного календарного місяця.
  • При прийнятті/звільненні працівників посеред місяця ЄСВ платимо з МЗП, незалежно від фактично виплаченого доходу.