28.03.2024

Новий розмір МЗП: як це вплине на розмір лікарняних/декретних

1 квітня 2024 року збільшується розмір МЗП. Тепер він становитиме 8000 грн. Як таке зростання вплине на суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, розкажемо в цій статті.

Декретні

Законом про соцстрахування* та Порядком № 1266** для сум декретних установлені максимальні і мінімальні обмеження. Розмір таких обмежувачів прямо залежить від розміру МЗП, установленого на час розрахунку страхових виплат. Тому в разі збільшення мінімалки відповідно збільшується і розмір обмежуючих показників. Як наслідок — змінюється і сума декретних. Як саме, покажемо далі.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Мінімальне обмеження. Відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону про соцстрахування та п. 2 Порядку № 1266

сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із МЗП, встановленої на час настання страхового випадку*

* Днем настання страхового випадку слід розуміти день, на який згідно з лікарняним листом припадає початок тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.