№6

Оплата праці, березень, 2024/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Оплата підвищення кваліфікації: якщо працівник не працював 4 місяці Працівник бюджетної установи з 01.11.2023 по 15.02.2024 перебував у відпустці без збереження зарплати. А з 16.02.2024 по 29.02.2024 він хворів. З 11 по 15 березня 2024 року його направлено на курси підвищення кваліфікації. Оклад працівника — 5527 грн (9-й тарифний розряд за ЄТС). Як розрахувати середню зарплату для оплати періоду навчання?
  • Компенсація відпустки «за шкідливість» і перегуляна щорічна основна Ситуація: на момент звільнення працівник перегуляв щорічну основну відпустку, а додаткову йому треба компенсувати. Як роботодавець має провести розрахунок компенсації? Розглянемо цей випадок у статті.
  • Відпускна компенсація та незароблені відпускні: в бухобліку та Об’єднаному звіті Працівник звільняється у березні 2024 року. На день звільнення йому нарахована компенсація за невикористану щорічну додаткову відпустку, а також утримана сума за дні невідпрацьованої щорічної основної відпустки, яка була нарахована у вересні 2023 року. Як нараховану компенсацію і утримані «перегуляні» відпускні показати в бухобліку? Як їх відобразити в Податковому розрахунку та його додатках? Поговоримо про це.
  • На що вплине зростання мінзарплати з 01.04.2024 1 квітня зросте розмір мінімальної зарплати. У розрахунку на місяць вона становитиме 8000 грн, а погодинно — 48,00 грн. На що вплине таке підвищення? Які показники залишаться незмінними? Про це — у нашій статті.
  • Оцінювання головбухів бюджетних установ Щороку головні бухгалтери бюджетних установ мають «похвалити» самі себе. Для цього слід заповнити та відправити до Казначейства анкету за формою, наведеною в додатку до Порядку № 1537*. Строки вже підтискають. Тож не будемо зволікати.
  • Доплата за «шкідливість» кухарю ЗСО: розмір, підстави та умови встановлення Чи має право кухар закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) на встановлення доплати за роботу з важкими та шкідливими умовами праці? Якщо так, то чи потрібно для встановлення зазначеної доплати проводити атестацію робочих місць?
  • Помічник вихователя ЗДО: оклад, матдопомога та інші питання Який оклад встановлюють помічнику вихователя у закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО)? Чи має він право на виплату надбавки за вислугу років? Чи можна такому працівнику надавати допомогу на оздоровлення? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.
  • З 01.04.2024 МЗП — 8000 грн: рахуємо відпускну компенсацію З 1 квітня 2024 року розмір МЗП становитиме 8000 грн. Чи вплине таке підвищення мінімалки на розрахунок суми відпускної компенсації? З’ясуємо це в сьогоднішній статті.
  • Новий розмір МЗП: як це вплине на розмір лікарняних/декретних 1 квітня 2024 року збільшується розмір МЗП. Тепер він становитиме 8000 грн. Як таке зростання вплине на суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, розкажемо в цій статті.
  • Звільнення у простої та відпускна компенсація Працівниця від листопада 2022 року перебуває у простої з оплатою в розмірі 2/3 посадового окладу. 31 березня 2024 року вона звільняється за власним бажанням. Яку саме виплату надавати за день звільнення: оплату за час простою чи зарплату? Як правильно розрахувати відпускну компенсацію?
  • Відпустка за стаж служби в ОМС: якщо право виникло під час декрету Посадова особа перебувала на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами з 13.11.2023 по 17.03.2024 включно. Одразу після закінчення лікарняного (18.03.2024) вона оформила відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Право на додаткову відпустку за 12-річний стаж служби в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС) у працівниці виникло 27.02.2024, тобто у період лікарняного. Чи має вона право на таку відпустку?
  • Неоплачувані дні лікарняних сумісника: як оформити і показати в табелі та Д1 Якщо працівник реалізував своє право на допомогу по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи, то за сумісництвом він її не отримає. Як роботодавцю працівника-сумісника оформити дні неоплачуваної хвороби? Як їх показати у Д1 Податкового розрахунку? Розглянемо ці питання далі.
  • Як неоплачувана непрацездатність сумісника впливає на тривалість відпустки У більшості випадків сумісники реалізують право на допомогу по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи. Тоді за сумісництвом перші п’ять днів оплачуються роботодавцем, а от допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується. Сьогодні поговоримо, як впливають неоплачувані дні лікарняних сумісників на тривалість їх щорічних відпусток.
  • Неоплачувана непрацездатність у розрахунку відпускної і лікарняної середньої Перші 5 днів непрацездатності оплачують за основним місцем роботи ТА за сумісництвом. Допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах надають за основним місцем роботи АБО за сумісництвом. Пріоритетним є основне місцем роботи працівника. Тому за сумісництвом, як правило, маємо неоплачувану непрацездатність. Розглянемо, які наслідки вона несе при обчисленні відпускної і лікарняної середньої.
  • У місяці лише відпустки: чи платити ЄСВ з МЗП? Бухгалтер установи з 1 по 17 березня перебувала у відпустці без збереження зарплати, а з 18 по 31 березня — у щорічній відпустці. Сума відпускних становить 3679,40 грн. Чи потрібно у цьому випадку нараховувати ЄСВ з МЗП? Як відобразити працівницю у Д1 за березень 2024 року?
  • Лікарняний під час підвищення кваліфікації: чи треба оплачувати? Працівника направили на курси підвищення кваліфікації з 25.03.2024 по 29.03.2024 (включно). Під час навчання він захворів. Чи призначати такому працівнику лікарняні за дні хвороби, що припадають на період навчання? Зараз з’ясуємо.
  • Підсумований облік робочого часу: оплачуємо надурочні при звільненні Охоронник підприємства звільняється 25.03.2024. Йому встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. У 1 кварталі 2024 року він відпрацював 504 год. Розмір його окладу — 12000 грн. Чи потрібно такому працівнику при звільненні оплатити надурочні години? Якщо так, то яким чином?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі