28.03.2024

Неоплачувані дні лікарняних сумісника: як оформити і показати в табелі та Д1

Якщо працівник реалізував своє право на допомогу по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи, то за сумісництвом він її не отримає. Як роботодавцю працівника-сумісника оформити дні неоплачуваної хвороби? Як їх показати у Д1 Податкового розрахунку? Розглянемо ці питання далі.

Оплата днів хвороби

Допомога по тимчасовій непрацездатності. Призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відбуваються за правилами, встановленими Законом про соцстрахування*.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) та допомога по вагітності та пологах застрахованим особам надається за основним місцем роботи АБО за місцем роботи за сумісництвом у порядку, встановленому КМУ (абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування)

Як правило, працівник користується правом на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи, оскільки воно є пріоритетним. Тоді за сумісництвом така допомога йому не надається. І лише у разі нереалізації такого права за основним місцем роботи допомога надається за сумісництвом.