09.05.2024

Заповнюємо паперову трудову книжку, якщо відбулись зміни

З часом все змінюється. У працівника може помінятися прізвище, а у підприємства чи структурного підрозділу, в якому він працює, — найменування. Як ці зміни відобразити у трудовій книжці працівника? Про це розкажемо у цій статті.

Змінюємо дані працівника

Хто вносить зміни. Зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім’я, по батькові працівника виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем його роботи (п.п. 2.13 Інструкції № 58*). Тобто запис у трудову книжку працівника про зміну прізвища, ім’я, по батькові повинен зробити роботодавець, у період роботи якого працівник змінив такі дані.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58.

А що робити, якщо працівник змінив прізвище, ім’я, по батькові після звільнення з попереднього місця роботи і до прийняття на нове? У цьому випадку він має звернутися до колишнього роботодавця з проханням внести зміни до трудової книжки.

Проте як бути, якщо попередній роботодавець запис про зміну прізвища, імені, по батькові у трудовій книжці не зробив, ба більше, він вже ліквідований / знаходиться на окупованій території тощо (тобто внести нові дані не може)? На наш погляд, у такій ситуації відомості про зміну прізвища має внести до трудової книжки нинішній роботодавець працівника (див. лист Мінсоцполітики від 16.04.2013 № 54/06/186-13).

Як внести зміни. У разі зміни працівником прізвища, імені, по батькові роботодавець має: