06.12.2021

Актуальне запитання. Як бути у випадку притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 2101 КпАП?

Як бути у випадку притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 2101 КпАП?

Відповідь буде такою: якщо впевнені в тому, що не вині, звернутися до суду в порядку Кодексу адміністративного судочинства України з позовною заявою, в якій просити скасувати постанову по справі про адміністративне правопорушення за відповідною частиною ст. 2101 КУпАП, а справу за відсутністю складу правопорушення закрити.

Як показує аналіз судової практики, дійсно, часто статтею правопорушень у сфері військового обліку і оскарження в суді є ст. 2101 КУпАП — порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію через її широкий зміст. З іншого боку, через часту неконкретність постанов їх і вдається скасувати в судовому порядку.

Так, компетентна особа в протоколі про адміністративне правопорушення та у постанові про притягнення до адміністративної відповідальності зобов’язана у зрозумілій формі, зазначити, у чому конкретно полягало порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Якщо постанова не містить обґрунтування та будь-якого викладення обставин, у чому саме порушені вказані в постанові вимоги законів України, яким чином виявлені і в чому полягає неналежне виконання покладених обов’язків, — вона є незаконною та підлягає скасуванню.

Тобто перед тим, як починати процес судового оскарження постанови, — документи адмінправопорушення потребують глибокого юридичного аналізу.