15.11.2010

Поштова скринька. Як бути з витратами на зіпсований товар

Відповідь на запитання

Як бути з витратами на зіпсований товар

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець на загальній системі здійснює продажі швидкопсувних товарів, які потребують дотримання умов зберігання. Однак через необережність незначна частина товару зіпсувалася. Що робити з витратами, понесеними на такий товар: коригувати їх у Книзі за формою № 10 чи відображати їх у декларації про доходи?

 

ВІДПОВІДЬ.

Почнемо з витрат у Книзі за формою № 10. Вони повинні відображатися в ній за фактом їх здійснення, тобто записуватися до Книги за формою № 10 у хронологічному порядку. Виходить, що в разі купівлі товарів їх вартість відразу потрапляє до графи «Витрати» Книги за формою № 10, не очікуючи, поки підприємець отримає дохід від продажу такого товару. Однак під час підрахунку чистого доходу наприкінці місяця (або кварталу) повинні ураховуватися лише ті записані до Книги за формою № 10 витрати, які пов'язані з отриманим протягом місяця (кварталу) доходом. Решта суми витрат «зависне» у Книзі за формою № 10 доти, доки не буде отримано пов'язаний з ними дохід.

Таким чином, якщо зіпсовані товари будуть списані (знищені), а не продані, то витрати на їх придбання не зможуть брати участі у визначенні чистого доходу. Хоча, як уже згадувалося, при закупівлі товару їх буде зазначено у Книзі за формою № 10.

Що стосується декларації про доходи, то до неї потраплять лише ті витрати, які пов'язані з реалізованим у звітному періоді товаром, тобто які беруть участь у визначенні чистого доходу. Тому витрати на придбання зіпсованого товару не потраплять до витрат.

Також підприємцю — платнику ПДВ доведеться відкоригувати податковий кредит з ПДВ, що припадає на суму зіпсованого товару понад норми природного убутку. Коригування здійснюється в рядку 16.4 декларації з ПДВ, однак представники податкових органів часто наполягають на тому, що його потрібно проводити шляхом нарахування податкових зобов'язань.