02.07.2012

Слово державним органам. Чи необхідно в заяві єдиноподатника зазначати адресу майна, яке здаватиметься в оренду

Стаття

Чи необхідно в заяві єдиноподатника зазначати адресу майна, яке здаватиметься в оренду

 

ЗАПИТАННЯ. Чи необхідно ФОП — платнику ЄП, яка здає в оренду власне нерухоме майно, зазначати у графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи адреси майна, яке буде здаватися в оренду?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до органу державної податкової служби заяву.

Згідно з п.п. 4 п. 298.3 ст. 298 ПКУ в заяві зазначається, зокрема, місце провадження господарської діяльності.

Таким чином, якщо фізична особа — підприємець — платник єдиного податку здійснює здавання в оренду власного нерухомого майна, то у графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

 

коментар редакції

 

Обов’язковим реквізитом свідоцтва платника єдиного податку є місце провадження господарської діяльності. Тому в пункті 7 заяви про застосування спрощеної системи підприємцю, який має намір працювати на єдиному податку, потрібно зазначити індекс, найменування населеного пункту, адресу його розташування.

Водночас з підпункту 4 пункту 298.3 статті 298 ПКУ* і наказу № 1675** незрозуміло, наявність яких саме об’єктів (в одному або декількох населених пунктах) має бути позначено як місце провадження діяльності. Зокрема, незрозуміло, чи потрібно зазначати адреси об’єктів нерухомості, які підприємець здає в оренду, якщо фактично діяльність у них провадять орендарі.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми і порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування і форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.2011 р. № 1675.

У роз’ясненні представників податкового органу, наведеному в ЄБПЗ, зазначається, що в заяві єдиноподатника потрібно навести адреси всіх таких об’єктів нерухомості.

Ми не згодні з такою точкою зору, оскільки точна адреса такого об’єкта — це всього лише місце розташування нерухомості, яка використовується для провадження діяльності, а місцем її здійснення фактично є населений пункт, де її орендують (може збігатися з адресою підприємця).

Адже маючи об’єкти, у зв’язку з якими виникає обов’язок сплачувати податки в інших адміністративно-територіальних одиницях, підприємець повинен стати на облік у ще одному (декількох) податкових органах. Також про всі такі об’єкти підприємець повинен був повідомити податковий орган, подавши форму № 20-ОПП (див. «ВД», 2012, № 4, с. 34). Тому податковий орган і так матиме у своєму розпорядженні інформацію про об’єкти нерухомості, які підприємець здає в оренду.

Крім того, за логікою податківців, на підставі пунктів 298.5 і 298.6 ПКУ єдиноподатнику доведеться також подавати заяву, якщо він припинить здавати об’єкти в оренду, оскільки відбудеться зміна місця провадження діяльності.

У такому разі заява подається платником єдиного податку групи 2 не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни, групи 3 — разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Що стосується відповідальності за незазначення місця провадження діяльності об’єктів оренди, то в іншому роз’ясненні з ЄБПЗ вказано таке:

«…ПКУ не передбачена відповідальність за невнесення змін до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку в разі неподання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку зі зміною місця провадження господарської діяльності, на підставі якої вносяться зміни до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку.

При цьому у разі виявлення органами державної податкової служби під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, свідоцтво платника єдиного податку анулюється на підставі акта перевірки (п. 299.16 ст. 299 ПКУ).»

На нашу думку, не можна стверджувати, що відсутність у свідоцтві згадки про об’єкт нерухомості, який здається в оренду, є таким уже грубим порушенням, через яке його можуть анулювати. Проте, ураховуючи позицію податківців, що склалася на сьогодні, обережним підприємцям ми б радили детально вказати всі такі об’єкти в заяві.