07.07.2014

У договорі оренди земельної ділянки не місце індексам інфляції

Що податківці роз’яснили підприємцям у «ЗІР» Міндоходів

Запитання

Що роз’яснили

Як розраховується орендна плата за земельні ділянки державної та/або комунальної форми власності, якщо в договорі оренди окремим пунктом зазначено, що орендна плата визначається з урахуванням індексів інфляції?

(підрозділ 112.05)

Очевидно, що це запитання виникло з такої причини. На сьогодні для оренди земельних ділянок державної та комунальної форми власності діє «стара» форма Типового договору. На жаль, вона не переглядалася після появи ПКУ, тому деякі пункти в ній не відповідають його положенням.

Зокрема, це стосується пунктів 10 і 13 Типового договору, в яких зазначено, що орендна плата може визначатися з урахуванням індексів інфляції, а, отже, періодично переглядатися.

На сьогодні «інфляційні» коливання компенсує інший механізм. Так, згідно з пунктом 289.1 ПКУ для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, яка може індексуватися на початок кожного року. Величину індексу з урахуванням інфляції визначає Держземагентство (див. «ВД», 2014, № 3, с. 25).

Тому якщо в договорі оренди «по-старому» окремим пунктом зазначено, що орендна плата визначається з урахуванням індексів інфляції, орендарю необхідно звернутися до місцевого органу, з яким укладений договір оренди землі, для перегляду його умов. Вони повинні відповідати вимогам ПКУ

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Типовий договір — Типовий договір оренди землі, затверджений постановою КМУ від 03.03.2004 р. № 220.