Теми статей
Обрати теми

Щодо складання тарифікаційних списків педагогічних працівників початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання)

Редакція ББ
Роз'яснення

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ЩОДО СКЛАДАННЯ ТАРИФІКАЦІЙНИХ СПИСКІВ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ПОЧАТКОВИХ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ МИСТЕЦЬКИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ (ШКІЛ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ)

Роз’яснення від 15.10.2012 р.

(витяг)

 

У зв’язку з численними зверненнями керівників початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) та місцевих органів управління культури Міністерство культури України надає роз’яснення щодо особливостей складання та затвердження Тарифікаційних списків педагогічних працівників (Ф-17).

Зокрема, зазначаємо, що Тарифікаційний список складається щорічно станом на 1 вересня, погоджується з профспілковим комітетом, підписується директором, головним бухгалтером та до 15 вересня подається на затвердження до управління (відділу) культури за підлеглістю закладу.

До Тарифікаційного списку педагогічних працівників на початок навчального року додаються:

1. Наказ про розподілений керівником обсяг педагогічного навантаження педагогічних працівників станом на 1 вересня поточного навчального року;

2. Розрахунок годин (Ф-16);

3. Розрахунок середньої ставки викладачів і концертмейстерів (додаток до Ф-17).

Розподілений керівником закладу обсяг педагогічного навантаження, у тому числі і погодинне навантаження, відображується у додатку до Тарифікаційного списку (Ф-17) як тижневе педагогічне навантаження та подається на затвердження органу управління культури за підлеглістю закладу. У Табелі для нарахування заробітної плати педагогічним працівникам (Ф-15) погодинне навантаження зазначається у відповідній колонці.

На початок фінансового року та у разі змін у розмірах 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС), посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетних установ, закладів станом на день змін складається новий Тарифікаційний список педагогічних працівників (без додатків 1, 2, 3). Не пізніше двох тижнів після складання Тарифікаційний список педагогічних працівників (без додатків 1, 2, 3) подається на затвердження до управління (відділу) культури за підлеглістю закладу. У цих випадках обчислена на 1 вересня середня педагогічна ставка, фонд оплати праці за завідування відділами (відділеннями), доплат за почесні, вчені, наукові звання збільшуються на коефіцієнт підвищення 1-го тарифного розряду ЄТС станом на день змін.

У разі призначення протягом навчального року нових педагогічних працівників або зміни в окремих педагогічних працівників розмірів тарифної ставки, наприклад за наслідками атестації, після одержання диплома про повну вищу освіту, після досягнення стажу роботи, що дає право на зміну розміру надбавки за вислугу років або з інших причин, керівником закладу видається наказ про зміни в оплаті праці на день події. Ці зміни відображаються у наступному Тарифікаційному списку, який подається на затвердження керівнику органу управління (відділу) культури за підлеглістю закладу.

Тарифікаційний список є основним документом для розрахунку фонду оплати праці педагогічних працівників. Фонд заробітної плати педагогічних працівників на місяць визначається шляхом множення середньої педагогічної ставки на кількість педагогічних ставок за розрахунком годин. Річний фонд заробітної плати педагогічних працівників складається (з урахуванням наступних змін 1-го тарифного розряду ЄТС та мінімального розміру заробітної плати): з фонду заробітної плати педагогічних працівників за 12 місяців; коштів, передбачених для виплат доплат, надбавок; щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків; надбавок за вислугу років; матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки; інших виплат відповідно до чинного законодавства. При формуванні бюджетного запиту на наступний фінансовий рік та обчислення фонду заробітної плати педагогічних працівників закладу на підставі даних, затверджених Законом «Про державний бюджет» на відповідний фінансовий рік, розмір середньої педагогічної ставки коригується на відповідні коефіцієнти зростання розмірів 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетних установ.

Додаток № Ф-17 «Тарифікаційний список педагогічних працівників»*.

* Не наводиться. Приклад заповненої форми тарифікаційного списку, запропонованої в цьому роз’ясненні, див. на с. 19 цього номера. — Прим. ред.

 

Міністр М. Кулиняк

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ ДЕРЖФІНІНСПЕКЦІЇ

СКЛАДАННЯ ТАРИФІКАЦІЙНИХ СПИСКІВ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
ПОЧАТКОВИХ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ МИСТЕЦЬКИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
(ШКІЛ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ): РОЗ’ЯСНЮЄ МІНКУЛЬТУРИ

Відповідно до п. 1.1 Положення про початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (школу естетичного виховання), затвердженого наказом Мінкультури від 06.08.2001 р. № 523 (далі — Положення № 523), початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музична, художня, хореографічна, театральна, хорова, мистецтв та інші) є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти, належать до системи позашкільної освіти, засновуються органами виконавчої влади або місцевого самоврядування на державній та комунальній формах власності.

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти, до яких належать і мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання), здійснюється відповідно до:

Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III (далі — Закон № 1841);

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Відповідно до п. 6.3 Положення № 523 основою розрахунку фонду заробітної плати є:

— штатний розпис;

— середня педагогічна ставка з урахуванням надбавок та підвищень за тарифікацією;

— кількість педагогічних ставок за розрахунком навчальних годин.

Щодо складання штатного розпису

Штатний розпис складається з урахуванням вимог, наведених у Рекомендаціях до складання штатних розписів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів системи Міністерства культури і мистецтв України (додаток до листа Мінкультури від 16.03.2004 р. № 14-1770/17) (далі — Рекомендації). Штатний розпис складається залежно від контингенту учнів, кількості навчальних годин у розрізі предметів, кількості клавішних інструментів, наявності бібліотечного фонду, матеріальних цінностей та іншого.

 

Щодо середньої педагогічної ставки та кількості педагогічних ставок

Основним документом для розрахунку цих показників є тарифікаційний список педагогічних працівників.

Слід зазначити, що додатком 3 до Інструкції № 102 затверджено форму тарифікаційного списку для педагогічних працівників позашкільних закладів, проте ця форма є дуже спрощеною, не відображає всю повноту нарахувань педагогічним працівникам (у частині обов’язкових підвищень, доплат та надбавок) та вже давно потребує змін.

На виправлення цієї ситуації Мінкультури наказом «Про затвердження зразків документації для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання)» від 18.07.2006 р. № 571/0/16-06 затвердило форму № Ф-17 «Тарифікаційний список для педагогічних працівників початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання)».

Слід зазначити, що Мінкультури форму списку, затверджену цим наказом, дещо удосконалило відповідно до вимог часу (наприклад, додало графу «Надбавка 20 % Постанова КМ № 373»).

Проте, на наш погляд, форма тарифікаційного списку, запропонована Мінкультури, теж недосконала. Пояснимо чому.

Щодо посад завідувачів відділень. Згідно з п. 5.12 Положення № 523 за наявності не менше трьох викладачів з одного виду мистецтв (споріднених інструментів) у закладі можуть створюватись відділення, відділи, керівники яких затверджуються наказом директора закладу.

Проте відповідно до Рекомендацій у закладах, які мають відділення (художнє, хореографічне, театральне, хорове та ін.), за поданням директора органи управління культури можуть призначати заступників директора за напрямками роботи в межах фонду оплати праці, встановленого органом місцевої виконавчої влади або органом місцевого самоврядування. Посада завідувача відділення Рекомендаціями не передбачена.

Таким чином, у закладі може бути введена посада заступника директора (за напрямком роботи) або наказом директора встановлена доплата за керівництво відділом (відділенням) педагогічному працівнику у розмірі 10 — 15 % тарифної ставки (п. 1 ст. 22 Закону № 1841). Зверніть увагу: зазначена доплата не залежить від тижневого навчального навантаження та обсягу виконуваної роботи.

Щодо посад директора та заступників директора. Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади директора та заступника директора позашкільного навчального закладу (на якого поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти), є педагогічними. Відповідно такі працівники теж мають право на надбавку за вислугу років та надбавку за престижність праці у розмірі 20 %. Також такі працівники отримують щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків та матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, які враховуються при визначенні річного фонду заробітної плати педагогічних працівників.

Таким чином, вважаємо, що посади зазначених працівників також слід уносити до тарифікаційного списку педагогічних працівників з повним розрахунком обов’язкових надбавок та підвищень заробітної плати.

Щодо складання тарифікаційних списків

Відповідно до тарифікаційного списку фонд заробітної плати педагогічних працівників визначається на місяць.

Тарифікаційний список складається щорічно станом на 1 вересня (початок нового навчального року), погоджується з профспілковим комітетом, підписується директором, головним бухгалтером та до 15 вересня подається на затвердження до управління (відділу) культури за підлеглістю закладу.

Зі свого боку додамо, якщо заклад обслуговується централізованою бухгалтерією, тарифікаційний список погоджується з профспілковим комітетом та підписується лише директором цього закладу та далі подається на затвердження до управління (відділу) культури.

Як підкреслило Мінкультури в листі, що коментується, на початок фінансового року та у разі змін у розмірах 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС), посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетних установ та закладів станом на день змін складається новий тарифікаційний список педагогічних працівників. Не пізніше двох тижнів після складання тарифікаційний список педагогічних працівників (без додатків) подається на затвердження до управління (відділу) культури за підлеглістю закладу.

Приклад 1. Відповідно до постанови КМУ від 11.01.2012 р. № 10 у 2012 році посадові оклади (тарифні ставки) розраховуються виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, який складає: з 1 січня — 773 грн., з 1 квітня — 794 грн., з 1 липня — 802 грн., з 1 вересня — 807 грн., з 1 жовтня — 823 грн., з 1 грудня — 839 грн.

Таким чином, тарифікаційні списки у 2012 році складаються також 6 разів: станом на 01.01.2012 р., 01.04.2012 р., 01.07.2012 р., 01.09.2012 р., 01.10.2012 р. та 01.12.2012 р.

Що ж стосується 2012/2013 навчального року, то зараз чітко можна сказати, що тарифікаційні списки повинні складатися станом на 01.09.2012 р., 01.10.2012 р., 01.12.2012 р. та 01.01.2013 р. (початок нового фінансового року).

Нагадаємо, що у листі від 26.05.2008 р. № 163-4 Мінкультури надало Методичні рекомендації щодо змісту, оформлення та збереження наказів.

Наведемо приклад складання наказу про встановлення нових розмірів тарифних ставок педагогічним працівникам.

 

Про встановлення нових розмірів тарифних ставок педагогічним працівникам школи

 

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від «___»_________20__ р. № ___ «Про встановлення посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та внесення змін у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298»

Н А К А З У Ю:

1. Встановити педагогічним працівникам з «____»_________20__ р. тарифні ставки відповідно до розрядів і коефіцієнтів Єдиної тарифної сітки (ЄТС) з підвищенням за педагогічні звання у таких розмірах:

Прізвище, ініціали

Тарифна ставка, грн.

Педагогічне звання

Підвищення за педагогічне звання, грн.

Тарифна ставка з урахуванням підвищень, грн.

Прізвище, ініціали

000.00

000.00

Прізвище, ініціали

000.00

Ст. викладач

000.00

000.00

Прізвище, ініціали

000.00

Викладач-методист

000.00

000.00

Підстава: додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2007 р. № 643.

2. Бухгалтерії проводити нарахування заробітної плати педагогічним працівникам з «____»_________20__ р., виходячи з нових розмірів тарифних ставок, з урахуванням підвищень та надбавки за вислугу років пропорційно обсягу педагогічного навантаження, надбавок за почесні звання і доплат за вчені звання та наукові ступені.

3. Тарифікаційній комісії підготувати та подати на затвердження відділу (управлінню) культури тарифікаційний список станом на «____»_________20__ р.

Директор                 підпис

 

Примітки

1. Необхідно пам’ятати, що відповідно до постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 (із змінами) підвищення тарифних ставок відбувається за педагогічні звання. Таким чином, утворюється новий розмір тарифної ставки. На нову тарифну ставку нараховується процент надбавки за вислугу років.

2. За почесні звання встановлюється надбавка, а за вчені звання та наукові ступені — доплата. Надбавки та доплати встановлюються у процентах від розміру тарифної ставки (з урахуванням підвищень за педагогічні звання). Надбавки та доплати за почесні, вчені звання та наукові ступені додаються до заробітної плати, розрахованої пропорційно до обсягу педагогічного навантаження.

 

У разі призначення протягом навчального року нових педагогічних працівників або зміни в окремих педагогічних працівників розмірів тарифної ставки, наприклад за наслідками атестації, після одержання диплому про повну вищу освіту, після досягнення стажу роботи, що дає право на зміну розміру надбавки за вислугу років, або з інших причин, керівником закладу видається наказ про зміни в оплаті праці на день події. Ці зміни відображаються у наступному тарифікаційному списку, який подається на затвердження керівнику органу управління (відділу) культури за підлеглістю закладу.

Приклад 2. Тарифікаційний список школи складено станом на 01.10.2012 р. Наказом керівника від 06.10.2012 р. на роботу було прийнято концертмейстера Малік З. М., а з 01.11.2012 р. у викладача Підіпригори О. Ю. змінюється розмір надбавки за вислугу років.

У цьому випадку керівником закладу видається наказ від 06.10.2012 р. про прийняття на роботу Малік З. М. із зазначенням посади, розміру педагогічного навантаження, посадового окладу та встановлення доплат і надбавок. Наказом керівника від 01.11.2012 р. викладачу Підіпригорі О. Ю. змінюється розмір надбавки за вислугу років.

Нові тарифікаційні списки станом на 06.10.2012 р. та 01.11.2012 р. складати не потрібно.

Варто відзначити, що річний фонд заробітної плати педагогічних працівників складається (з урахуванням змін 1-го тарифного розряду ЄТС та мінімального розміру заробітної плати) з: фонду заробітної плати педагогічних працівників за 12 місяців; коштів, передбачених для виплат доплат, надбавок; щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків; надбавок за вислугу років; матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки та інших виплат відповідно до чинного законодавства.

Далі наведемо приклад заповнення тарифікаційного списку та розрахунку середньої ставки викладачів і концертмейстерів.

 

img 1

img 2

 

 

img 3

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
провідний фінансовий інспектор
 Харківської об’єднаної
 державної фінансової інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі