№105

Податки & бухоблік, грудень, 2020/№ 105 Інші номери журналу ›
  • Три умови розподілу ПДВ Щороку, 31 грудня… платники ПДВ, які здійснюють не лише оподатковувані, але й пільгові постачання, готуються до процедури перерахунку ПДВ. А ми традиційно готуємо номер на цю тему. За яких умов виникає необхідність розподілу ПДВ? На яку дату нараховують розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ)? Які правила ПДВ-перерахунку? І як усе це відобразити в декларації з ПДВ? Про це й не лише наш сьогоднішній тематичний номер.
  • Дата розподільчих ПЗ Розподільчі ПЗ нараховують у зв’язку з використанням товарів/послуг, необоротних активів у подвійних (оподатковуваних і неоподатковуваних) операціях. Тому логічно припустити, що нараховувати такі ПЗ слід на дату початку подвійного використання. І це дійсно так. Але не завжди. Іноді розподільчі ПЗ виникнуть раніше, а в деяких випадках — пізніше за період фактичного подвійного використання. Так на яку дату все-таки орієнтуватися? Зараз розповімо.
  • Відображаємо в обліку ПДВ-розподіл В яких випадках потрібно нараховувати розподільчі ПЗ і складати розподільчу податкову накладну (ПН)? Як це зробити? Коли необхідно заповнювати додаток Д7 і як відображати розподільчі ПДВ-зобов’язання в декларації з ПДВ? У цій статті ми дамо відповіді на всі ці запитання.
  • Перерахунок ПДВ — 2020: від А до Я Суму розподільчих ПЗ, нарахованих протягом 2020 року, у кінці року традиційно доведеться перерахувати. Навіщо це потрібно? Як це зробити? Як скласти РК для перерахунку і відобразити коригування ПЗ у ПДВ-декларації та в бухобліку? Відповіді на ці запитання ви дізнаєтеся із нашої статті!
  • Припинили подвійне використання посеред року Часом трапляється так, що платник припиняє здійснювати неоподатковувані операції посеред року. Більшість «подвійних» активів, придбаних з ПДВ, використовуються в оподатковуваних операціях доволі швидко. Тож можна чітко встановити ПДВ-період, в якому було використано товар чи послугу, і, відповідно, встановити, чи за факту мало місце його подвійне використання. Однак є «довгограючі» активи, які використовуються протягом кількох ПДВ-періодів. Ця стаття — саме про них!
  • Макулатурна пільга: наслідки застосування Відходи у вигляді макулатури утворюються практично на кожному підприємстві. Що з ними робити? Здати на утилізацію! І все б добре, але така, здавалося б, проста операція може істотно додати клопоту бухгалтерам. Про обліково-податкові наслідки утилізації макулатури ми розповімо в цій статті.
  • Процентні операції та ПДВ-розподіл Чимало підприємств отримують проценти за кредитом від позичальників чи від банків за депозитами. Як це впливає на необхідність розподілу ПДВ? Про це — наша наступна стаття.
  • Повернення розподіленого. Як відкоригувати За матеріалами категорії 101.14 БЗ
  • Знижка та коригування розподільчих ПЗ У жовтні придбали послуги оренди (витрати «подвійного» призначення) і нарахували розподільчі компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. У листопаді того ж року вартість оренди за жовтень зменшили. Орендар зареєстрував зменшуючий РК. Чи можна перерахувати розподільчі ПЗ за жовтень і як?
  • Комісія на продаж пільгового товару Наше підприємство за договором комісії (ми — комісіонер) продає пільговий товар. Чи потрібно нам розподіляти вхідний ПК згідно з п. 199.1 ПКУ?
  • Незначна пільгова операція У нас у листопаді 2020 року проскочила одна пільгова операція з постачання макулатури. Частка пільгового постачання в загальному обсязі операцій становить невеликий відсоток. Що буде, якщо взагалі не відображати цю операцію як пільгову, а просто нарахувати на неї податкові зобов’язання з ПДВ за «свій рахунок» і не здійснювати нарахування розподільчих ПЗ.
  • Минулорічних повернень більше постачань Наше підприємство не перший рік здійснює одночасно оподатковувані та неоподатковувані ПДВ операції. У 2020 році ми зіткнулися з тим, що пільгових постачань поточного року виявилося менше, ніж повернень за пільговими постачаннями 2019 року. Тобто при перерахунку ЧВ за підсумками 2020 року отримуємо коефіцієнт ЧВ більше 100 %. Чи можливо таке? Як у такому разі заповнити таблицю 1 додатка Д7 і провести річний перерахунок за 2020 рік?
  • Запізнілі ПН і припинення «подвійних» операцій У платника ПДВ є придбання за ПН, датованими 2020 роком. ПК у 2020 році не відображено через відсутність реєстрації в ЄРПН. У 2021 році підприємство не планує здійснювати неоподатковувані операції. Чи можна не розподіляти «вхідний» ПДВ за умови, що ПК за такими придбаннями буде відображено у 2021 році?
  • Календар бухгалтера на січень 2021 року
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі