Теми статей
Обрати теми

Запізнілі ПН і припинення «подвійних» операцій

Нестеренко Максим, податковий експерт
У платника ПДВ є придбання за ПН, датованими 2020 роком. ПК у 2020 році не відображено через відсутність реєстрації в ЄРПН. У 2021 році підприємство не планує здійснювати неоподатковувані операції. Чи можна не розподіляти «вхідний» ПДВ за умови, що ПК за такими придбаннями буде відображено у 2021 році?

Нагадаємо: «компенсуючий» ПДВ нараховується в тому періоді, в якому у платника виникли підстави відображати ПК (БЗ 101.14, 101.06).

У нашому випадку підстави відображати ПК виникнуть у 2021 році, конкретно — у періоді реєстрації «вхідних» ПН у ЄРПН. Тобто тоді, коли у платника вже не буде неоподатковуваних операцій. Чи означає це, що запізнілий ПК за накладними 2020 року, який буде відображено у 2021 році, можна буде не розподіляти?

Прямо із тексту ст. 199

такий висновок не випливає. Адже п. 199.1 ПКУ говорить не про відображення ПК, а про використання придбаних товарів, робіт чи послуг частково в оподатковуваних операціях, а частково — в неоподатковуваних. Тобто якщо виходити з буквального прочитання ст. 199 ПКУ, значення для платника буде мати, в якому періоді фактично відбулося використання тих придбань, які зафіксовано у незареєстрованих ПН.

Якщо такі товари, роботи чи послуги буде використано лише у 2021 році, можна говорити про те, що вони використовувалися виключно в оподатковуваних операціях. Тоді у звітних періодах 2021 року (після ЄРПН-реєстрації) можна буде просто відобразити ПК за ПН 2020 року і не нараховувати ніяких компенсуючих податкових зобов’язань.

А от якщо товари, роботи чи послуги вже використані за підсумками 2020 року, фактично вони підпадають під дію ст. 199 ПКУ. Тобто такі товари є подвійними придбаннями і ПК за ними потрібно буде розподілити. Цей висновок є особливо актуальним для тих придбань, які пов’язані з оплатою послуг за конкретний період (наприклад, орендна плата чи комунальні послуги — типові «подвійні» придбання). Навіть якщо ПН буде зареєстровано у 2021 році, вона все одно відображатиме орендну плату чи комунальні послуги за 2020 рік, тому в таких випадках розподіляти ПК доведеться.

Отже, повторимось: не розподіляти у 2021 році ПК 2020 року платник зможе тільки тоді, коли товари, роботи і послуги, яких стосується цей ПК, будуть фактично використані у 2021 році (коли вже не буде неоподатковуваних операцій, а відтак — і подвійного використання цих товарів, робіт чи послуг).

Якщо ж товари, роботи чи послуги фактично використані у 2020 році, у 2021 році (у періоді, коли буде зареєстровано в ЄРПН «вхідні» ПН) доведеться скласти зведену ПН (з кодом зведеності «2») і компенсувати ПДВ-зобов’язаннями ПК, що припадає на «анти-ЧВ», тобто на частку неоподатковуваних операцій.

При цьому «анти-ЧВ» слід брати вже виходячи з даних перерахунку за підсумками 2020 року. Цей самий «анти-ЧВ», на нашу думку, логічно застосовувати, і якщо ПН буде зареєстровано у 2022 чи 2023 році. Однак сміливі платники можуть взяти для розподілу «анти-ЧВ» 2020 року, а за підсумками 2021 року здійснити перерахунок виходячи з «анти-ЧВ» 2021 року (тобто «0»). Але податківці явно будуть проти цього перерахунку.

А як визначити, використано чи ні ті або інші придбання у 2020 році? Тут усе залежить від того, про які придбання йдеться:

— необоротні активи — дивимося на дату введення в експлуатацію;

— матеріали і МШП — дату передачі в експлуатацію (відпуску у виробництво тощо);

— роботи і послуги — дату їх отримання.

При цьому дата використання ПДВ-придбань для цілей ст. 199 ПКУ визначається первинними документами, складеними відповідно до Закону про бухоблік. Погоджуються з цим і податківці (див. лист ДФСУ від 26.11.2018 р. № 4967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі