№32

Податки & бухоблік, квітень, 2021/№ 32 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Щорічна відпустка: основне Літо є літо. Навіть у наш непростий епідеміологічний час. Тому слід чекати, що незабаром працівники почнуть масово йти в щорічні відпустки. А отже, бухгалтерам не завадить освіжити в пам’яті всі відпускні питання. Допоможе в цьому наш спецвипуск. З нього ви дізнаєтеся про правила надання щорічних відпусток, їх оплату, відображення відпускних в обліку та звітності, компенсацію за невикористані дні відпустки, а також про створення і використання резерву відпусток. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерти з питань оплати праці Лілія Ушакова та Олена Савченко, податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Оплата відпусток Розібратися з основними «відпускними» питаннями — це тільки пів справи. Попереду ще багато цікавого. Так, перед виходом працівника у відпустку бухгалтеру потрібно правильно розрахувати суму відпускних і своєчасно їх виплатити. Вирішити таке непросте завдання вам допоможе цей розділ спецвипуску.
  • Відпускні в обліку та звітності З визначенням суми відпускних «головний біль» бухгалтера не закінчується. Адже далі їх потрібно нарахувати, визначити оподатковуваний дохід працівника, утримати податок на доходи фізосіб (ПДФО) і військовий збір (ВЗ), нарахувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а потім ще відобразити відпускні в обліку та звітності. Але ми допоможемо вам пройти цей тернистий шлях!
  • Компенсація за невикористану відпустку Часто буває, що співробітник до звільнення не встигає відгуляти всі належні йому дні відпустки. У такому разі ви зобов’язані виплатити йому компенсацію за всі дні невикористаної відпустки. Крім того, окремі працівники, за бажанням, можуть отримати грошову компенсацію замість заслужених днів відпустки, не припиняючи трудових відносин. Про всі «компенсаційні» випадки, а також про порядок розрахунку такої компенсації, її оподаткування й відображення в обліку та звітності поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Забезпечення на оплату відпусток Часто на підприємствах складається ситуація, коли працівники йдуть у відпустки не рівномірно протягом року, а масово в окремі періоди (найчастіше — влітку). У зв’язку із цим відпускні витрати протягом року розподіляються нерівномірно. Щоб уникнути такого перекосу у витратах, нацстандарти вимагають створювати резерв на оплату відпусток. Щоправда, цей обов’язок стосується не всіх. Детальніше про нюанси створення, використання й обліку резерву відпусток поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі