№21

Податки & бухоблік, березень, 2021/№ 21 Інші номери журналу ›
  • ФОП та його основне місце роботи Зміни в порядку сплати підприємцями ЄСВ за себе змусили багатьох ФОП замислитися над тим, куди б прилаштувати свою трудову книжку. Але на шляху до працевлаштування виникає багато запитань у потенційних працівника і роботодавця. Зняти їх допоможе наша стаття.
  • Виконуємо аудитповинність-2020 Просто оприлюднити свою річну фінансову звітність за 2020 рік аудитзобов’язаним підприємствам замало. Уперше зі звітності за 2020 рік їм потрібно подати повний комплект фінзвітності разом з аудиторським звітом податківцям. За невиконання такого обов’язку загрожує штраф підприємству, адмінвідповідальність посадовим особам і на додаток — небезпека отримати клеймо ризикового ПДВ-платника. З якої речі? Давайте з’ясовувати.
  • Подаємо Звіт про управління Разом із річною фінансовою звітністю за 2020 рік великі і середні підприємства повинні подати ще й Звіт про управління. Кому та за якою формою його направляти? Чи можуть оштрафувати, якщо не оприлюднити цей Звіт?
  • Фальшиві купюри в касі За даними ЗМІ, Україну захлеснув вал фальшивих грошей. Причому підроблені купюри настільки якісні, що навіть детектор валют може їх не розпізнати. Як бути, якщо в касу підприємства потрапила фальшивка? Чи несе відповідальність касир? І куди списати грошову недостачу? Зараз розповімо.
  • Регліміт з помилкової податкової накладної До нас звернувся читач, на підприємство якого «контрагент»* виписав помилкову податкову накладну (ПН). Ніяких документів на операцію немає. Але мінусовий РК на цю ПН «контрагент» не склав і, схоже, складати не збирається. Податковий кредит (ПК) підприємство не заявляло. Але його бентежить, що воно ніби незаконно користується зайвим реглімітом і те, як це виправити та чи будуть якісь наслідки? Питаннями щодо наслідків у таких ситуаціях цікавились у нас і постачальники, які складали помилкові ПН та не оформляли потім до них мінусові РК. Давайте разом проаналізуємо цю тривіальну ситуацію і її можливі наслідки для кожної зі сторін.
  • Закуповуємо сільгосппродукцію через поштового оператора Підприємство хоче закупити сільгосппродукцію (насіння бобових) у фізичних осіб. Придбане насіння воно має намір використовувати як посівний матеріал для виробництва мікрозелені. Фізособа-продавець направлятиме насіння підприємству через поштову службу. Як оформити таку закупівлю, які податкові наслідки її здійснення і як відобразити таку операцію в обліку?
  • ЄСВ на зарплату практикантів Виробнича практика учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на підприємствах є складовою освітнього процесу. Під час практики вони виконують роботи не за трудовими договорами, а згідно з навчальними планами і програмами. Саме тому Держпраці в листі від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17 дійшла висновку, що трудові відносини з учнями під час виробничої практики не виникають. Аналогічної думки дотримувався свого часу й Пенсійний фонд. Тож у період, коли Фонд адміністрував пенсійні внески та ЄСВ, він роз’яснював, що з виплат практикантам такі внески не стягуються. Але все змінилося, коли адміністрування ЄСВ відійшло до податківців. Пропонуємо вам розглянути думку Верховного Суду щодо цієї проблеми.
  • Нова ПН — нові запитання З 1 березня оновили форму податкової накладної (ПН)*. І хоча податкова накладна не сильно змінилася, при її заповненні виникають запитання. Більшість із них стосується нового реквізиту «код» у заголовній частині і підпису ПН.
  • Інтрига ознаки «15» акцизної накладної За інформацією з сайту ДПСУ*
  • Відпускна середня: якщо у розрахунковому періоді простій Лист Мінекономіки від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09
  • Страхова оплатила ремонт автомобіля: що в ПДВ-обліку? Ремонт автомобіля після ДТП здійснювала СТО. Оскільки автомобіль застрахований, страхова компанія оплатила вартість ремонтних робіт безпосередньо СТО. У свою чергу СТО оформила акт виконаних ремонтних робіт і зареєструвала податкову накладну (ПН) на підприємство — власника авто. Як провести це у бухобліку? Чи треба виписувати компенсуючу ПН і, якщо так, то з яким кодом?
  • Імпорт, мінбаза ПДВ і вибрики фіскалів Зараз у нас проводять перевірку з питань бюджетного відшкодування і від’ємного значення з ПДВ. Інспектор хоче нам донарахувати ПДВ за продажами імпортних товарів нижче мінімальної бази згідно з п. 188.1 ПКУ. Товари нами були реалізовані за цінами, які перевищують їх контрактну вартість (перераховану в грн), за якою ми придбавали ці товари у нерезидентів. Але інспектор порівнює ціни їх продажу з середньозваженими цінами реалізації аналогічних товарів, які вищі, і хоче на різницю донарахувати нам ПДВ. Хіба правомірні такі дії і що нам робити?
  • Доставляємо пальне на поле Підприємство — платник сільгоспЄП використовує пальне тільки на власні потреби. Тому воно отримало ліцензію лише на зберігання пального. Що ще слід зробити підприємству, якщо пальне воно буде заправляти в техніку, що працює на полі, з бензовоза, який заправлено на нафто складі?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі