Теми статей
Обрати теми

«Бенефіціарні» штрафи: хто і за що платить?

Амброзяк Наталя, юрист
Обов’язок подати документи щодо бенефіціарів, звісно, йде у зв’язці із відповідальністю. Щоб, так би мовити, не розслаблялися. Причому суми штрафів неабиякі. Хто і за що нестиме відповідальність, розповімо в цій статті.

Поки що відповідальність зводиться до одного адмінштрафу, передбаченого ч. 6 ст. 16611 КУпАП. Його розмір — від 17000 до 51000 грн.

Хто відповідає? Штрафуватимуть:

— керівника юрособи або

— особу, уповноважену діяти від імені юрособи.

Бухгалтер за проблеми з поданням даних про бенефіціарів відповідальності за ч. 6 ст. 16611 КУпАП не несе

Хіба що він за сумісництвом ще й директор або внесений в ЄДР підписант.

За що? Штрафують за:

— неподання даних про бенефіціарів, перелік яких установлений Законом № 755;

— неподання даних про відсутність бенефіціарів;

— несвоєчасне подання вказаних вище даних;

— неподання/несвоєчасне подання документів для підтвердження відомостей про бенефіціарів. Йдеться про щорічне подання заяви за формою 6 (див. в статті «Оновлення даних про бенефіціарів» цього номера).

Звісно, за перелічені вище порушення не штрафуватимуть тих, хто потрапляє в перелік юрособ, звільнених від подання даних про бенефіціарів (див. перелік статтю «Шукаємо кінцевих бенефіціарів»).

Хто накладає? Штрафи застосовують суди (ст. 221 КУпАП). Протоколи для цього складають територіальні органи Мін’юсту і сам Мін’юст (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП).

Як накладає? Якщо виявляють порушення, то Мін’юст або його територіальний орган рекомендованим листом інформує про це керівника (уповноважену особу) юрособи-порушника. У цьому повідомленні буде зазначено вимогу з’явитися протягом 1 місяця в Мін’юст (територіальний орган) для складання адмінпротоколу.

Саме такий порядок установлений у п. 51 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 21.12.2016 р. № 990 (ср. ).

Це підтверджує і Мін’юст (див. лист від 14.09.2021 р. № 79493/8.4.4/32-21).

Чи є строки давності? Так, є строки для залучення до адмінвідповідальності (ст. 38 КУпАП). У нашому випадку — 3 місяці.

За загальним правилом відлік строку для притягнення до адмінвідповідальності може розпочинатися з дня:

— вчинення порушення (якщо воно разове);

— виявлення порушення (якщо воно триваюче).

До триваючих можна віднести, наприклад, неподання даних про бенефіціарів. А ось несвоєчасне подання цих даних буде разовим правопорушенням.

Тут врахуйте: визначення «триваюче правопорушення» розмите і визначене законодавцем тільки для податкових правопорушень у ПКУ. Тому не виключаємо різних трактувань у судовій практиці.

Зверніть увагу: якщо строк притягнення до відповідальності минув, то суд закриває провадження у справі (п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП).

Тобто штрафувати керівника (представника) в цьому випадку не будуть.

Бенефіціар пропав: що робити?

Вже зараз виникають ситуації, коли з бенефіціаром і навіть засновниками (учасниками, власниками) юрособи немає можливості зв’язатися.

Адже ні директор, ні інші представники підприємства, з юридичного погляду, не можуть змусити його надати ті або інші документи. А без ініціативи бенефіціара, як ви розумієте, далеко не поїдеш.

Щонайменше треба вказувати його паспортні дані в заяві і структурі власності. Щонайбільше — дістати копію його паспорта (якщо паспорт у формі книжечка або якщо йдеться про нерезидента).

За допомогою одних відкритих реєстрів тут впоратися неможливо.

Тому виникає резонне запитання: як бути директорові (уповноваженій особі) в такій ситуації? Адже за фактом відповідальність з нього ніхто не знімає.

Тут повинні допомогти обов’язкові елементи адміністративного правопорушення. А саме:

— порушення норми;

— причинно-наслідковий зв’язок між порушенням і діями порушника (тобто директора/представника);

— вина.

Нагадаємо:

тільки за наявності усіх перерахованих елементів можливе притягнення до адмінвідповідальності і застосування штрафів

Якщо з порушенням і причинно-наслідковим зв’язком сперечатися даремно (вони все ж будуть), то з наявністю вини можна посперечатися. Але для цього треба заздалегідь ретельно підготувати ґрунт.

На щастя (чи на жаль), практики застосування штрафів за ч. 6 ст. 16611 КУпАП поки немає. Вона з’явиться тільки після закінчення горезвісних 3 місяців (див. детальніше в статті «Коли, куди та що подавати?» цього номера).

Хоча, можливо, відбудеться відстрочення (див. в статті «Як планують змінити подання даних про бенефіціарів» цього номера).

Та ми вже можемо запропонувати алгоритм дій для того, щоб убезпечити директора і довести відсутність його вини в «бенефіціарному» правопорушенні.

Алгоритм такий:

1. Пишемо від імені юрособи лист бенефіціару.

У ньому треба попросити:

— надати документи, передбачені Законом № 755 (зокрема, нотаріально засвідчену копію паспорта-книжечки), або

— з’явитися до певного нотаріуса у визначений час.

Відправити цей лист можна поштою з описом вкладення і з повідомленням про вручення на відому юрособі адресу місцезнаходження бенефіціара (наприклад, адресу «прописки»; якщо бенефіціар ще й ФОП або засновник юрособи, то цю адресу можна знайти в ЄДР).

2. Якщо Мін’юст надіслав лист з проханням з’явитися і підписати протокол про адмінправпорушення, то директорові треба:

— надати в Мін’юст копію листа, відправленого бенефіціару;

— вказати на те, що юрособа не може змусити бенефіціара надати ті або інші документи;

— вказати на те, що директор вчинив усі можливі дії для того, щоб уникнути порушення.

3. Якщо Мін’юст не врахує ці обставини і передасть протокол до суду для застосування штрафу (ст. 221 КУпАП), то такі ж аргументи треба наводити вже в суді.

Можна також спробувати подати держреєстратору/нотаріусу неповний комплект документів (тобто без нотаріально засвідченої копії паспорта-книжечки резидента/паспорта нерезидента) і отримати опис, а потім відмову в проведенні реєстраційної дії.

Ця дія може стати додатковим доказом того, що директор вчинив усі залежні від нього дії.

Але ще раз повторимо: практики поки немає. Тому з поданням неповного пакета документів треба бути обережними. Цей факт, навпаки, може привернути увагу Мін’юсту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі