Теми статей
Обрати теми

Самоштраф при уточненні у воєнний час

Децюра Сергій, податковий експерт
Навіть в мирний час ніхто не застрахований від допущення помилок при складані звітності. Що вже говорити про військовий час. Стресу уникнути складно. А тому допущення помилок стає ще вірогіднішим. Так от якщо ви виявили помилку у вже подій звітності , то нічого не лишається як її виправити. Питання тільки в тому чи буде відповідальність, а саме чи слід нараховувати самоштраф при виправленні помилок у воєнний час? Відповідь на це запитання шукайте далі.

Правила виправлення

Загальні правила виправлення помилок допущених у податковій звітності прописані у п. 50.1 ПКУ. За правилами цього пункту порядок виправлення помилок залежить від того коли саме ви виявили помилку. Так якщо помилку ви самостійно виявили:

1) до закінчення граничного строку подання податкової звітності, то щоб виправити помилку вам достатньо подати до закінчення граничної дати подання звітності нову звітну декларацію. Цю звітність слід заповнити так наче помилки ви не допускали. Дані із нової звітної декларації замінять дані, що ви подали у помилковій звітності.

Виправляючи помилку через нову звітну декларацію жодного самоштрафу не буде

2) після закінчення граничного строку подання звітності, то виправити помилку можна двома шляхами:

— подати уточнюючий розрахунок (декларацію). Якщо помилка призведе до заниження податкового зобов’язання задекларованого у поданій звітності з помилкою, то платнику доведеться нарахувати суму недоплати та самоштраф у розмірі 3 % від такої суми. Сплатити нараховані суми недоплати і самоштрафу слід до подання уточнюючого розрахунку.

— виправити помилку у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилку. При цьому якщо помилка призвела до заниження податкового зобов’язання слід буде донарахувати податок і нарахувати самоштраф у розмірі 5 % від такої суми. Суму недоплати і самоштрафу сплачують у бюджет в строки для сплати зобов’язань за декларацією в якій проводилося виправлення помилки.

Зазвичай, якщо виявили у звітності помилку після закінчення граничного строку звітування і вона призвела до заниження зобов’язань то виправляють шляхом подачі уточнюючого розрахунку. Тут і розмір самоштрафу менший і уточнитися можна коли завгодно.

Крім того є декі податки форма звітності який дає право уточнитися після граничного строку подання звітності тільки шляхом подачі уточнюючого розрахунку. Мова іде про ПДВ, плату за землю, податок на нерухомість, тощо. Тому далі коли говоритимемо про самоштраф, то будемо мати на увазі самоштраф за поданою уточнюючою декларацією у розмірі 3 % суми донарахованого податку.

Помилки воєнного часу

Перш за все слід спочатку заявити, що нажаль від нарахування самоштрафу у уточнюючому розрахунку воєнний стан прямо не звільняє.

Судіть самі. У п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ говориться, що звільнення від відповідальності під час ВС отримують ті платники податків, які не мають можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок (тобто обов’язок покладений на них ПКУ).

При цьому п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ не звільняє від виконання зобов’язань, а лише говорить, що їх можна виконати без штрафів протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (деталі у «Податки & бухоблік», 2022, № 26 https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/april/issue-26/article-120121.html)

Опираючись на це можемо точно сказати, що

п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ від нарахування самоштрафу протягом ВС не захищає

На цей пункт можна посилатися тільки тоді коли ви будете зобов’язані нарахувати самоштраф та донарахувати податок у уточнюючому розрахунку, але не сплатите суму штрафу і донарахований податок до чи під час подачі уточнюючого розрахунку. От за відповідальність через несвоєчасну сплату цих сум* під час ВС вас і закриє п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. ).

* Мова іде про штраф за п. 120.2 ПКУ за несвоэчасну сплату самоштрафу і донарахованого податку у бюджет (до або разом із поданням уточнюючого розрахунку). Сума штрафу 5 % від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати) не сплаченого до чи підчас подачі уточнюючого розрахуку.

Але це не говорить про те що платнику податку точно доведеться нарахувати самоштраф у випадку допущення помилки при складанні податкової декларації і виправлення її через подачу уточнюючого розрахунку.

Вся справа в тому, що на час ВС крім звільнення від відповідальності за невиконання податкових обов’язків законодавці також ввели і інші послаблення. Так вони п. 69.9 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ на період до припинення або скасування ВС зупинили перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на податківців.

Виходячи з цього можна зробити висновок, що коли на час дії ВС припадає граничний строк подання будь-якої звітності подання якої контролює податкова, то граничним строком для звітування стає останній день дії ВС.

Враховуючи це доки триває ВС по всім деклараціям граничний строк їх подання, що визначений нормами ПКУ не сплине.

Наприклад, якщо за нормами ПКУ за лютий 2022 року декларацію з ПДВ слід було подати не пізніше 21.03.2022, то на час ВС граничний трок подання декларації за березень буде останній день дії ВС (на сьогодні це буде 25 травня 2022). Тобто аж по 25.05.2022 року не сплине граничний строк подання лютневої декларації з ПДВ.

Продовження на час ВС строку звітування до кінця воєнного стану говорить про те, що

коли ви допустили помилку у звітності граничний трок подання якої припав на ВС, то ви можете її виправити шляхом подачі нової звітної декларації

А отже про жодний самоштраф при виправленні помилок щодо декларацій граничний строк подачі, яких припадає на час ВС і які будуть виправлені (шляхом подачі нової звітної декларації) до кінця ВС говорити не слід.

Проблема тут може бути тільки в тому, що електронні сервіси податкової налаштовані так, що ви просто фізично не зможете подати нову звітну декларацію після закінчення граничного строку звітування з певного податку, що визначений ПКУ. Адже навряд чи вони переналаштували свої сервіси на продовження граничного строку подання звітності на останні день ВС.

Тому якщо у вас не вийде подати до закінчення ВС нову звітну декларацію після закінчення граничного строку звітування по ній за загальними правила ПКУ, то вам доведеться виправляти помилку шляхом подання уточнюючого розрахунку.

Нюанс заповнення такого уточнюючого розрахунку буде в тому, що в ньому ви не повинні будете нараховувати самоштраф, якщо помилка призвела до заниження податкових зобов’язань.

Щоб було зрозуміліше покажемо це на прикладі допущеної помилки при заповненні ПДВ-декларації за лютий 2022 року.

img 1

Рис. Виправляємо декларацію з ПДВ без самоштрафу

Довоєнні помилки

Ви допустили помилку у звітності граничний строк подання якої за правилами ПКУ закінчився до початку ВС (наприклад, коли мова іде про помилку у декларації з ПДВ за січень 2022 року). Тоді якщо подати уточнюючу декларацію під час ВС, то вас п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ звільнить від відповідальності за несвоєчасну (до або під час подачі уточнюючого розрахунку) сплату донарахованого податку та суми самоштрафу. При цьому відповідальності вдасться уникнути тільки коли сума донарахованого податку і самоштраф буде перерахований протягом 6 місяців після закінчення ВС.

Що ж стосується самого самоштрафу, то заховатися за п. 69.9 підроxз. 10 розд. ХХ ПКУ не вдасться. Річ у тому, що по таким деклараціям строк подачі закінчився до ВС. А тому говорити про зупинення строків тут не доречно. Крім того зобов’язання відображені в таких деклараціях уже стали узгодженими.

Але цей факт також не говорить що з 100 % впевненістю слід нарахувати самоштраф при уточнені таких декларацій. Річ у тому що і досі триває карантин викликаний ковідом. Його дія закінчиться як планується 31.05.2022.

На час дії ковідного карантину п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено карантинний мораторій на штрафи. Він звільняє, у тому числі, від нарахування самоштрафу за помилки, допущені в період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця, в якому карантин закінчиться.

Це звільнення не стосується тільки порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Тобто виходить, що якщо ви на сьогодні будете уточнювати податкові зобов’язання з усіх податків, крім ПДВ, акцизу і ренти, за періоди дії карантину, то ви уникнете нарахування самоштрафу.

При цьому, на наш погляд, без штрафів можна провести уточнення подані до всіх декларацій граничний строк подачі яких припав на час дії карантину (крім звичайно декларацій з ПДВ, акцизу і ренти). При цьому немає значення коли ви уточните такі декларації під час дії карантину чи після його закінчення. Головне щоб мова йшла про помилки карантинного періоду.

Щоправда, податківці вважають по іншому. На їх погляд не буде самоштрафу тільки тоді коли уточнення карантинних періодів відбудеться в період дії карантину (див. роз’яснення з підкатегорії 102.20.02 БЗ). Проте ми з такою позицією фіскалів не згодні. Детальніше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 11.

Отже, наприклад, якщо платник податку буде уточняти річну декларацію з ЄП групи 3 протягом дії ВС і в межах дії карантину (він триває до 31.05.2022), то йому нараховувати у такій уточнюючій декларації самоштраф точно не слід.

Ще раз зауважимо звільнення від самоштрафу не стосується тільки уточнення довоєнних декларацій з ПДВ, акцизу і ренти. Тому, якщо ви допустили помилку у декларації з ПДВ за січень 2022 року, то при донарахуванні податку вам слід нарахувати самоштраф і сплатити його в бюджет навіть якщо таке уточнення відбувається протягом дії ВС.

Висновки

  • За загальним правилом якщо у уточнюючій декларації донараховується податок, то платник має нарахувати самоштраф у розмірі 3 % від суми донарахованого податку.
  • Уточнюючи декларації, граничний строк звітування за якими припадає на ВС, самоштрафу не повинно бути. Але за умови уточнення до закінчення ВС.
  • Уточнюючи дані декларацій граничний строк звітування за якими закінчився до ВС самоштраф буде нарахований тільки при уточненні декларацій з ПДВ, акцизу і ренти. При уточненні інших видів податків від самоштрафу звільняє карантинний мораторій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі