№5

Податки & бухоблік, січень, 2023/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Декларація з податку на прибуток за 2022: тонкощі складання та подання Заповнення прибуткової декларації і додатків до неї — справа непроста і трудомістка. Цей процес вимагає врахування безлічі нюансів. Про них ми з вами детально і поговоримо у цьому номері. Зараз же зупинимося на ключових питаннях: хто, куди, як і в який строк подає річну декларацію, а також наведемо основні правила її заповнення та подання.
  • Прибуткова декларація: алгоритм заповнення Розберемо структуру декларації, а також детально розглянемо заповнення її полів і рядків. Щоправда, врахуйте, що затвердженого порядку заповнення декларації з податку на прибуток немає. Тому орієнтуватимемося на норми ПКУ, виноски-підказки в самій формі декларації та роз’яснення контролюючих органів.
  • Додаток АВ — дивідендний авансовий внесок Додаток АВ до річної декларації з податку на прибуток повинні заповнити і подати платники, які протягом 2022 року виплачували (!) дивіденди (п.п. 14.1.49 ПКУ).
  • Додаток ЗП — зменшення нарахованої суми податку Додаток ЗП розшифровує показник рядка 16 ЗП декларації з податку на прибуток. Тут визначають загальну суму, на яку можна зменшити податок на прибуток, нарахований за звітний період.
  • Додаток ПН — податок на репатріацію Додаток ПН розшифровує інформацію, зазначену в рядку 23 ПН прибуткової декларації. У ньому наводять інформацію про податок з доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України. Про те, хто і за яких обставин сплачує податок на репатріацію і подає додаток ПН до декларації з податку на прибуток, поговоримо далі.
  • Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення Додаток ТЦ до декларації з податку на прибуток подають не всі платники податку на прибуток, а тільки ті, що здійснюють контрольовані операції. Про те, хто саме подає цей додаток разом із декларацію з податку на прибуток і як його заповнити при звітуванні за 2022 рік, поговоримо далі.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 1) Додаток РІ призначений для розшифрування і визначення загальної величини різниць, на які збільшують та зменшують бухгалтерський фінрезультат. І хоча цей додаток дуже об’ємний, заповнювати всі його рядки вам не доведеться. Щоб було зрозуміліше, коли які рядки заповнюють і в якому порядку, поговоримо про це далі.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 2) Продовжуємо нашу розмову про заповнення рядків різничного додатка РІ до прибуткової декларації. Початок див. у статті «Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 1)» // «Податки & бухоблік», 2023, № 5.
  • Додаток ПЗ — неоподатковуваний прибуток Додаток ПЗ до прибуткової декларації зобов’язані подавати підприємства, які здійснюють види діяльності, звільнені від оподаткування ст. 142 і підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. У ньому звільненці звітують про результати пільгованої діяльності. Інші суб’єкти господарювання цей додаток не заповнюють і не подають.
  • Додаток АМ — амортизація Цей додаток повинні заповнювати тільки високодохідники і малодохідники-добровольці, які ведуть окремий податковий облік основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА) та визначають амортизаційні різниці, установлені пп. 138.1 і 138.2 ПКУ.
  • Додаток ЦП — цінні папери Додаток ЦП заповнюють високодохідники і малодохідники-добровольці, які здійснюють операції з цінними паперами і розраховують ціннопаперові податковоприбуткові різниці за п. 141.2 ПКУ. У ньому визначають окремий податковий фінрезультат від операцій з продажу та іншого відчуження цінних паперів за звітний період і розшифровують показники рядків 4.1.3 ЦП і 4.1.4 ЦП додатка РІ.
  • Додаток ПП — інформація про суми податкових пільг Додаток ПП до декларації з податку на прибуток подають не всі платники податку на прибуток, а тільки ті, які не сплатили до бюджету цей податок у зв’язку з отриманням податкових пільг. Про те, в яких саме випадках слід заповнювати цей додаток при звітуванні за 2022 рік, поговоримо далі.
  • Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ У 2022 році платники податку на прибуток, які є власниками і користувачами сільгоспугідь, мають рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) та порівнювати його розмір із сумою сплачених податків за рік, які враховуються у виконання МПЗ. Щоб це зробити, вони мають подати разом із річною декларацією з податку на прибуток окремий додаток МПЗ. Про те, хто його має заповнювати і як це зробити, читайте далі.
  • Додаток Дія — розрахунок податку резидента Дія Сіті на особливих умовах Додаток Дія до рядка 06.3 декларації з податку на прибуток у 2022 році буде подаватися вперше. При цьому його разом з річною декларацією з податку на прибуток подаватимуть не всі платники податку, а тільки резиденти Дія Сіті, які вирішили замість сплати податку на прибуток за звичайними правилами сплачувати податок на виведений капітал. Про те, як заповнити цей додаток при звітуванні за 2022 рік, поговоримо далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі