Теми статей
Обрати теми

Акцизна декларація і останні зміни до ПКУ

Павленко Олексій, податковий експерт
У «День дурня» ДПСУ розіслала своїм підлеглим ДПС (обласним тощо) листа, який містить роз’яснення, як до оновлення форми заповнювати акцизну декларацію тим платникам (зокрема, виробникам тютюнових виробів та РЕС*), яких торкнулися нововведення до ПКУ за Законом № 3603**. Зміни доволі нестандартні, тож ми на них сьогодні зосередимось, щоби вам легше звітувалось.

* Рідини, що використовуються у електронних сигаретах.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 № 3603-IX.

Як вже відомо, Закон № 3603 набрав чинності з 16 березня цього року. Наш коментар до привнесених ним змін і, зокрема, в частині акцизного податку див. у «Закон № 3603: що підкоригують в оподаткуванні» // «Податки & бухоблік», 2024, № 20.

Оскільки ці зміни зачепили «втратно-відходну» базу оподаткування і механізм обчислення акцизу за п. 214.6 ПКУ, то виникли питання щодо складання декларації з акцизного податку (далі — декларація) за діючою формою, до якої ще не внесені пов’язані із Законом № 3603 зміни. Саме цим питанням і присвячено лист ДПСУ від 01.04.2024 № 9246/7/99-00-21-03-03-07, зміст якого ми сьогодні разом аналізуємо.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі