№30

Податки & бухоблік, квітень, 2024/№ 30 Інші номери журналу ›
  • Призовний вік знижено до 25 років: дії роботодавця Більше року Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 30.05.2023 № 3127-IX чекав на підпис Президента. І ось 02.04.2024 сталося те, що мало статися: Закон підписано. Призовний вік знижено до 25 років. Закон набрав чинності з 04.04.2024. Чи зачіпає ця новина роботодавців? Звісно, що так.
  • Військовий збір: «охрана, отмєна!» Нещодавно запущений податківцями флешмоб «ви неправильно обчислювали ВЗ з доходів фізосіб починаючи з 03.09.2022» закінчився нічим. І це добра новина. Роз’яснення в Базі знань, які були «знесені» місяць тому та стосувалися бази оподаткування ВЗ, повертають назад. Тож пропонуємо вам пробігтися так званими «новинками».
  • Чи може головбух бути без права підпису звітності? Підпис на документах = відповідальність. Тож дехто з головних бухгалтерів задумується над тим, як знизити цей тягар. Та й якщо ви — єдиний бухгалтер у юрособи, то це питання так само є актуальним. На практиці спосіб трошки розвантажити себе існує. Це позбавлення (ненадання) головному бухгалтеру/бухгалтеру права підпису, наприклад тієї ж звітності. Чи законний такий стан справ? І якщо так, то як це оформити? Давайте розбиратися ☺.
  • Техніка виправлення помилок в облікових регістрах ФОП Якщо ви знайшли облікову помилку і вважаєте за потрібне її виправити, тоді цей матеріал буде для вас корисним. Під однією парасолькою зберемо способи виправлення помилок у всіх ФОПівських облікових регістрах. Як для єдиноподатників, так і для загальносистемників.
  • Декларація з податку на прибуток: звітуємо за І квартал 2024 року Незабаром платникам податку на прибуток належить відзвітувати за I квартал 2024 року. Прибуткова декларація вчергове змінилася. Тож чи слід уже за цієї звітної кампанії подавати її за оновленою формою? Хто саме з платників має відзвітувати та в які строки? Згадаємо принципові звітні моменти.
  • Значні й незначні помилки в реквізитах ТТН: як визначитись? На перший погляд, дуже просто. Помилок в обов’язкових реквізитах ліпше не припускатись. Натомість помилки в необов’язкових реквізитах можна ігнорувати. Проблема полягає в тому, що ТТН одночасно є й первинним документом бухобліку, і транспортним документом на перевезення вантажів. При цьому відповідні закони та підзаконна нормативка висувають різні вимоги до обов’язковості реквізитів ТТН. Як їх поєднати в одній формі? На які зважати, а на які ні?
  • Скарга Д7 на постачальника: чи варто подавати? Якщо постачальник не реєструє податкову накладну (ПН) або не бажає виправляти помилки в обов’язкових реквізитах ПН, то покупець намагається знайти способи впливу на свого контрагента. Одним з таких способів може бути подання на постачальника податківцям заяви-скарги за формою Д7. Однак наскільки дієвою є така скарга? Які наслідки подання такої скарги для продавця та покупця?
  • Як ПДВ-новачку почати працювати, щоб уникнути блокування ПН? Платник на загальній системі оподаткування щойно зареєструвався платником ПДВ (перевищення порога 1 млн грн). Діяльність — торгівля автозапчастинами та надання послуг техобслуговування/ремонту автотранспортних засобів. Як правильно почати працювати, щоб уникнути блокування податкових накладних (ПН)?
  • Акцизна декларація і останні зміни до ПКУ У «День дурня» ДПСУ розіслала своїм підлеглим ДПС (обласним тощо) листа, який містить роз’яснення, як до оновлення форми заповнювати акцизну декларацію тим платникам (зокрема, виробникам тютюнових виробів та РЕС*), яких торкнулися нововведення до ПКУ за Законом № 3603**. Зміни доволі нестандартні, тож ми на них сьогодні зосередимось, щоби вам легше звітувалось.
  • Податкова відмовила у статусі платника сільгоспЄП Підприємство у минулому році було платником сільгоспЄП, але, на жаль, на поточній рік податківці не підтвердили цей статус. Аграрій отримав відмову у підтвердженні статусу платника сільгоспЄП 20 березня 2024 року. Які наслідки отримання такої відмови? Чи подавати уточнюючу декларацію з сільгоспЄП? Як передекларувати МПЗ за минулий рік? Що робити з річною декларацією з плати за землю? І це далеко не всі запитання, які постають перед «відмовником». Тож спробуємо на них відповісти.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі