Теми статей
Обрати теми

Розрахунок відпускних: якщо немає зарплати

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник іде у відпустку. Проте у розрахунковому періоді у нього немає зарплати або відсутній розрахунковий період. Чи можливе таке? Так, звісно. Проте ж без відпускних працівника залишити не можна. Тож розбираємо, як обчислити середньоденну зарплату в таких випадках. Для них у Порядку № 100* є свої спецнорми.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Що говорить Порядок?

Зі статті «Як розрахувати суму відпускних?» // «Податки & бухоблік», 2024, № 33 ви знаєте, що середньоденну зарплату для розрахунку суми відпускних обчислюють за розрахунковий період. При обчисленні із загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді, що візьмуть участь у розрахунку середньоденної зарплати, віднімають:

— кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припали на розрахунковий період (за їх наявності);

— час у розрахунковому періоді, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, а також час, за який відсутні дані про нараховану заробітну плату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану (далі — поважний час).

Тож якщо, наприклад, на весь розрахунковий період припав поважний час, який потрібно прибрати з розрахунку, розрахунковий період зникає.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі