Теми статей
Обрати теми

Оподаткування експорту товарів єдиноподатниками

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Малий бізнес намагається йти в ногу з часом і дедалі більше вливається в операції, пов’язані із ЗЕД. У цій статті розглянемо особливості оподаткування експорту товарів єдиноподатниками, як фізособами, так і юрособами. А розпочнемо з того, які взагалі існують обмеження для експорту товарів спрощенцями.

Обмеження для різних груп

Заборони як такої на здійснення експорту товарів (і для ЗЕД у цілому) для єдиноподатників у ПКУ не встановлено. Це підтверджують і податківці, в т. ч. для гр. 1 і гр. 4 (див. БЗ 107.05, лист від 19.03.2019 № 1113/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Але виходячи з дозволених видів діяльності ФОП гр. 1 не можуть експортувати товари. Нагадаємо, вони можуть здійснювати тільки роздрібну торгівлю на ринках і надавати побутові послуги населенню, а це з експортом товарів ніяк не в’яжеться.

Інші групи ЄП можуть здійснювати експорт, але з обмеженнями для підакцизних товарів. Так, згідно з п.п. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками ЄП груп 1 — 3 юрособи і фізособи, які здійснюють, зокрема, імпорт, експорт підакцизних товарів. А дозволи на продаж окремих підакцизних товарів (ПММ у ємностях до 20 л, а для ФОП — пива, сидру, перрі, столових вин) стосуються тільки роздрібного продажу. Тому навіть якщо на території України іноземний суб’єкт господарської діяльності вирішить придбати щось підакцизне в єдиноподатника (з дозволеного переліку), то така операція для останнього буде заборонена.

Немає і спеціальних перешкод для експорту товарів інтернет-магазинами (детальніше див. «Торгівля через Інтернет із закордоном» // «Податки & бухоблік», 2022, № 76).

Інша річ, що часто вивезення товарів (особливо тими, хто продає їх через Інтернет) супроводжується транспортними та іншими витратами. І тут потрібно особливо уважними бути ФОП гр. 2. Іноді вони окремо виділяють плату за доставку товару покупцеві. Адже ФОП гр. 2 можуть надавати послуги тільки єдиноподатникам або населенню. Тому якщо виділити доставку окремо, то будуть порушені умови перебування на спрощеній системі: буде надана послуга нерезиденту. У цій ситуації набагато простіше включити вартість доставки в продажну вартість власне товару й окремо її не виділяти.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі