Теми статей
Обрати теми

Лікарняні та декретні сумісникам

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Сумісники мають право на призначення лікарняних. Як це відбувається та які має нюанси, розглянемо у статті.

Соціальні гарантії

Сумісники мають право на:

• допомогу по тимчасовій непрацездатності (у тому числі догляд за хворою дитиною);

• допомогу по вагітності та пологах.

Право на матзабезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у застрахованих осіб виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення) (ч. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування).

І тут наша вам порада: не допускайте ситуацій, коли працівник за основним місцем роботи хворіє, а за сумісництвом працює. Чому? Ось дивіться.

На підставі листка непрацездатності «основний» роботодавець нараховує працівнику лікарняні. Він може й не знати, що «хворий» працівник під час такої хвороби працює в іншого роботодавця — ходить на роботу (при зовнішньому сумісництві). Але якщо про це дізнається ФСС, то вимагатиме повернути виплачені суми допомоги та ще й накладе штраф за неправомірне використання коштів. Чому? Тому що працівник порушує лікарняний режим.

Зовсім інша річ — лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами. Тут працівниця може, наприклад, за сумісництвом перебувати у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримувати допомогу, а за основним місцем роботи працювати. Чому? По-перше, вагітність — не хвороба. По-друге, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це не обов’язок, а право працівниці*.

* Про це ми писали у статті «Декретна відпустка за основним місцем роботи та за сумісництвом» // «ОП», 2021, № 10 та в коментарі до листа ФСС «За сумісництвом — у декреті, за основним — працює» // «ОП», 2020, № 4.

Підстава для призначення лікарняних

Щодо паперових лікарняних. Сумісникам призначають лікарняний на підставі копії лікарняного, що засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105). А також довідки про середню зарплату за основним місцем роботи для розрахунку суми виплат за сумісництвом. На підставі оригіналу листка непрацездатності лікарняний призначати суміснику не можна. Ці ж правила потрібно прямо застосовувати й до працівника — внутрішнього сумісника. Тобто у випадку лікарняного при внутрішньому сумісництві роботодавець сам собі робить копію листка непрацездатності, яку сам засвідчує у встановленому порядку, і довідку про середню зарплату. Такі роз’яснення надав ФСС у листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65.

Комісія (уповноважений) із соцстрахування протокольно призначає лікарняний: окремо за основним місцем роботи — за оригіналом листка непрацездатності і окремо за внутрішнім сумісництвом — за його копією. Так само вчиняємо і з лікарняними у зв’язку з вагітністю та пологами.

Щодо е-лікарняних сумісникам. Наразі система працює в тестовому режимі, до того ж її постійно доопрацьовують. Фахівці ПФ** та ФСС*** роз’яснюють, що при створенні е-лікарняного лікар повинен вносити найменування страхувальника, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в ЄДР. Чи йдеться тільки про одного (основного) роботодавця?

** vasrda.gov.ua/pensiinii_fond_ukraini/13465-golovne_upravlinnia_pensiinogo_fondu_ukraini_v_zaporizkii_oblasti_informue_pro_elektronni_likarniani_zamist_paperovikh_listkiv_nepratsezdatnosti.html

*** fssu.gov.ua/fse/control/ivf/uk/publish/printable_article/101925;jsessionid=307139AF3ECE78EF4AC437172BE65264

Наразі не зрозуміло, чи зможе роботодавець побачити в своєму електронному кабінеті е-лікарняний, який сформований щодо працівника-сумісника. Тому поки що нічого не залишається, як дотримуватися існуючих норм Закону про соцстрахування і призначати лікарняний за засвідченою основним роботодавцем копією лікарняного листка (у тому числі й електронного), а також довідкою про середню зарплату. Інших спеціальних норм за е-лікарняним поки що законодавством не передбачено.

Розрахунок і обмеження

Окремо за кожним місцем роботи. Розрахунок і нарахування лікарняних суміснику здійснюємо окремо від лікарняних за основним місцем роботи:

• розрахунковий період, як для зовнішнього так і для внутрішнього сумісництва, визначаємо окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом;

• зарплатні виплати розрахункового періоду для обчислення лікарняних за сумісництвом (навіть за внутрішнім) беремо ті, що нараховані саме за сумісництвом;

• середньоденну зарплату обчислюємо окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом (ч. 1 ст. 30 Порядку № 1266).

Контроль максимальної бази нарахування ЄСВ. Сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (з 01.01.2021 р. по 30.11.2021 р. — 90000 грн, з 01.12.2021 р. — 97500 грн).

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних на роботі за сумісництвом, працівник надає з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду (у разі роботи на умовах сумісництва в декількох роботодавців — довідки про зарплату потрібні з усіх своїх місць роботи). Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

А чи потрібна довідка з основного місця роботи, якщо працівник-сумісник захворів у перший день роботи? Так. І в таку довідку потрібно включити інформацію про зарплату працівника, що буде нарахована в місяці настання страхового випадку. Саме таку думку щодо цього висловили фахівці Мінсоцполітики у листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15 (ср. ).

Правила розрахунку. Порядок розрахунку сум лікарняних і декретних регламентовано Порядком № 1266. У цілому він містить єдиний алгоритм розрахунку як для основних працівників, так і для сумісників. У статті «Лікарняні: розраховуємо без помилок» // «ОП», 2021, № 4 ми «розклали по полицях» правила і нюанси розрахунку лікарняних.

Всі обмеження (загальні і спеціальні) застосовуємо за кожним місцем роботи (основним і сумісництвом) окремо. Виняток становить контроль максимальної бази нарахування ЄСВ (див. вище).

Важливо!

Декретні за сумісництвом можуть бути меншими за МЗП.

Для сумісників, у тому числі й внутрішніх, норма ч. 2 ст. 26 Закону № 1105, якою гарантований розмір допомоги по вагітності та пологах не менший за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, не працює! На цьому наполягає Мінсоцполітики в листі від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16. Чому? Відомство вважає достатнім, якщо вимога «декретні не нижче «мінімалки» буде реалізована роботодавцем за основним місцем роботи.

Заява-розрахунок

Для отримання матеріального забезпечення від ФСС інформацію щодо лікарняного листка (копії) сумісника та нарахувань за ним відображаємо в заяві-розрахунку. Для внутрішнього сумісника інформацію про допомогу зазначайте в окремому рядку. Тобто в додатку 1.1 до заяви-розрахунку на такого працівника заповнюйте два рядки: один — за основним трудовим договором (згідно з оригіналом листка непрацездатності), а другий — за внутрішнім сумісництвом (згідно з копією лікарняного).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі