Теми статей
Обрати теми

Трудова доплата до МЗП: основні правила

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Вимога щодо нарахування зарплати не нижче за мінімальну існує вже давно. Але запитання щодо виконання такої гарантії продовжують надходити. Тому у цій статті нагадаємо про всі нюанси.

Як працює гарантія

Державна гарантія. Мінімальна заробітна плата (МЗП) — одна з державних гарантій щодо оплати праці. Вона встановлена Законом про оплату праці*. У 2023 році її розмір становить:

— у місячному розмірі — 6700 грн;

— у погодинному розмірі — 40,46 грн.

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Заробітна плата працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчою за розмір МЗП (ст. 31 Закону про оплату праці)

Норма праці — це норма виробітку, часу, обслуговування, чисельності (ст. 85 КЗпП).

Визначаємо трудову доплату. Щоб визначити, чи потрібно нараховувати трудову доплату, порівнюємо фактичну зарплату із розміром МЗП. Далі діємо так. Якщо фактична зарплата:

— вища за МЗП, нараховуємо працівнику фактичну зарплату;

— менша за МЗП — нараховуємо працівникові трудову доплату в розмірі різниці між цими величинами.

У чому різниця при визначенні мінзарплатної межі для місячної і погодинної норми праці? Якщо працівнику встановлений оклад, то орієнтуємося на місячний розмір МЗП, а якщо оплата проводиться за години — на МЗП виходячи з годинного розміру (див. рисунок).

img 1

Розмір мінзарплатної межі

Норма праці виконана. Тобто якщо працівник, якому встановлено місячну (денну) тарифну ставку чи оклад, виконав місячну (годинну) норму праці, то його зарплату порівнюємо з МЗП у місячному розмірі.

Для працівника з годинною тарифною ставкою мінімальну зарплату (МЗПгтс) розраховується за формулою:

МЗПгтс = МЗПгод х НРЧ,

де МЗПгод — МЗП у годинному розмірі;

НРЧ — норма робочого часу, встановлена працівнику на місяць.

Зарплата працівника за повністю виконану годинну норму праці не може бути нижчою МЗПгтс (МЗП у погодинному розмірі, помножена на норму праці).

Неповна зайнятість. Якщо працівник працює з неповною зайнятістю, чи дотягувати його зарплату (меншу за мінімалку) за повністю виконану норму місяця до МЗП? У цьому випадку мінзарплатну межу також розраховуємо пропорційно виконаній нормі праці.

Як розрахувати мінзарплатну межу при неповній зайнятості (МЗПнз)? Для цього можна використати формулу:

МЗПнз = МЗП х ЧЗ,

де ЧЗ — частина зайнятості.

Норма праці не виконана. Якщо працівник не виконав місячну (годинну) норму праці, то нараховану йому зарплату за фактично виконану норму праці (фактично відпрацьований час) порівнюємо з МЗП, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу). Наприклад, частину місяця він фактично працював, а решту місяця перебував у відпустці, або на лікарняному, або був у простої, або мобілізований тощо.

Діємо аналогічно й у місяці прийняття/звільнення працівника. Тобто його фактично нараховану зарплату також порівнюємо з МЗП у пропорційному розмірі до виконаної працівником норми.

Як визначити мінзарплатну межу, якщо норма праці не виконана (МЗПнн)?

МЗПнн = МЗПм : НП х НПфакт,

де МЗПм — мінзарплатна межа (МЗП у місячному або погодинному розмірі, МЗП пропорційно зайнятості);

НП — встановлена працівнику місячна норма праці;

НПфакт — фактично виконана норма праці місяця.

Сумісники

Мінімальна гарантія щодо МЗП належить до державної гарантії, яку встановлено для найманих працівників, тобто тих, хто працює за трудовими договорами (контрактами).

Отже, вона однаково поширюється як на основних працівників, так і на сумісників. Причому не має значення, внутрішнім чи зовнішнім сумісником є працівник. Наприклад, зарплату внутрішнього сумісника, нараховану за кожною займаною ним посадою (виконуваною роботою) у роботодавця порівнюємо з МЗП окремо від основної посади й інших місць роботи за сумісництвом.

Тобто цю гарантію маємо виконувати за кожним трудовим договором окремо.

Складові зарплати для порівняння з МЗП

Виплати, які входять до порівняння з МЗП. Не всі виплати, нараховані працівнику, треба порівнювати з МЗП. Проте і не окладом єдиним…

До складу виплат, які беруть участь у порівнянні з МЗП, уключається загальна сума зарплатних виплат, нарахованих працівникові в поточному місяці згідно з умовами трудового договору (оклад + доплати + надбавки + премія). Тобто у грі тільки ті виплати, які нараховані у поточному місяці у зв’язку з виконанням трудових функцій працівника.

Виправлення помилок. У випадку коли працівнику, який виконав місячну (годинну) норму праці, здійснюють виправлення (донарахування) певних виплат, здійснених у попередні місяці, то зазначені виплати мають нараховуватись понад розмір заробітної плати за цей місяць (лист Мінсоцполітики від 17.05.2017 № 1452/0/101-17).

Виплати, нараховані у поточному місяці за минулі місяці у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, відносимо до місяців, за які вони нараховані (у результаті вийде перерозподіл складових зарплати в таких місяцях).

Не враховуємо. Перелік виплат, які не потрібно враховувати при визначенні розміру доплати до МЗП, наведемо у таблиці.

Виплати, які не входять до зарплати для порівняння з МЗП

Вид виплати

Не враховуємо для порівняння з МЗП

Виплати, перелічені в абз. 2 ст. 31 Закону про оплату праці

Доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я (наприклад, доплата за роботу у важких і шкідливих (особливо важких і особливо шкідливих) умовах праці за умовами атестації робочих місць, за використання дезинфікуючих засобів, за прибирання туалетів тощо)

Доплата за роботу в нічний та надурочний час

Надбавка за роз’їзний характер роботи

Премії до ювілейних і святкових дат

Виплати, нараховані за невідпрацьований час або не пов’язані з виконанням норм праці (листи Мінсоцполітики від 13.02.2017 № 322/0/101-17/282, від 13.02.2017 № 294/0/101-17/282, від 17.05.2017 № 1452/0/101-17 і від 18.06.2018 № 1056/0/101-18)

Відпускні та компенсація за невикористані дні відпусток

Оплата простою

Оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони здійснюються в робочий час

Оплата за період підвищення кваліфікації

Інші виплати, нараховані виходячи із середньої зарплати за невідпрацьований час

Систематична матеріальна допомога

Компенсація

Суми компенсації за затримку виплати зарплати (лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 № 394/0/101-17/282)

Відрядження, оплачене за середнім заробітком

Сума оплати днів відрядження виходячи із середньої зарплати (див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 № 391/0/101-17/282). При цьому сума оплати за період відрядження, розрахована за денним заробітком, входить до загальної суми зарплати для цілей порівняння з МЗП

Виплати, які не належать до фонду оплати праці (згідно з Інструкцією № 5)

Лікарняні та декретні

Матеріальна допомога разового характеру

Вихідна допомога

Висновки

  • Мінгарантію треба виконувати за кожним трудовим договором окремо, тобто як за основним місцем роботи працівника, так і за сумісництвом.
  • Зарплата працівників, яким установлені місячні (денні) тарифні ставки чи оклади, за повністю виконану місячну норми праці не може бути нижчою за МЗП у місячному розмірі.
  • Зарплата працівників за місяць з годинною тарифною ставкою, за повністю виконану годинну норму праці, не може бути нижчою добутку МЗП у годинному розмірі та норми робочого часу, встановленої йому на місяць.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі