Теми статей
Обрати теми

Завищили суму лікарняних/декретних: виправляємо заяву-розрахунок

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Уявіть ситуацію: роботодавець нарахував лікарняні/декретні та отримав фінансування від ПФУ. Згодом виявляється, що у розрахунку суми страхових коштів допущена помилка. Як наслідок, працівнику виплачена надміру нарахована сума лікарняних/декретних. Що в такому разі робити роботодавцю та як виправити дані у вже поданій заяві-розрахунку, розкажемо у цій статті.

Виправляємо помилку

Причинами завищення (якщо нарахували більшу суму, ніж потрібно) суми лікарняних/декретних можуть бут помилки, зокрема, у визначенні:

— страхового стажу працівника;

— розрахункового періоду;

— кількості календарних днів у розрахунковому періоді;

— суми виплат, які беруть участь у розрахунку.

Що в такому разі робити? Скажемо одразу — якнайшвидше повернути надміру виплачені страхові кошти ПФУ та виправити помилку. Для цього робимо такі кроки.

Крок 1. Розраховуємо правильну суму лікарняних/декретних та визначаємо надміру нараховану суму виплат.

Крок 2. Складаємо бухдовідку, в якій зазначаємо причину помилки та суму лікарняних/декретних, що підлягає сторнуванню.

Крок 3. Сторнуємо суму лікарняних/декретних у бухобліку.

Крок 4 (!). Повертаємо надміру нараховані суми страхових виплат на рахунок ПФУ.

Зверніть увагу! Надміру нараховані страхові кошти страхувальник повинен повернути до ПФУ (абз. 4 ч. 1 ст. 26 Закону про соцстрахування*, п. 12 Порядку № 12**):

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

** Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФСС, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 12 (діє до прийняття правлінням ПФУ нового механізму фінансування страхувальників).

протягом 3 робочих днів з дня їх отримання;

— на окремий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в АТ «Ощадбанк»* (листи ПФУ від 01.03.2023 № 2800-030401-8/10294 та від 22.05.2023 № 20002-21912/У-03/8-2800/23).

* Реквізити цього рахунку можна знайти на офіційному сайті ПФУ у розділі «Головна» / «Діяльність» / «Додаткова інформація» / «Інформація по рахунках для здійснення фінансування та повернення коштів на виплату житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, фінансування та повернення коштів по виплаті на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У призначенні платежу зазначаємо:

— номер заяви-розрахунку, за якою було отримано фінансування;

— номер лікарняного листа працівника, якому помилково або надміру виплачені кошти;

— РНОКПП працівника, відносно якого здійснюється повернення страхових коштів.

Попереджаємо, якщо 3-денний термін не дотриманий, страхувальнику загрожує штраф у розмірі 10 % несвоєчасно повернутих страхових коштів (ч. 6 ст. 8 Закону про соцстрахування). Ба більше, на суми несвоєчасно повернутих страхових коштів нараховується пеня в розмірі 0,1 % зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Зауважимо, що абз. 1 ч. 6 ст. 8 Закону про соцстрахування також передбачений штраф за порушення страхувальником порядку використання страхових коштів — у розмірі 50 % такої суми.

Але зазначимо, що в період, коли фінансування страхових коштів входило до функцій ФСС, цей орган дотримувався такої позиції: якщо страхувальник самостійно виявляє помилку у сумі лікарняних/декретних та належним чином її виправляє до початку перевірки, то фінансові санкції за порушення порядку використання страхових коштів до такого страхувальника не застосовуються (лист ФСС від 27.06.2019 № 1322-11-4).

Чи буде дотримуватися аналогічної думки ПФУ, поки не відомо. Сподіваємося, пенсійники невдовзі нададуть роз’яснення з цього приводу.

Крок 5. Тільки після того, як надміру нараховані суми лікарняних/декретних повернуті на рахунок ПФУ, коригуємо заяву-розрахунок та разом із письмовим поясненням причин повернення коштів та платіжною інструкцією направляємо до ПФУ (про це далі).

Крок 6. Утримуємо з працівника надміру виплачені йому страхові кошти.

Зауважимо, що зробити це роботодавець може лише за двох умов:

— завищення суми допомоги відбулося внаслідок лічильної помилки*;

— наказ про утримання вказаних сум видано не пізніше ніж через місяць від дня їх виплати.

* До лічильних помилок належать неправильності в обчисленнях, дворазове нарахування заробітної плати за один і той самий період тощо (п.п. 1 п. 24 постанова Пленуму ВСУ від 24.12.99 № 13).

При цьому обов’язково слід дотримуватися обмежень, установлених ч. 1 ст. 128 КЗпП.

Якщо при нарахуванні лікарняних/декретних було допущено НЕлічильну помилку (помилки в застосуванні закону та інших нормативно-правових актів, у тому числі колективного договору), то утримати з зарплати працівника «зайві» лікарняні/декретні не вийде. Єдиний вихід — домовитися з працівником, щоб той:

— або добровільно повернув безпідставно отримані кошти;

— або написав заяву на відрахування із зарплати надміру виплачених сум.

Самостійно відрахувати із зарплати працівника «зайві» лікарняні/декретні в цьому випадку роботодавець не має права (ст. 1215 Цивільного кодексу України).

Якщо з працівником домовитися не вийде, то зазвичай переплату стягують з винної особи (також з дотриманням обмежень, установлених ч. 1 ст. 128 КЗпП).

Коригуємо заяву-розрахунок

Щоб відкоригувати дані у раніше поданій заяві-розрахунку (у нашому випадку у бік зменшення), доведеться сформувати ще одну заяву-розрахунок на порталі ПФУ. А саме коригуючу заяву-розрахунок.

Для цього робимо такі кроки.

Крок 1. Заходимо у кабінет страхувальника на порталі Пенсійного фонду.

Крок 2. У меню ліворуч обираємо розділ «Заяви-розрахунки» і натискаємо кнопку «Пошук» (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Шукаємо номер заяви-розрахунку, яку слід відкоригувати

Крок 3. У списку, що з’явиться нижче, знаходимо заяву-розрахунок, яку потрібно відкоригувати, і копіюємо її номер.

Крок 4. Натискаємо кнопку «Створити нову» (рис. 1). У випадаючому меню обираємо вид заяви-розрахунку — «Корегуюча ЗР» (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Обираємо вид заяви-розрахунку

Крок 5. Вставляємо номер заяви-розрахунку, який раніше скопіювали, та натискаємо «Продовжити» (рис. 3).

img 3

Рис. 3. Обираємо заяву-розрахунок, яку слід відкоригувати

Крок 6. Вказуємо тип коригуючої заяви-розрахунку — «Корегування зменшення» та натискаємо «Продовжити» (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Обираємо тип коригування

Крок 7. У заяві-розрахунку, що відкриється, знаходимо додаток про тимчасову непрацездатність та натискаємо на піктограму з олівцем напроти лікарняного листа, дані про який потрібно відкоригувати (рис. 5).

img 5

Рис. 5. Редагуємо інформацію, наведену у лікарняному листі

Крок 8. У формі, що з’явилася, виправляємо помилку (рис. 6).

Зверніть увагу, що у роз’ясненні ПФУ від 28.09.2023 пенсійники радять у поля «Сума (в гривнях з копійками) (всього)» та «Сума (в гривнях з копійками) (у т. ч. за рахунок коштів Фонду)» вводити новий коректний запис (тобто без помилок).

Разом з тим далі в дужках пояснюють, що вони мали на увазі внесення сторнуючого (від’ємного) запису із знаком «-» (якщо обрано «Корегування зменшення»).

Водночас працівники контакт-центру ПФУ наполягають, що у разі коригування зменшення у полі «Сума (в гривнях з копійками) (всього)» та «Сума (в гривнях з копійками) (у т. ч. за рахунок коштів Фонду)» потрібно зазначати правильну суму виплат з урахуванням зменшення.

Тобто якщо у первинній заяві-розрахунку сума лікарняних була вказана у розмірі 2650 грн, а повинна дорівнювати 2500 грн, то у коригуючій заяві-розрахунку в полях «Сума (в гривнях з копійками) (всього)» та «Сума (в гривнях з копійками) (у т. ч. за рахунок коштів Фонду)» потрібно вказати «2500.00». Тобто правильну суму лікарняних, а не різницю, на яку слід зкоригувати суму виплат.

То як бути? Оскільки функція подання коригуючих заяв-розрахунків тільки-но запрацювала, то безпечніше інформацію про заповнення сумових полів у зменшуючій заяві-розрахунку уточнити перед її відправкою в контакт-центрі ПФУ.

Зверніть увагу, що разом із сумою лікарняних/декретних форма дозволяє виправити й несумові показники (кількість днів, що підлягає оплаті, та страховий стаж працівника).

img 6

Рис. 6. Вносимо правильні дані

Крок 9. У полі «Причина розбіжності суми» вказуємо причину, через яку виникла помилка. Якщо у переліку причин немає тієї, що вам підходить, оберіть «Інше — Коментар страхувальника», а у полі «Причина розбіжності суми — інша» вкажіть, що, на вашу думку, стало причиною похибки (рис. 7).

img 7

Рис. 7. Зазначаємо причину помилки

У поле «Скан-копії документу» додаємо скан-копії:

листа-пояснення причин проведення коригування;

— платіжної інструкції на повернення коштів.

Далі натискаємо кнопку «Продовжити» та «Сформувати заяву-розрахунок».

Крок 10. Натискаємо кнопку «Підписати та відправити в ПФУ» (рис. 8).

img 8

Рис. 8. Відправляємо заяву-розрахунок до ПФУ

Висновки

  • Якщо роботодавець припустився помилки, що призвела до завищення суми страхових коштів, він повинен якнайшвидше повернути надміру виплачені страхові кошти ПФУ та виправити помилку.
  • Після цього роботодавець створює коригуючу заяву-розрахунок на зменшення, додає до неї лист-пояснення й платіжну інструкцію та направляє ці документи до ПФУ.
  • Далі роботодавець утримує з працівника надміру виплачені страхові кошти (за можливості).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі