Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про виплату лікарняних/декретних: як подати на порталі ПФУ

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Майже рік минув з того часу, як страхувальники почали подавати заяви-розрахунки на порталі ПФУ. Проте відзвітувати про виплату лікарняних/декретних за допомогою окремого (спеціального) сервісу не було можливості (для цього використовували розділ «Звернення»). Однак нарешті ситуація змінилася. Як подати Повідомлення про виплату страхових коштів сьогодні, розкажемо далі.

Коли подавати

Отримавши страхові кошти від ПФУ та виплативши їх працівникам, страхувальник зобов’язаний відзвітувати про це перед Пенсійним фондом. Цього вимагає п. 10 Порядку № 12*. Як саме? Надіслати до ПФУ Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам.

* Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФСС, затверджений постановою ФСС від 19.07.2018 № 12 (діє до прийняття правлінням ПФУ нового механізму фінансування страхувальників для надання страхових виплат).

Строк подання документа — 1 місяць з дня виплати лікарняних/декретних.

Наприклад, якщо страхові кошти від ПФУ надійшли на спецрахунок підприємства 06.11.2023, а виплатили їх працівнику 07.11.2023 (у найближчій день для виплати зарплати), то крайній строк подання Повідомлення — 07.12.2023.

Якщо б крайній день припав на вихідний чи святковий, Повідомлення довелося б подати раніше (в останній робочий день, що передує такому вихідному/святковому дню).

Та навіть якщо роботодавець не встигне подати Повідомлення у визначені строки, це ще не привід хвилюватися. Оскільки:

— штраф за неподання Повідомлення не передбачений;

— роботодавцю, який не повідомив про здійснені виплати протягом 3 місяців з дня здійснення фінансування, загрожує лише перевірка з питань використання страхових коштів (п. 11 Порядку № 12).

І тільки в тому разі, якщо під час перевірки знайдуть порушення порядку використання страхових коштів, то:

— роботодавцю загрожують санкції, передбачені ч. 6 ст. 8 Закону про соцстрахування*. Тобто він повинен буде повернути всю суму неправомірно витрачених коштів ПФУ та заплатити штраф у розмірі 50 % такої суми;

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

— посадовим особам роботодавця — адмінштраф у розмірі від 136 до 255 грн (ст. 1655 КпАП).

Хоча дати привід для проведення перевірки наразі буде складно. Адже подати Повідомлення про виплату страхових коштів через портал ПФУ стане легше. Як саме? Зараз розкажемо.

Як подати

Одразу хочемо попередити. На сьогодні подати Повідомлення про виплату страхових коштів можна лише до заяви-розрахунку, яка була сформована для отримання лікарняних/декретних та наразі має статус «Оплачено».

Якщо це саме ваш випадок, то для подання Повідомлення про виплату страхових коштів достатньо зробити такі кроки.

Крок 1. Заходимо у кабінет страхувальника на порталі Пенсійного фонду.

Крок 2. У меню зліва обираємо розділ «Заяви-розрахунки» і натискаємо кнопку «Пошук» (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Шукаємо номер заяви-розрахунку, до якої потрібно подати Повідомлення

Крок 3. У списку, що з’явиться нижче кнопки «Пошук», знаходимо заяву-розрахунок, до якої потрібно подати Повідомлення про виплату страхових коштів, і натискаємо піктограму навпроти неї (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Обираємо заяву-розрахунок, до якої потрібно подати Повідомлення

Крок 4. У кінці заяви-розрахунку, що відкриється, знаходимо кнопку «Створити повідомлення» і натискаємо на неї (рис. 3).

img 3

Рис. 3. Як сформувати Повідомлення до заяви-розрахунку

Крок 5. Відкриється форма Повідомлення. У ній ви можете переглянути інформацію про страхувальника та номер, що отримає сформоване вами Повідомлення (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Перевіряємо дані у заголовній частині Повідомлення

У табличці нижче будуть наведені листки непрацездатності, за якими були заявлені страхові кошти. Натискаємо на піктограму з олівцем навпроти кожного з них (рис. 5).

img 5

Рис. 5. Знаходимо листки непрацездатності, за якими були заявлені страхові кошти

Крок 6. У формі, що з’явиться, вносимо інформацію щодо виплати страхових коштів за кожним листком непрацездатності (рис. 6). А саме:

дату виплати страхових коштів (дату платіжного доручення на виплату страхових коштів працівнику);

виплачену суму страхових коштів (суму, яка була фактично виплачена працівнику з урахуванням обов’язкових платежів).

Далі натискаємо кнопку «Продовжити».

img 6

Рис. 6. Вносимо інформацію про виплату страхових коштів

Крок 7. Повертаємося до попередньої форми (навпроти листків непрацездатності, щодо яких внесено інформацію, піктограма з олівцем стане чорного кольору) і натискаємо кнопку «Сформувати повідомлення» (рис. 7).

img 7

Рис. 7. Формуємо Повідомлення про виплату страхових коштів

Далі залишиться тільки підписати документ, що з’явиться, й відправити його до ПФУ (рис. 8).

img 8

Рис. 8. Відправляємо Повідомлення до ПФУ

Щоб перевірити статус обробки сформованого й надісланого до ПФУ Повідомлення, достатньо заглянути у розділ «Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам». Для цього натисніть кнопку «Пошук» і у табличці, що з’явиться, перегляньте необхідну інформацію.

Висновки

  • Якщо роботодавець отримав від ПФУ страхові кошти та виплатив їх працівнику, він повинен сформувати Повідомлення про виплату страхових коштів й направити його до Пенсійного фонду.
  • Подати Повідомлення можна на порталі ПФУ, але поки що тільки за заявами-розрахунками на виплату лікарняних/декретних зі статусом «Оплачено».
  • Щоб сформувати Повідомлення, потрібно зайти у розділ «Заяви-розрахунки». У розділі «Повідомлення про виплату страхових коштів» можна лише переглянути статус обробки такого документа.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі