Теми статей
Обрати теми

Заміна класного керівника: як організувати та оплатити?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вчителю старших класів установлено доплату за класне керівництво у розмірі 25 % посадового окладу. З 12.09.2023 він перебуває на лікарняному. Заміна годин його педагогічного навантаження покладена на іншого вчителя. Чи можна на вчителя, який замінює свого колегу, покласти ще й обов’язки класного керівника з нарахуванням відповідної доплати?

Класний керівник

У своїй роботі класні керівники закладів загальної середньої освіти (далі — ЗСО) керуються Положенням № 434*.

* Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 06.09.2000 № 434.

Обов’язки класного керівника покладаються директором ЗСО на педагогічного працівника цього ж закладу, який має педагогічну освіту та здійснює педагогічну діяльність (п. 2.1 Положення № 434). Причому це можливо лише за згодою педагога.

Класне керівництво — це виконання додаткових обов’язків, а не окрема посада

Відповідно до п. 2.6 Положення № 434 класний керівник зобов’язаний:

— інформувати про стан виховного процесу в класі та рівень успішності учнів педагогічну раду, адміністрацію навчального закладу, батьків;

— вибирати адекватні засоби реалізації завдань навчання, виховання і розвитку учнів;

— вести документацію, пов’язану з виконанням повноважень класного керівника (класні журнали, особові справи, плани роботи тощо);

— регулярно готувати і проводити батьківські збори тощо.

Тому, враховуючи додаткове навантаження на таких працівників, вони мають право на доплату за виконання вищезазначених обов’язків.

Доплата за класне керівництво

Можливість установлення доплати за класне керівництво педпрацівникам ЗСО передбачено відразу у двох нормативних актах, а саме у:

1) постанові № 1391*;

2) Інструкції № 102**.

* Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

** Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

Така доплата встановлюється вчителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) у таких розмірах:

— у 1 — 4 (та підготовчих) класах ЗСО — у розмірі 20 % посадового окладу;

— у 5 — 11 (12) класах ЗСО — у розмірі 25 % посадового окладу.

Якщо в класах ЗСО усіх типів і найменувань кількість учнів менше 12 осіб, то доплата встановлюється в розмірі 50 % відповідних розмірів. Зазначена умова не поширюється на спеціальні класи, для яких нормативами передбачено меншу наповнюваність.

Доплату за класне керівництво дозволяється встановлювати керівним працівникам закладів освіти, які виконують викладацьку роботу в цьому закладі освіти, у разі неможливості покладання обов’язків класного керівника на іншого педагогічного працівника.

Встановлюють доплату за класне керівництво до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 34 Інструкції № 102).

Доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження

Адже жодним нормативним документом, який регулює оплатні питання педагогів, не встановлено залежність її розміру від обсягу педагогічного навантаження.

Якщо у закладі освіти навчальні заняття проводяться за дистанційною формою навчання, то доплата за класне керівництво здійснюється на загальних підставах. Адже зарплата педагогічним працівникам при «дистанційці» виплачується в загальному порядку за тарифікацією (див. лист МОН від 27.07.2020 № 1/11-5026).

Заміна класного керівника

Відповідно до п. 2.2 Положення № 434 обов’язки класного керівника не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків заміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року. Підкреслимо, що у зазначеній нормі йдеться про зміну одного педпрацівника на іншого, як класного керівника. Тобто з одного педагога знімають класне керівництво, а на іншого перекладають на постійній основі.

У нашому ж випадку йдеться про тимчасову заміну класного керівника (на період хвороби). Свої роз’яснення з цього приводу надало МОН у листі від 06.11.2020 № 1/10-3943 (ср. ).

Так, фахівці МОН вважають, що на період заміни вчителя у старших класах, який є класним керівником, вчителем тієї самої спеціальності, у разі покладання на вчителя, який здійснює заміну уроків, ще й обов’язків класного керівника у цьому класі, такому вчителю має здійснюватися доплата за класне керівництво на період хвороби основного вчителя.

Тобто фактично МОН говорить про те, що на вчителя ЗСО, який замінює свого колегу на час хвороби, можна покласти ще й обов’язки класного керівника і нараховувати йому відповідну доплату. І ми з цим погоджуємось. Утім, на наш погляд, не обов’язково заміна вчителя — класного керівника має відбуватися саме вчителем тієї ж спеціальності.

Положення № 434 не містить обмежень щодо посад педагогічних працівників, які мають право виконувати функції класного керівника. Тобто взагалі не обов’язково, що класним керівником повинен бути саме вчитель. Ці функції може виконувати, наприклад, практичний психолог або педагог-організатор.

Тому на період хвороби вчителя — класного керівника, його тимчасова заміна (саме як класного керівника) може здійснюватись:

1) вчителем тієї самої спеціальності, який фактично заміщує свого колегу і отримує оплату за години заміщення у порядку, встановленому п. 73 Інструкції № 102;

2) вчителем іншої спеціальності;

3) іншим педагогічним працівником.

При цьому в усіх цих випадках, на нашу думку, важливою умовою є те, що педагоги, які замінюють відсутнього вчителя, самі не є класними керівниками. Адже на класного керівника покладається керівництво одним класом (п. 2.3 Положення № 434).

Якщо ж усе гаразд, то керівник ЗСО визначає в наказі умови тимчасової заміни класного керівника та встановлення доплати за класне керівництво. У ситуації, яка розглядається, така доплата нараховується педпрацівнику у розмірі 25 % його посадового окладу за фактичні дні заміни. При цьому до розрахунку беремо оклад з урахуванням підвищень.

Висновки

  • Обов’язки класного керівника покладаються керівником ЗСО на педагогічного працівника цього ж закладу (за його згодою).
  • Доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження.
  • На період хвороби вчителя — класного керівника, його тимчасова заміна може здійснюватись іншим педпрацівником із здійсненням відповідної доплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі