Теми статей
Обрати теми

Матдопомога одна, а виплати дві: що з ЄСВ?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Підприємство вирішило надати працівнику матеріальну допомогу на лікування. Є відповідна заява працівника, виписка з лікарні та чеки на придбання ліків. Згідно з наказом про надання допомоги загальна її сума становить 22000 грн. При цьому вказано, що нарахування і виплату матеріальної допомоги розділено на дві частини: 12000 грн — у вересні та 10000 грн — у жовтні. Чи буде така матеріальна допомога вважатися разовою та не оподатковуватися ЄСВ?

Разова & систематична

Для цілей нарахування ЄСВ допомогу розділяють на разову і систематичну. Конкретного визначення немає. Однак із норм Інструкції № 5* можна виділити головні відмінності. Вони зображені на рисунку нижче.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

img 1

Ознаки разової та систематичної допомоги

Нарахування ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі (абз. 1 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Отже, слід визначити, яка з матдопомог входить до складу таких виплат. Це досить просто. Потрібна лише Інструкція № 5.

Відповідно до п.п. 2.3.3 цього документа матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31) входить до фонду додаткової заробітної плати. А отже, на неї нараховується ЄСВ.

Водночас приписом п. 3.31 Інструкції № 5 матдопомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. Відповідно ЄСВ на таку виплату нараховувати не потрібно.

Крім того, це прямо підтверджує припис п. 14 розд. ІІ Переліку № 1170*. Адже разова матеріальна допомога належить до виплат за рахунок роботодавців, на які не нараховується ЄСВ.

* Перелік виплат, що здійснюють за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170.

Податківці теж згодні з таким підходом. У консультації з підкатегорії 201.04.02 ЗІР вони зауважили, що базою нарахування ЄСВ є безповоротна фінансова допомога, що має систематичний характер та виплачена роботодавцем працівникам, які перебувають із ним у трудових відносинах. А от сума безповоротної фіндопомоги разового характеру та допомога, виплачена роботодавцем особам, які не перебувають з ним у трудових відносинах, ЄСВ не оподатковується.

Свого часу фахівці ПФУ у листі від 08.02.2012 № 2929/03-30 зазначили, що належність матеріальної допомоги до п. 14 розд. I Переліку № 1170 підтверджується змістом заяви особи (працівника) або змістом наказу, у яких зазначена підстава для надання цієї матеріальної допомоги. Тобто така допомога має бути надана у непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово. При цьому працівник має надати відповідну заяву, а роботодавець — видати наказ із індивідуально визначеним розміром допомоги.

У нашому випадку є все, щоб ідентифікувати матеріальну допомогу як разову:

— надана одному працівнику;

— надана за непередбачуваних обставин (лікування);

— є заява працівника, якою визначено обставини необхідності допомоги;

— розмір допомоги роботодавець визначив індивідуально в наказі.

При цьому кількість виплат не має впливу на визначення разовості допомоги.

Ба більше, на думку фахівців ПФУ із вказаного вище листа, ЄСВ не оподатковується матдопомога разового характеру незалежно від того, скільки разів на рік працівнику виплачується зазначена допомога. Ось вам ще одне підтвердження.

Висновки

  • Систематична допомога, виплачена всім або більшості працівників, входить до фонду додаткової заробітної плати і оподатковується ЄСВ.
  • Матдопомога разового характеру, що надається окремим працівникам, зокрема на оплату лікування, не належить до фонду оплати праці і не підлягає оподаткуванню ЄСВ.
  • Належність матдопомоги до разової підтверджується змістом заяви працівника або змістом наказу, у яких зазначена підстава для надання цієї матеріальної допомоги. Така допомога має бути надана у непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово.
  • Кількість виплат, на які розбите надання разової матдопомоги, не має впливу на визначення разовості допомоги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі