Теми статей
Обрати теми

Компенсація спожитої орендарем комуналки в обліку орендодавця

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Надання нерухомості в оренду тісно пов’язане з компенсацією витрат на комунальні послуги. Адже фактичним споживачем таких послуг буде орендар — він їх і повинен оплачувати. Орендар може це зробити напряму, але для цього має укласти договори безпосередньо з постачальниками цих послуг. Проте на практиці найчастіше сплачує комунальні послуги орендодавець, а орендар йому просто відшкодовує (компенсує) їх вартість. Саме цей варіант договірних відносин — предмет нашої уваги.

Компенсація комуналки — визначальний договір

За своєю суттю всі компенсаційні виплати (вартість комунальних та інших експлуатаційних послуг) при оренді є відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуг оренди майна (див. листи ДПСУ від 12.04.2024 № 1999/ІПК/99-00-21-03-02 і від 28.02.2020 № 848/6/99-00-07-03-02-06/ІПК, БЗ 101.04, БЗ 101.16). При цьому

всі істотні умови та порядок такої компенсації комуналки мають бути чітко визначені в договорі

Прописати обов’язок відшкодування комуналки можна як у самому договорі оренди, так і уклавши окремий договір щодо компенсації витрат орендодавця на утримання та експлуатацію наданого в користування орендарю майна.

Найбільш поширеними на практиці є два варіанти компенсації орендодавцеві комунальних послуг, спожитих орендарем. А саме:

1) комуналка безпосередньо закладається в орендну плату — тобто окремо з орендної плати не виділяється й окремо компенсація комунальних послуг не здійснюється. У такому разі умовами договору оренди передбачається, що відшкодування комуналки включається до розрахунку розміру орендної плати. Тоді розмір орендної плати не буде фіксованим і плаватиме від місяця до місяця, залежно від фактичного розміру спожитих орендарем комунальних послуг. У цьому випадку жодних особливостей у частині обліку компенсації комунальних платежів не буде. Це все обліковуватиметься як орендна плата. Тобто бухгалтерські та податкові правила тут працюють такі ж, як у цілому щодо орендних платежів;

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі