Темы статей
Выбрать темы

Закуповуємо генератор БЕЗ локалізації та ПДВ

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Дитячий будинок планує придбати генератор. Чи є якісь спеціальні вимоги щодо придбання такого обладнання? Чи обов’язково дотримуватися вимоги щодо локалізації при закупівлі такого обладнання?

Відразу заспокоїмо нашого передплатника: нещодавно Уряд суттєво послабив вимоги щодо закупівлі такого обладнання, як генератори. Це відбулось завдяки прийняттю постанови № 1261*, якою унесено зміни до постанови № 1178**. Зазначені зміни набрали чинності 12.11.2022.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 3 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 11.11.2022 № 1261.

** Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Без локалізації

Отже, наразі такі товари, як дизель-генераторні установки, генераторні установки з двигуном із іскровим запалюванням, турбогенераторні установки, трансформатори тощо бюджетні установи можуть закупити без дотримання вимог щодо ступеня локалізації.

Де шукати перелік таких товарів? Пряме посилання на цей документ є в абз. 3 п. 3 постанови № 1178. Власне, маємо на увазі товари, зазначені в підрозд. «Інше» Переліку № 224*. Серед них, зокрема, такі, як:

* Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

система безперебійного електроживлення — коди згідно з УКТ ЗЕД 8501, 8502;

електрогенераторні установки— код згідно з УКТ ЗЕД 8502;

трансформатори (крім товарів цивільної авіації), інвертори та частини до них — код згідно з УКТ ЗЕД 8504;

— генератори змінного струму (синхронні генератори) різної потужності — код згідно з УКТ ЗЕД 8501.

Та не дивуйтесь: зазначені товари потрапили до Переліку № 224, який стосується товарів, необхідних для протидії COVID-19.

ПДВ-пільга

Крім того, товари, наведені в Переліку № 224, мають ПДВ-пільгу.

При цьому пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до Переліку № 224, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України). При цьому не має значення ані статус суб’єктів, які здійснюють такі операції, як платники ПДВ, ані їх форма власності.

Таким чином, не має жодного значення, хто із замовників (чи-то заклад охорони здоров’я, чи-то заклад освіти, чи будь-які інші бюджетні установи) та з якою метою придбаває товари, зазначені в Переліку № 224, — всі вони застосовують ПДВ-пільгу.

До того ж пільговий режим оподаткування поширюється на постачання товарів як вітчизняного виробництва, так й імпортних, ввезених на митну територію України будь-яким суб’єктом господарювання. Саме до таких висновків дійшли податківці у своїх роз’ясненнях (категорія ЗІР 101.12).

Скасовано інші вимоги

У попередній редакції Переліку № 224 вимагалося для кожного товару, включеного до цього документа, дотримання приміток щодо оцінки відповідності технічним регламентам.

Утім, постановою № 1288* було унесено суттєві зміни до низки постанов Кабміну, якими врегульовано питання технічного регламенту певних об’єктів. Зокрема, завдяки зазначеним змінам товари, зазначені у Переліку № 224, дозволені до обігу без наявності декларації про відповідність та без маркування знаком відповідності технічним регламентам.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 16.11.2022 № 1288.

А отже, починаючи з 17 листопада вимоги щодо закупівлі генераторів нічим не відрізняються від придбання іншого обладнання.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше