Темы статей
Выбрать темы

Закупівлі за постановою № 1178: Мінекономіки відповідає на гарячі запитання

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Уже два місяці замовники здійснюють закупівлі за новою постановою № 1178*. Але кількість запитань щодо її застосування лише зростає. І ось Мінекономіки вирішив зупинити цей потік запитань та узагальнити свою позицію в черговому листі**. Про головні висновки цього роз’яснення читайте у нашому матеріалі.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

** Лист Мінекономіки «Щодо особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 08.12.2022 № 3323-04/78667-06.

Закупівлі на 2022 та 2023 роки: як планувати?

У цій частині листа Мінекономіки акцентувало увагу на одному з найбільш наболілих питань для замовників — плануванні закупівель. Тож головні висновки такі:

1) закупівлі за постановою № 1178 замовники здійснюють на підставі наявної потреби або у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів).

З огляду на це, замовник може визначати предмет закупівлі за такою потребою до кінця поточного 2022 року. Водночас планування на наступний 2023 рік необхідно здійснювати, виходячи з річної потреби. При цьому слід пам’ятати, що ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги або використання е-каталогу заборонено;

2) додаткова потреба в закупівлі товару, роботи чи послуги = новий предмет закупівлі. Головне — мати підтвердження факту того, що замовник не міг передбачити таку додаткову потребу на момент здійснення попередньої закупівлі за тотожним предметом закупівлі.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше