Темы статей
Выбрать темы

Техінвентаризація та виготовлення техпаспорта: визначаємо предмет закупівлі

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Відділу освіти необхідно провести технічну інвентаризацію та виготовити технічні паспорти на об’єкти нерухомого майна, розташовані за різними адресами. Як визначити предмет закупівлі: за кожним об’єктом окремо чи на загальну суму? Скільки договорів укладати?

Техінвентаризація та виготовлення техпаспорта на нерухомість

Проведення технічної інвентаризації нерухомого майна являє собою певний комплекс робіт з обмірювання об’єкта нерухомого майна. Зокрема, під час таких робіт визначають склад майна, його фактичну площу та об’єм, технічний стан та інші характеристики. Основним документом, що визначає порядок та методику проведення технічної інвентаризації збудованих будинків, допоміжних будівель та споруд, нині є Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, затверджена наказом Держкомбуду від 24.05.2001 № 127.

Саме цим нормативним документом визначено перелік об’єктів нерухомого майна, що підлягає технічній інвентаризації, та випадки, коли проведення такої інвентаризації є обов’язковим. А ось в інших випадках техінвентаризацію проводять за бажанням установи-замовника.

Для проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна установи звертаються до суб’єктів господарювання, які пройшли відповідну атестацію та отримали кваліфікаційний сертифікат.

Традиційно відносини між замовником та виконавцями оформлюють відповідним договором. І, зокрема, в такому договорі серед істотних умов необхідно навести перелік об’єктів нерухомого майна, які підлягають техінвентаризації та потребують виготовлення техпаспорта. При цьому потрібно зазначити адресу кожного об’єкта.

За результатами проведеної технічної інвентаризації нерухомого майна установа-замовник отримує на руки оформлений належним чином технічний паспорт на відповідний об’єкт нерухомого майна. На підтвердження факту виконання зобов’язань та отримання техпаспорта сторони підписують Акт приймання-передачі виконаних робіт, наданих послуг.

Визначаємо предмет закупівлі

У цьому випадку замовник має справу із закупівлею послуг.

Так, з позиції закупівельного законодавства послугами вважають будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт. Зокрема, до них відносять: транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації.

З огляду на це, відділ освіти — замовник визначає предмет закупівлі послуг з проведення техінвентаризації та виготовлення техпаспорта на об’єкт нерухомого майна за показником четвертої цифри ДК 021:2015*.

* Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

При цьому предмет закупівлі таких послуг не залежить від того, розташовані об’єкти нерухомого майна за однією адресою чи ні. При визначенні предмета закупівлі послуг не має жодного значення, на яких об’єктах такі послуги будуть надані. Також не впливає на предмет закупівлі й те, скільки технічних паспортів буде оформлено на зазначені об’єкти.

Таким чином, у цій ситуації замовник має укласти з виконавцем один договір. Це буде один предмет закупівлі за кодом ДК 021:2015 71240000-2 (Архітектурні, інженерні та планувальні послуги).

Тепер щодо вибору процедури закупівлі. При вирішенні цього питання замовник має орієнтуватися на очікувану вартість такої закупівлі. І тут можливі два варіанти:

1) якщо загальна очікувана вартість закупівлі таких послуг перевищує 100 тис. грн — проводьте відкриті торги;

2) якщо ж вартість не перевищує 100 тис. грн — укладайте прямий договір з виконавцем.

І пам’ятайте: на вибір процедури закупівлі жодним чином не впливає ані кількість будівель, що підлягають техінвентаризації та потребують виготовлення техпаспорта, ані їх місце розташування.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше